Oğuz Çetin

Oğuz Çetin

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fenerbahçe’nin bu maçta genel oyun anlayışı, sahadaki görüntüsü, bu maçta gruptan çıkmak için öncelikle gol yememek ve en azından gerekli bir puanı almak üzere kurulmuş gibiydi. Yani takım halinde sakin, soğukkanlı bir şekilde, güvenle rakibi kendi sahasında karşılamaktı. Amaç çok hareketli, ayağa iyi pas yapan güçlü driplingleri olan ve savunma arasına etkili koşular yapan, topla ceza alanı çevresi ve içinde buluşabilen rakip oyunculara alan bırakmamak ve bu dar alanlarda birbirine yakın oynayıp yardımlaşmak ve rakibe agresif baskı yapmaktı. Aslında rakibin pas oyununu ve hücum organizasyonlarını bozmak ve hataya zorlamak. Özellikle rakip hücuma çıkarken orta sahada yaptığı pas hatalarında Sow’u rakip defans arasında, arkasında topla buluşturmak ve ona çok çabuk destek veren Kuyt, Caner ve Cristian’la gol bulmaktı.
Fenerbahçe ilk yarı bu stratejiyi çok iyi uyguladı. Belki golü bu şekilde bulmadı, ancak bir korner atışında her zamanki gibi çalışılmış ön direk uygulamasında Sow’dan görmeye alışık olduğumuz türden bir gol Bekir’den geldi.
Fenerbahçe için ikinci yarının özellikle maçın son bölümünün beklendiği gibi daha zorlu geçeceği belliydi. Marsilya oyunu daha önde oynamaya ve Fenerbahçe’ye kendi yarı sahasında baskı yapmaya başladı. Aslında Marsilya’nın oynadığı dört grup maçına göz gezdirildiğinde bu maçlarda toplam 9 gol attığını, bu gollerin 8’ini ikinci yarıda bulduğunu ve özellikle beş golü son 15 dakika içinde attığını görüyoruz. Bu noktada Aykut hocayı tebrik etmek gerekiyor. Takımını bu açıdan maça çok iyi hazırlamış. Tüm oyuncular bu maçı yüksek motivasyonla, oyun disiplini içinde, verilen taktiği özümsemiş şekilde akıllıca oynadılar.
Çok dengeli ve uyumlu bir savunma izledik. Gökhan Gönül ve Hasan Ali doğru zamanlarda hücuma destek verdiler. Yobo ve Bekir çok başarılı bir maç çıkardılar. Ancak bu başarının temel sebebi taktiksel olarak Mehmet Topal ve Meireles’in merkez orta sahayı çok iyi kapatmaları ve onlara çok destek vermiş olmalarıdır. Mehmet Topal ve Meireles oyunda fazla gözükmeseler de taktiksel olarak mükemmel oynadılar. Cristian ise orta sahada tüm savunma görevlerini yerine getirirken aynı zamanda hücumda Kuyt ve Sow’a çok destek verdi.
Kuyt ve Caner takım savunmasında Gökhan Gönül ve Hasan Ali’ye yakın oynadılar. Ancak her hücumda rakip kalede etkili oldular. Sow ise çok çalışsa da vasatın üzerine geçemedi.
Sonuçta bu galibiyetle Fenerbahçe’nin Avrupa’daki hedefleri çok daha büyümüş oldu.