Basaksehir ÖZEL | Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt açıkladı! Emre Belözoğlu için Avrupa şartı

ÖZEL | Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt açıkladı! Emre Belözoğlu için Avrupa şartı

10.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt, performansıyla büyük alkış alan Teknik Direktör Emre Belözoğlu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eröğüt ayrıca kulübün eski teknik adamları Aykut Kocaman, Okan Buruk hakkında konuştu. Yabancı kuralı içinse "Artılı kurala çok karşıyız. Kim formayı hak ediyorsa hoca onlara görev verebilmeli." dedi.

ÖZEL | Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt açıkladı Emre Belözoğlu için Avrupa şartı

NERGİS AŞKIN - RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Bebekliğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak geçiren, delikanlılığında Başakşehir FK kulübü olarak şampiyonluğa ulaşan turuncu-lacivertlilerin en büyük hamileri arasında oldu Mustafa Eröğüt... Göksel Gümüşdağ başkanlığında, 2014’te Başakşehir adını alan “Boz Baykuşlar”ın o günden bu yana CEO’luğunu üstlenen Eröğüt, kulübün kara kutusu ve her şeyi...

Kulübün temellerini atan Abdullah Avcı’nı, “kurucu teknik direktör” olarak ayrı bir yere koyan Eröğüt, Okan Buruk ve Aykut Kocaman süreçlerini ise, “Şampiyonlukta ve Avrupa’da çok güzel hikayelerimiz oldu. Çok kötü bir dönemde Aykut hoca geldi ve o rüzgarlı zamanlarda bizi limana yaklaştırmayı başardı” diye anlattı.

"2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulübü’ydü burası. Ben de okulumu bitirip, paf takımlar vardı, o takımların ve alt yapının direktörü olarak başlamıştım. Zaman geçtikçe A takımın idari menajeri oldum. 2011-14 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu’nda çalıştım. 2014’te Başakşehir Futbol Kulübü 7 hissedarıyla kurulduğu zaman burada idari direktör ve CEO olarak göreve başladım. O günden beri devam ediyorum. O zamanlar çok büyük hayallerimiz vardı ve çok şükür bunların çoğunun da gerçekleşmesi bize nasip oldu. Bunların en önemlilerinden biri de Türkiye Ligi’nde şampiyonluktu. 6.senemizde bunu başardık. Avrupa Kupaları’nda ülkemizi temsil ettik. Bu da bizim için çok önemliydi. Bundan sonraki hedeflerimizde de Avrupa Kupaları’na katılıp hem ülkemizi hem kulübümüzü temsil eden bir kulüp olmaya devam etmek var. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor."

Haberin Devamı

'En zorlandığımız transfer Skrtel oldu"

Başakşehir Asbaşkanı Eröğüt, transfer politikalarından söz etti ve en çok zorlandıkları transferin Skrtel olduğunu söyledi. Eski oyuncuları Edin Visca hakkında ise övgü dolu sözlerle bahsetti.

Transfer karar verme mekanizmamızda bir çok faktör var. Buradaki en önemli faktör teknik direktörün felsefesi, oynatmak istediği oyun ve kendi kararı. Bizim kulüpte teknik direktörün onayı alınmadan bir oyuncu alınmaz. Tabii ki bunun yanında scout ekibimizin raporları ve yönetimimizin de oyuncunun finansal durumunu kontrol etmesi de çok önemli faktörler.

Haberin Devamı

Zaman olarak Martin Skrtel transferinde çok zorlanmıştık. Fenerbahçe'den ayrılmıştı ve Atalanta ile bir sözleşme imzalamıştı. Ancak transferin son gününde biz de bir stoper ararken, orasıyla sözleşmesini feshetme imkanı olduğu söyledi. Öğlen saatleriydi ve bir özel uçak kiralanacak, İstanbul’a gelecek, sağlık kontrolünden geçecek falan bir sürü durumlar vardı. Transferin kapanmasına son 3 dakika kala federasyona verdik belgelerini koşturarak. Zaman karşı yarışmıştık. O da şampiyonlukta büyük katkı sağladı. Hakikaten çektiğimiz çileye değdi diyebilirim.

ÖZEL | Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt açıkladı Emre Belözoğlu için Avrupa şartı

 

Gümüşdağ açıklaması

Başakşehir Futbol Kulübü Asbaşkanı Mustafa Eröğüt, başkan Göksel Gümüşdağ’ın TFF adaylığı iddialarına yanıt verdi ve hakem kararları hakkında da yorumlarda bulundu.

Göksel Gümüşdağ çevresi ve bizimle federasyon başkanlığı gibi bir niyeti olmadığını paylaştı.

