Süper Lig ÖZEL | Acı gerçek UEFA raporunda ortaya çıktı! Türkiye'den kötü rekor

ÖZEL | Acı gerçek UEFA raporunda ortaya çıktı! Türkiye'den kötü rekor

16.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

UEFA’nın kulüplerle ilgili raporunda acı gerçek ortaya çıktı. Türkiye, 30 yaş üstü futbolcularda Yunanistan ile birlikte rekora ulaştı, toplam sürenin 3’te birini, bu yaş grubunda bulunan isimler oynadı. Buna karşılık 20 yaş altı futbolcular, toplam sürenin % 2’si kadar şans bulabildi.

ÖZEL | Acı gerçek UEFA raporunda ortaya çıktı Türkiyeden kötü rekor

UEFA’nın yayınladığı Avrupa’daki kulüplerin görünümüne ilişkin rapordaki bir çok istatistik, ülke futbolunun rakamlarının alarm verdiğini ortaya koydu. Statlardaki seyirci sayılarının azalmasından, genç oyunculara verilen sürenin düşüklüğüne kadar gerilemeler dikkat çekti.

Haberin Devamı

Avrupa genelinde genç oyuncular için fırsatların arttığını ortaya koyan raporda Türkiye, Yunanistan ile birlikte bu futbolculara liglerinde en az forma veren ülke oldu. Türkiye liginde 20 yaş altı oyuncuların şans bulma oranı %2, 20-23 yaş aralığındakilerin oynamaları %14’te kaldı. 24-29 yaş aralığı %52 ile kıtanın üçüncüsü olurken, 30 yaş üstü oyunculara ligimizde %32 oranında fırsat tanındı. Yunanistan’da bu oran % 34’e ulaştı.

Danimarka ve İsveç ligleri % 11 oranıyla, 20 yaş altı oyuncuları kulüplerinde en çok kullanan ligler olarak tespit edildi. Avrupa’nın beş büyük ligiyse % 20 ila 30 arasında değişen bir ağırlıkta 20-23 arası futbolcuların sahaya çıktığı yerler olarak dikkat çekti. Ülkelerin kulüplerinde yetişen ‘altyapıdan gelme oyuncular’da da Türkiye sonlarda yer aldı. Bu kategorideki futbolcuların kulüplerinde forma giyme oranları, her bir takımın ilk 11’lerinde 1’den az oyuncuya tekabül etti.

Haberin Devamı

Türk kulüpleri, alt yapılarından çıkan oyuncuların sahaya çıkmasında % 5 ile Avrupa’nın en düşük ortalamasına imza attı. Yunanistan, İtalya ve İskoçya; Türkiye’nin hemen üzerinde yer alırken, ulusal ligindeki maçlarda kendi ülkesinden yetişen futbolcuların oranı % 24 olan Danimarka, bu istatistikte ilk sırayı aldı, Norveç ise % 19 ile ikinci sırada geldi.

Türkiye ülkeden yetişme oyuncuların forma giyme oranlarında ise % 23 ile son sırada yer alan Yunanistan’ın bir sıra üzerinde sondan ikinci oldu.

TARAFTARDA GERİDE KALDIK

Avrupa futbolunda pandemi sonrasında tribünlerin yeniden dolmaya başladığı ve seyirci sayılarının artışta olduğu belirtilen raporda, 2022-23 sezonunda Süper Lig’deki seyirci sayısı toplamda 3.9 milyon olarak tespit edildi. Bu rakam, Türkiye’yi, değerlendirmeye alınan önde gelen 15 ülke ligi içerisinde 7. sıraya yerleştirdi. Türkiye Kupası maçlarını izleyenlerin toplam rakamı ise 500 binde kaldı. 

Süper Lig’in maç başına ortalama seyirci sayısı ise 11 bin 400 olarak rapora yansıdı ve değerlendirmeye alınan liste içeriğinde Avrupa 10.’luğu anlamına geldi. Rakamlar, diğer görece az nüfuslu ülkelere göre kalabalık bir ülke olduğumuz göz önünde bulundurulduğunda, düşük seviyelerde kalmasıyla dikkat çekti. Türkiye’deki seyirci, pandemi öncesi 2018-19 sezonuna göre %10 azaldı. Toplam 1 milyon taraftarı aşan 17 kulüp arasında hiç Türk kulübünün bulunmaması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kasımpaşa altyapısından yetişen ve geçen sezon A takımla birlikte maçlara çıkan Yasin Özcan, 17 yaşını 4 ay önce doldurdu. Lacivert-beyazlıların 4 lig maçında da sahada bulunan başarılı stoper, U21 Milli Takımı’nda da sol bek olarak sahaya çıkıyor.

TESELLİ KADINLARDA

UEFA raporunda Türkiye kadın futbolunda kıtanın iyi durumda olan ülkeleri arasında yer aldı. Kadınlarda en üst futbol ligindeki takım sayısına göre, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi, 16 takımla birinciliği İspanya ve Yunanistan ile paylaştı. İtalya ve İsveç’te kadınlarda 1. ligler 14’er takımdan oluşurken, kıtanın diğer büyük liglerinde bu rakam 12’de kaldı.

FATURA HER YERDE HOCAYA

Türk futbolunda sürekli gündeme gelen sık teknik adam değişikliği yaşanması durumunun ülkeye özgü olmadığı raporla ortaya çıktı.

Haberin Devamı

UEFA raporu, Avrupa genelinde teknik direktör değiştirme sıklığının tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu gösterdi. 2022-23 sezonunda Güney Kıbrıs, liginde yaşanan 32 hoca değişikliğiyle en yüksek basamakta yer aldı. İngiltere ve Fransa’da bu rakam 22 oldu. Türkiye Süper Ligi, 21 hoca değişikliği ve kulüp başına 1.1 ortalama ile Avrupa’da 14. sırada yer buldu.

OYNAMAYAN YERLİLERE KİRALAMA FORMÜLÜ

Türk kulüpleri, oyuncularını kiralık olarak başka takımlara göndermede kıtanın ikincisi oldu. Ülkenin en üst liginde 2022-23 sezonunda kulüp başına 13.8 oyuncu kiralık olarak başka kulüplere verildi. İtalya kulüp başına 22.9 oyuncu ile birinci sırada geldi. 

Türk takımları, kiralık verdikleri futbolcuların profillerine bakıldığında, bu transfer tipinde en çok yerli oyuncularını gönderenlerden oldu. Türk kulüplerinin kiraladıkları futbolcuların %90’ı yerli isimler oldu. Türkiye, Polonya’nın (% 91) ardından ikinci geldi. 

Haberin Devamı