Murat Fevzi Tanırlı

Murat Fevzi Tanırlı

murat.tanirli@iddaaburda.com

Tüm Yazıları

9. HAFTA

Derde deva, sorunlara kısa ve tecrübeli çözüm… Her hafta en az 1 ya da 2 kere, aç ya da tok farketmez… Süper ilaç!

18 yaşında başladığı Inter macerasında geçirdiği 5 sezonda Avrupa’da ve ligde oynadığı toplam 118 maçta 40 gol, son sezonunda Serie A şampiyonluğu… Ardından 3 yıllık yeni serüven Newcastle’da 95 maçta 32 gol… Wolfsburg, Rubin Kazan, Birmingham derken 28 yaşına gelen Nijeryalı golcünün rotası bu kez La Liga’da Levante. Avrupa’nın 4 büyük liginde oynayan nadir oyunculardan biri Obafemi Martins.

Haberin Devamı

***

20 Eylül’de Levante’ye gelen ve ardından çıktığı ilk maç Sociedad ile gollerine ve takımına kazandırdığı puanlara başlayan Martins, oynadığı 5 maçta 4 kez fileleri havalandırdı. Sociedad (skor 2-1, attığı gol 1), Valencia (skor 1-0, attığı gol 1) ve Granada (skor 3-1, attığı gol 2) maçlarındaki golleri, rakip defansı zorlayıcı presi, defans hattını karıştırıcı çalım ve hareketleri, fırsatçılığı ile Levante’nin son 5 maçtaki 4 galibiyetindeki hem oyun hem skor olarak en önemli etken.

***

Tiki-Taka sistemine bu haftanın transferi ise Real Madrid. Maç öncesi ısınma hareketleri ve paslaşma antrenmanı yaparmışçasına Mallorca ceza alanının önünde ve içinde 90 dakika boyunca ter atan Mourinho’nun oyucuları tabii ki bu idmanı 2 Higuain, 2 Ronaldo ve bir de Callejon golüyle tamamlamayı ihmal etmediler.

***

Barça denilince son haftaların ezberlenen ikilisi yine sahnedeydi. Hatta ikilinin tarifesi bile yine aynı denilebilirdi. Nereye ve nasıl vuracağını kestiremediğiniz akıl dolu o müthiş vuruşlar sonrası ağlarda gördüğünüz Messi gollerine bir futbolsever olarak hayran kalmamak elde değil. Fabreagas ise golle süslediği nefis oyununu 2 asist ile de taçlandırdı. Nihayetinde bir 5-0’lık galibiyet de ligin zayıf takımlarından Vallecano deplasmanından geldi.

***

Emre’mizin ilk 11’de kadroda yer bulmaya başladığı A.Madrid ise şampiyonluk yolunda emin adımlarla ve gollü maçlarla ilerlemeye devam ediyor. Arda ise kısa da olsa geçirdiği sakatlık süreci sonrasında 62. dakikada oyuna dahil olarak açıkçası sevindirdi. Bu sezonun şimdiden en büyük düşme adayı Osasuna karşısında 3-1’lik galibiyette goller savunmadan Miranda, orta sahadan Raul Garcia ve forvetten Falcao olmak üzere her hattan geldi.

Haberin Devamı

***

Ruben Castro ve Jorge Molina gibi skorer isimleriyle sezon başından bu yana gollü maçlara imza atan ancak aynı zamanda kalesinde de çok gol gören Betis, milli maçlar için verilen ilk aradan itibaren defansını düzeltmeye başladı diyebiliriz. Malaga ve A.Madrid gibi üst düzey takımlara engel olamasalar da son 3 haftadır gol yemiyorlar. Valencia gibi zor bir rakip karşısındaki hem oyun, hem de gelen 3 puan haftanın en dikkat çekici sonuçlarındandı.

***

Geçen hafta 3 puana merhaba diyen Espanyol, haftayı evinde değerli 1 puanla kapattı. Malaga gibi La Liga’nın çok iyi futbol oynayan ve Saviola-Santa Cruz gibi golcülere sahip bir takımdan gol yemeyerek bu sezon ilk kez kalesini gole kapattı. Maçın genelinde de iyi bir performans sergiledi. Inter’den gelen 20 yaşındaki genç golcü Longo istenilen performansı bir türlü sergileyemiyor. Daha etkili olması durumunda Espanyol için iyi günlerin sayısı artacaktır.

Haberin Devamı

***

Ligin 2 yenisi Celta ile Deportivo’nun maçında ise ev sahibi takım, baskılı ve daha iyi oynadığı maçta Krohn Dehli ve Iago Aspas ile fırsatları harcarken sahadan da 1-1 ile ayrılmak zorunda kalıyordu. Maçı izleyenler 1-1’lik skorun hem oyun, hem de pozisyon anlamında gerçek karşılığının asla böyle olmadığını düşüneceklerdir.

