Dünya Kupası Mert Aydın yazdı: Sıkıcı futbol herkesi bezdirdi

Mert Aydın yazdı: Sıkıcı futbol herkesi bezdirdi

27.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mert Aydın, Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nı değerlendirdi. İşte o yazı...

Mert Aydın yazdı: Sıkıcı futbol herkesi bezdirdi

12 yıl önce aynı gün içinde önce 2018 Dünya Kupası, Rusya’ya, 2022 Dünya Kupası ise Katar’a verilmişti. Bu kararların nasıl verildiğini öğrenmek için bir belgesele ihtiyaç yoktu. Birçok FIFA genel kurul üyesinin banka hesaplarında küçük bir incelene yeterli olabilirdi.

O zaman da nüfusunun çoğunluğunu yurt dışından gelen göçmen ve beyaz yakalıların oluşturduğu Katar’ın stat inşaatlarında neler yapmayacağını tahmin edebilirdik. Bunun için de uzman olmaya gerek yoktu. Bir grup namuslu gazeteci ve aktivist dışında herkes kulağının üzerine yatmayı tercih etti. Tıpkı 1978’in askeri cunta yönetimindeki Arjantin’de yapılmasına ses çıkarmadıkları gibi.

Ada basınında turnuvanın ilk haftası futbolun yanı sıra kaptanlık pazubandı hikayesiyle geçti. Başta İngiltere ve Almanya olmak üzere birçok takımın kaptanı, sahaya üzerinde, “One Love” yazan pazubantlarla çıkacaktı. Futbol dünyasının sertliği içinde cinsel tercihlerini açıklayamayan futbolculara destek vermekti amaç. Lakin Katarlı yetkililerin FIFA üzerindeki baskısı ortalığı karıştırdı. FIFA, ülkelere, “Kaptanınız kart görür. Hatta ihraç edilebilir” mesajını gönderdi.
Ada basını, televizyon yorumcuları herkes FIFA’ya saldırdı. Televizyonda yorum yapan eski futbolcular, teslim olduğunu düşündükleri İngiltere Futbol Federasyonu'nu eleştirdiler. İrlandalı Roy Keane, “Bu ülkeler aralarında anlaşsa ve tüm kaptanlar, sahaya böyle çıksa hakemler korkudan kart gösteremez” diyordu.

Saha dışında bunlar olurken saha içinde sürprizler vardı. İngiltere’de müstehzi gülümsemelerle karşılandı Arjantin’in Suudi Arabistan yenilgisi. Falkland ve Tanrı’nın Eli meseleleri nedeniyle hoşlarına gitti sonuç. 4 yıl önce Arjantin’in Hırvatistan’a 3-0 yenildiği maçı izlediğim pubda kupayı kazanmışçasına sevinen İngilizler geldi aklıma.

İran galibiyetiyle karamsar havadan kurtulan İngiliz medyası, Amerika maçında oynanan futbolla Gareth Southgate’e oklarını göndermeye başladı. İyimserliği seven Gary Lineker bile Amerika maçı sırasında yapılan oyuncu değişiklikleri için, “İlginç” diye twit attı. Sıkıcı futbol herkesi bezdirdi.
Daha 3 hafta ve gruplar sonrası tek maçlı elemeler var. Yani yolun başında herkes. Asıl karneler o zaman dağıtılacak.

Haberin Devamı

Yazarlar