Murat Fevzi Tanırlı

Murat Fevzi Tanırlı

murat.tanirli@iddaaburda.com

Tüm Yazıları

Vicente Calderon Stadyumu’nda yine coşkuyu paylaştığımız ve gurur duyduğumuz bir maç yaşandı hafta sonunda. Sadece İspanyol basınının değil, son haftalarda her spor sayfamızda sıkça esamesini okuduğumuz Arda’dan futbol ziyafetlerinden birine daha tanıklık ettik. Asist1 Arda… Asist2 Arda… Zarif çalımlar, şık plase ve gol Arda… Fenerbahçe’ye gelmesi için uğraşılan Arda… Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki hedefleri için yuvasına geri istenen Arda…
***
Şair der ki:
“Teşekkürler Arda,
Yaş Daha 30’un Altında,
Real ya da Premier Olmazsa,
30’unda Dön Gel Arda!”…

Haberin Devamı

***

Asist Arda, Gol Arda, G.Saray’lı Arda, F.Bahçe’li Arda

Geçen sezonun 28 gollü oyuncusu Falcao, Monaco’ya 60 milyon Euro’ya gitti belki ama Atletico’nun golleri ve golcüleri 2 haftada 8’e ulaşarak “hala buradayız” dedi bile. Barça’dan David Villa ve Vallecano’dan Baptistao gayet iyi golcüler olarak kadroya yerleştiler. Her ne kadar ikisi de ligdeki 8 golden bir tanesinde bile imza sahibi olmasalar da kaliteleri ve ilerleyen haftalardaki olası katkıları tartışılmaz. Bir diğer tarafta ise Dominquez, Baptistao ve Piti. Geçen sezonun beraberlik sevmeyen, birbirinden ilginç skorlar ve gollü maçlar çıkaran, sürprizlerin takımı Vallecano’dan giden oyuncuların ismi. Valladolid’den gelen golcü Bueno ile bu eksikler dolar mı? Açılıştaki Elche maçında belki doldu ama sonrası zor.

***

Geçen sezonun en çok pozisyon veren ve gol bulmakta zorlanan, ligin sonlarına doğru son anda kurtaran Granada bu sezona özellikle gol sorununu çözecek transferlerle girdi. Deportivo’da geçen sezon müthiş işler çıkaran, 13 gol atan Riki ile Vallecano’da 18 golle sezonu tamamlayan Piti’yi kadroya dahil ettiler. Hatta son olarak da geçen hafta Udinese’den Odion Ighalo’yu hücum hattı için kiraladılar. Osasuna deplasmanındaki merhaba galibiyetinin ardından bu kez rakip, geçen sezon Granada teknik direktörü Lucas Alcaraz’ın gelir gelmez evinde ilk galibiyeti aldığı Real Madrid idi. Real Madrid’de yeni transferlerden Isco, Malaga’da oynadığını hala düşünüyor görüntüsündeydi. Çok rahat pozisyonlarda egoistçe hareketleri Real için skorun açılmasını önleyen anlardı. Ancak Granada’nın da net bir penaltısının verilmediğini belirtelim. Bir de şu notu ileteyim: Real Madrid için en hoş görüntü kenara baktığınızda efsane oyuncuları Zinedine Zidane’ı görmek olsa gerek. Futbol dünyasının alışamadığım ve sevemediğim teknik adamlarından Ancelotti’nin yanında olmasını da istemezdim açıkçası!

Haberin Devamı

***

Navas ve Negredo gibi geçen sezonun kadrosunda etkili iki forveti Manchester City’ye transfer eden Sevilla, ilk hafta evindeki A.Madrid maçında iyi oynadı ancak müthiş oynayan Madrid takımı karşısında 3-1 yenilmişti. PSG’den gelen Gameiro, bu ikilini yerini doldurmaktan şimdilik uzak görüntü çiziyor. Brugge’den Carlos Bacca ile en azından Levante gibi takımlar karşısında çift forvet oynamaları daha kısa zamanda uyum ve skor açısından iyi olacak gibi. Rakitic’in de yaratıcı özelliğini ve şut becerisini çok göremedik diyebiliriz. U20’de adından söz ettiren Fransız genç Kondogbia daha çok süre aldıkça etkili olacak. Sezona 7-0’lık şok yenilgiyle başlayan Levante’de ise gol umudu Orduspor’dan tanıdığımız David Barral ise bu sezonun nasıl geçeceğine dair kahin olmaya gerek yok. Sevilla’dan kiralanan Diawara’nın performansı Levante’nin geleceği!

Haberin Devamı

***

Geçen sezon deplasmandaki 19 maçta sadece 10 puan toplayabilen ve bunun da 6 puanlık önemli kısmını ligde kalmak adına son haftalarda alan Celta Vigo, bu sezon Betis deplasmanında erken 3 puanla tanıştı İlk haftaki 2-2’lik Espanyol beraberliği ve ardından Betis galibiyeti. Okuması güzel ama izlediğinizde pek de öyle değil. İlk yarıda Betis lehine çok rahat 2 ya da 3 olabilecek fark, kaleci Yoel Rodriguez ve direklerin engeliyle karşılaştı. Celta defansının geçen sezondan pek bir farkı yok. Liverpool’a giden Iago Aspas’ın yokluğu ilerleyen haftalarda daha da hissedilecek. Betis’in Segunda’dan La Liga’ya yükselişinde de rolü olan ve son 2 sezonda 34 gol atan 32 yaşındaki Ruben Castro’nun neden yedek olduğunu anlamak zor. 70’de oyuna girdi ve son anlarda da olsa takımının tek golünü attı. Ayrıca Bilbao’ya gden Benat Etxebarria’yı arayacakları da aşikar.

