Skorer O artık yaşayan efsane

O artık yaşayan efsane

14.08.2008 - 02:31 | Son Güncellenme:

ABD’li yüzücü Phelps, Atina’da aldığı 6 altın madalyaya dün Pekin’de 5. altınını da ekledi ve toplamda 11 altına ulaşarak, olimpiyat tarihinin en çok altın kazanan sporcusu oldu. Phelps’in 3 altın şansı daha bulunuyor

O artık yaşayan efsane

Pekin’e damgasını vuran ABD’li yüzücü Michael Phelps, dün yine dünya rekorlarını kırarak kazandığı iki şampiyonlukla birlikte ‘tarihte en çok altın madalya kazanan’ sporcu unvanına ulaştı.
Dört yıl önce Atina’da altı yarış kazanan Phelps, Pekin’de bu madalyalara beş altın daha ekleyerek 11 altına ulaştı ve olimpiyat tarihinde bu başarıya ulaşan ilk sporcu oldu. 23 yaşındaki yüzücü böylece, olimpik kariyerlerinde 9 altın sahibi olan Paavo Nurmi, Carl Lewis, Mark Spitz ve Larysa Latynina’yı geride bıraktı.
Henüz 23 yaşında artık ‘yaşayan efsane’ haline gelen Phelps, dün 200 metre kelebekte 1.52.03 ile kendi rekorunu geliştirdi. Bir saat sonra bu kez 4x200 metre serbest bayrak takımında ilk yüzücü olarak havuza giren ABD’li yıldız, rakipleriyle arayı öyle bir açtı ki, Amerikan ekibi 6.58.56’lık müthiş dereceyle 7.03.24’lük dünya rekorunu yaklaşık beş saniye geliştirdi.

Haberin Devamı

Gelenek bozulmadı
Oyunlarda beş altına ulaşan Phelps, dün akşam 200 metre bireysel karışıkta da en iyi 6. dereceyle yarı finale kaldı. ABD’li yüzücü burada 8 altın alırsa, Atina’daki 6 altın ve 2 bronzla birlikte iki olimpiyatta 16 madalyaya ulaşarak bu alanda da Sovyet cimnastikçi Nikolai Andrianov’a ait 15 madalyalık rekoru da tarihe gömecek.
Yüzmenin dünkü diğer iki finalinde de gelenek bozulmadı ve ikisinde de dünya rekoru kırıldı. Bayanlar 200 metre karışıkta Avustralyalı Stephanie Rice 2.08.45, 200 metre serbestte de İtalyan Federica Pellegrini 1.54.82 ile altın madalyanın sahibi oldular.

SENKRONİZE YÜZME
Kusursuz ikili
Erkekler 3 metre senkronize tramplen atlamada, ev sahibi ülkeden Wang Feng ve Qin Kai altın madalyanın sahibi oldu. Wang ve Qin ikilisi, 469,08 puanla rakiplerini geride bırakarak, birinciliğe ulaştı.