Futbol Olimpiyat öncesi ‘kara dul’ avı

Olimpiyat öncesi ‘kara dul’ avı

22.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soçi’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları öncesinde Rus güvenlik güçleri saldırı planlama hazırlığında olduğu belirtilen dört ‘kara dul’un peşine düştü. ABD, Karadeniz’de donanma ve hava gücü takviyesi desteği önerdi

Olimpiyat öncesi ‘kara dul’ avı

Rus güvenlik güçlerinin Soçi’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları öncesinde “kara dul” avına çıktığı öne sürüldü. İntihar saldırısı planladığı düşünülen dört İslamcı militan kadının fotoğrafları, Soçi’de otellerin bulunduğu bölgede dağıtıldı. Amerikan yayın kuruluşu CNN, ele geçirdiği el ilanlarından birinde hayatını kaybeden bir militanın dul eşi olan Ruzanna “Salima” Ibragimova’nın olduğunu aktardı. Ibragimova’nın Soçi’ye varmış olabileceği kaydedildi.
Rus polisi tarafından dağıtılan diğer el ilanlarında yer alan isimler ise Zaira Alieva (26), Jhannet Tsakhaeva (34) ve Oksana Aslanova (26). Üç kadının salı ve perşembe günleri, çarşamba günü Olimpiyat ateşinin ulaşmasının beklendiği Rostov-na-Donu şehrinde bir saldırı düzenlemeyi planladığı düşünülüyor. Ibragimova’nın fotoğrafları televizyon ve sosyal medyada da hızla yayıldı. Rus yetkililerin “organize yeraltı örgütlerinin” bu kadınları Soçi Olimpiyatları’nda kullanmayı düşündüğünü açıkladığı belirtildi.
Eski CIA çalışanı Mike Baker da Rusya’nın özellikle bu kadını aradığını doğruladı, ancak başka kara dul saldırılarının gerçekleşebileceğine dair endişeler bulunduğunu söyledi. Dağıtılan el ilanlarında kadınların görünüşlerini değiştirebileceği, bu yüzden dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. El ilanlarında ayrıca Ruslan Saufutdinov ve Murad Musaev isimli iki erkek militana da dikkat edilmesine yönelik uyarı yapıldı. Rusya, Volgograd şehrinde gerçekleşen çifte intihar saldırısında 34 kişinin hayatını kaybetmesiyle alarma geçmişti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Olimpiyatlarla ilgili güvenlik kaygılarını paylaşıyor. Bunun için Pentagon Rus hükümetine tam destek önerdi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, Karadeniz’de iki gemi dahil olmak üzere hava ve deniz unsurlarının, Olimpiyatlar sırasında ihtiyaç duyulması halinde Rusya’ya destek için kullanıma sunulacağını açıkladı. Kirby, “Bölgedeki ABD komutanları, destek talep edilmesi halinde tedbiren planlama ve hazırlıklar yürütüyor. Karadeniz’de iki donanma gemisi dahil olmak üzere hava ve deniz unsurları, destek için kullanıma sunulacak” dedi.