***

Malaga-Barcelona maçı futbolseverler adına belki de 0-1 olarak en ilginç skorla biten maçtı. Nedeni de tabii ki geçen sezonla kıyaslandığında varını yoğunu kaybeden bir Malaga ile Levante’ye 7 gol atarak başlayan Barcelona’nın maçında bol gollü skor beklentisiydi. Ancak 43.dakikadaki Adriano Correia’nın uzaktan vurduğu şutta kaleci Caballero’nun yumurtlamasıyla gelen gol dışında Neymar’ın 63’de oyuna girdiği ve takım olarak birkaç pozisyon dışında etkili olmadıkları bir maçtı.Hatta Fabrice Olinga, Santa Cruz ve Fernando Tissone ile öyle pozisyonlar kaçtı ki Malaga adına belki de haftanın en büyük sürprizi gelebilirdi.

***

Getafe-Almeria maçı ise daha ligin 2.haftasındaki bomboş tribünlerle dikkat çeken bir maçtı. Ligin yeni takımı Almeria defansında Rafita’nın çok gereksiz hareketi, deplasmanda 3 puan şansını penaltıyla kaçırtıyordu.

***

Bazı liglerde uygulanmaya başlayan GOAL teknolojisinin ya da 6 hakemli sistemin La Liga için de şart olduğu A.Bilbao Osasuna maçının ilk yarısında net bir şekilde görüldü. Osasuna atağında kaleci Iago Herrerin topu sanki içeriden çevirmiş gibiydi, ancak karar “sanki değil”den öteye gidemedi ve oyun devam etti. Geçen sezonun 14 gollü etkili golcüsü Aduriz bu sezon da iyi oyunuyla sezona başladı.

***

Ligin yenisi Villarreal karşısında maçın başında gol bulan Valladolid’de Javi Guerra ‘nın golü haftanın hazırlanışı ve vuruşuyla en güzel golüydü. Giovani dos Santos’un da ev sahibi Villarreal için bu sezon isminden söz ettirecek oyunculardan olacağı aşikar.

***

Tribündeki taraftarların mesaj maçı gibiydi Espanyol-Valencia. Hiç şüphesiz geçen sezon ev sahibinde Verdu, misafir takımda da Soldado takımlarının hem gol merkezi, hem de en iyi oyuncularıydı. Verdu’nun Betis’e, Soldado’nun Tottenham’a gitmesine üzülen taraftarlar tribünlerde bu futbolcuları formalrını giyerek anıyorlardı. Keyifli ve gollü geçen maçta geçen sezon Segunda takımı Las Palmas’ta 11 gol atan Thievy, Verdu ile geçen yıl iyi bir ikili olan Stuani ile Huesca’dan gelen David Lopez’in gollerine sadece “Soldado”muadili olarak alınan Postiga ile cevap verebildi Valencia.

***

BU hafta güzel bir maç bizleri bekliyor. İlk 2 haftayı 6 puanla geçen Real Madrid ile Bilbao, Bernabeu’da karşılaşacak. Pazar günü 13’te ekran başına.

Sağlıklı ve futbol keyfiyle dolu günler…

***

HAFTANIN KARMASI

(3-5-2)

Yoel Rodriguez (Celta Vigo)

--

Hector Moreno (Espanyol)

Saborit (A.Bilbao)

Sapunaru 8Elche)

--

Lafita (Getafe)

David Lopez (Espanyol)

Cani (Villarreal)

Arda Turan (Atletico Madrid)

Tissone (Malaga)

---

Diego Costa(Atletico Madrid)

Javi Guerra (Valladolid)

HAFTANIN TAKIMI

Atletico Madrid

Bitmesin istenen tek kelimeyle bir futbol keyfiydi 5-0’lık skor. Falcao mu? Atletico’da mıydı geçen yıl?

***

HAFTANIN YILDIZI

Arda Turan (Atletico Madrid)

2 asist ve 1 şık gol… Çalımlar, ara paslar, adrese teslim ortalar ve güleç yüzlü oyuncumuz. Futbol keyfi seninle güzel.

***

HAFTANIN GOLÜ

Javi Guerra (Valladolid)
Takımına puan kazandıramadı bu golüyle belki ama rakip ceza alanı çevresindeki “tık-tık” paslaşmaların sonunda çok güzel bir organizasyonla gelen gol idi.

***

HAFTANIN SAYILARI

- 10 maçta 25 gol atıldı, maç başına ortalama 2.5 gol.

- 2 maç berabere bitti, 4 maçı ev sahipleri, 4 maçı da misafirler kazandı.

- Sadece 1 kırmızı kart çıktı, Celta Vigo’lu Obuina’ya çıkan kart tartışılacak cinstendi.