***

A.Bilbao ve Getafe’yi haftalardır izleyen ve takip eden biri olarak Getafe’nin deplasmandaki galibiyetini büyük sürpriz olarak nitelendirmediğimi belirtmeliyim. Ancak kaleci Miguel’in de bu sene kazandırdığı puanlar için bir liste yapmak gerekecek. Ligin ilk haftalarına göre daha iyi oynadığı aşikar olan Bilbao’da Aduriz altı pastan 2 müsait kafa vuruşunu auta atarken, her ne kadar 2-1 yenilmiş olsalar da en sevindirici haber, geçen sezonu ligde 16, Kupa ve Avrupa’da 12 olmak üzere toplamda 28 golle tamamlayan golcüsü Llorente’nin son yarım saatte ilk kez forma giymiş olmasıydı.

***

Haftanın en dikkat çekici galibiyetini ise Zaragoza aldı. Kendi evinde, Sevilla gibi sezonun iyi takımlarından birini 2-1 ile geçen takımda golcü Helder Postiga’ya kutlamak ve parantez açmak gerek. Martins’in Levante’de yaptığının benzerini Postiga da Zaragoza’da yapıyor. Sevilla’da ise “Kazandım” derken son dakikalarda 2 gol yiyerek kaybedilen ligdeki Barcelona maçı çok iyi giden futbolun duraklamasının başlangıcı oldu. Zor da olsa kazanılan önceki haftaki Mallorca maçı da dahil olmak üzere defansın iyi gitmediği kesin.

***

Haftanın kapanış maçında ise golcüsü Manucho’nun cezalı olmasının sıkıntısını çeken Valladolid ise evinde 1 puan aldığı için sevinmeli. Geçen hafta Cuma günü Milliyet Taktik İddaa ekimizde okuyucularımızla da paylaştığım gibi, kendi sahası San Sebastian’da çok iyi maçlar çıkaran, galibiyetlere imza atan, A.Madrid’i golcülerinin biraz beceriksizliği, biraz da şanssızlığı ile elinden kaçıran Sociedad için ilk deplasman puanı zamanı gelmişti. Fransız orta saha Antoine Griezmann’ın golleriyle 2 kez öne geçtiği maçta sonunu getiremediler belki ama değerli bir puana imza attılar.

HAFTANIN KARMASI

(3-5-2)

Miguel Moya (Getafe)

--

Cristian Sapunaru (Zaragoza)

Miranda (A.Madrid)

Hector Moreno (Espanyol)

--

Cesc Fabregas (Barcelona)

Salva Sevilla (Betis)

Juan Rodríguez (Getafe)

Patrick Ebert (Valladolid)

Joaquin (Malaga)

---

Obafemi Martins (Levante)

Helder Postiga (Zaragoza)

***

HAFTANIN TAKIMI

Zaragoza

Her hafta oynadığı futbolun üzerine koyarak yükselen takım, Postiga önderliğinde bu iyi oyununu golle de süslemeyi başarıyor. Bu haftaki galibiyet sezonun en iyi takımlarından birisi olan Sevilla karşısındaydı.Ligde henüz beraberliği olmayan takım 12 puanla 9.sıraya yükseldi.

HAFTANIN YILDIZI

Obafemi Martins (Levante)


Bir golcüden istenilen ne varsa harfi harfine yerine getiren bir isim olan Martins, 5.haftadan itibaren dahil olduğu Levante kadrosunda hem gollerini atıyor, hem de ileri uçtaki müthiş performansıyla dikkat çekiyor. Bu haftaki 2 golüyle de takımına 3 puan kazandıran oyuncu şimdiden Levante’yi geçen sezonki çizgisine taşıyacak gibi.

HAFTANIN GOLÜ

Alvaro Vazquez (Getafe)

Athletic Bilbao deplasmanından 3 puanla dönen ve son haftaların iyi futbol oynayan takımlarından Getafe’nin attığı 2.gol haftanın en şık golü idi. Sağ kanattan yapılan ortaya mükemmel bir röveşata vuran Vazquez, bu güzel golüyle takımını rahatlattı.

HAFTANIN İŞGÜZARLIĞI

Granada Defans Oyuncuları

Bilgisayarlardaki futbol oyunlarında “pas tuşu kitlenmişçesine” topa yapışmak ve çalım atmaya çalışmak gibi bir işgüzarlık içindeydiler. Son adam olan bir defans oyuncusunun hele hele Obafemi Martins gibi bir forvet karşısında çalım sevdasına girişmesi, La Liga seviyesinde bir takımın defansı için asla kabul edilebilecek bir durum değildir.