Bu gündemi hep beraber incelememiz lazım. Merkez Hakem Kurulu’nun hakem listesini değiştirmesi, Türkiye Futbol Federasyonu başkanı ve bazı yönetim kurulu üyelerinin istifaları... Biz de bunları takip ettik ve konu ile ilgili tepki açıklamalarımız oldu. Göksel başkan uzun yıllar futbol yöneticiliği yapan bir başkan. Futbol Federasyonu’nda başkan vekilliği yaptı, Kulüpler Birliği başkanlığı yaptı. Futbolun çok içinde yani. Gelinen noktada bizim bu hakem listelerinin değişmesine tepkimizi, Göksel başkanın federasyonla ilgili bir makam, istikbal ya da bir planının olduğu düşünülmesi hakkaniyetli olmuyor. Çünkü ben onunla uzun yıllardır çalışan biri olarak söylüyorum. Geçmişte de federasyon başkanlığı ile ilgili fırsatları oldu ancak sanayici olması, bir yandan ailesine vakit ayırmak istemesi sebebiyle çok sıcak bakmamıştı. Bizim hakem listesinin değişmesine tepkimiz, konunun hem federasyon talimatlarına aykırı olması, hem de vicdana ve etiğe aykırı olmasıydı. Biz hep şöyle düşündük, federasyon Türk futbolunun hamisidir, talimatları değiştirebilir, kararlar alabilir. Ancak burada bir futbol ailesi var ve istişare edilmesi gereken konular var. Zamanlaması doğru olması gereken kararlar var. Bitime 10 hafta kala böyle bir karar aldığınız zaman ciddi soru işaretleri oluşturuyorsunuz maalesef. Bence buna hiç gerek yoktu. Sorularımızı çok net sorduk sitemizdeki açıklamamızda. Ancak maalesef cevapları alamadık. Burada en önemli soru performans kriterleri neydi? Yani neye göre bazı hakemler dışarıda kaldı, neye göre bazı hakemler içerde oldu? Net cevaplar alamadık. Onun dışında Nihat başkanın da Türk futboluna önemli hizmetleri olmuştur. Göksel başkanın da onu ilk günden beri desteklediğine şahidim. Yani bu konu tamamen Merkez Hakem Kurulu’nun aldığı zamansız ve bizim vicdani olmadığını düşündüğümüz kararlar ile ilgili. Biz isimlere girmeden bu yaklaşımı eleştirdik. Fırat Aydınus için federasyon talimat değiştirmiş bir sene daha uzatmıştı süresini. Böyle sonlanması hoş olmadı.

Haberin Devamı

"Cüneyt Çakır'ı kaybetmememiz gerektiğini düşünüyorum"
Diğer tarafta Cüneyt Çakır. Dünya Kupası’ndaki markamız Cüneyt Çakır’dı, onu da böyle kolay kaybetmememiz gerektiğini düşünüyorum. Uilenberg'in ayrılış mektubunu görmüşsünüzdür belki ben milliyetçi bir Türk insanı olarak içimi acıttı bir yabancıdan bu sözleri duymak. 

Haberin Devamı

ÖZEL | Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt açıkladı Emre Belözoğlu için Avrupa şartı

‘Artılı yabancı kuralına karşıyız’

Başakşehir CEO’su Mustafa Eröğüt, yabancıda artılı kurala karşı olduklarını dile getirdi.

Yabancı sayısındaki limite değinen Eröğüt, “Futbolda gelişmiş ülkelere baktığınızda bunlar böyle zorlayarak olacak şeyler değil. Yetersiz olan oyuncuyu oynayarak geliştiremezsiniz. Bence Süper Lig bir vitrindir. Orada sadece en iyiler oynar. Bu da dolaylı olarak daha sonraki yayın ihalelerini etkiler. Bir kere bu artılı kurala çok karşıyız. Kim formayı hak ediyorsa hoca onlara görev verebilmeli. Mecburiyetler olmamalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÖZEL | Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt açıkladı Emre Belözoğlu için Avrupa şartı

‘Yayın ihalesi çok kritik’

Daha önceki yayın ihalesinde komisyonda yer aldığını hatırlatan Mustafa Eröğüt, bugün yaşananları da şöyle yorumladı: Yayın ihalesi konusu esasında Türkiye Futbol Federasyonu üzerinden değerlendirmememiz gereken bir konu. Yayın ihalesinde birçok faktör vardır. Geçen yayın ihalesinde Göksel başkan Kulüpler Birliği başkanıydı ben de o zaman ihale komisyonunda yer almıştım. Çok başarılı bir ihale olmuştu ancak o zaman dünyanın ekonomik durumuyla şu anki ekonomik durum aynı değil. Bir pandemi geçirdik ve üzerine savaş var dünyada, umarım daha da büyümez. Görüyoruz ki Fransa’da ve Almanya’da da yayın ihaleleri düştü. Türkiye'deki yayın ihalesi özellikle Anadolu kulüplerinin can suyu. Yüzde 70-80 gelirleri buradan geliyor. O yüzden çok kritik. Aralık ayında yapılması gereken bu ihale şu an nisan ayında hala tamamlanamamış olması kulüplerin önümüzdeki seneki planlarını ciddi şekilde etkiliyor. Umarım bir an önce uygun, kulüpleri yaşatabilecek bir rakam ile bu süreci tamamlayabilir.

‘Fenerbahçe konuşulmadı’

Mustafa Eröğüt, bir dönem isminin Fenerbahçe ile anılması iddialarına yanıt verdi.

Başakşehir CEO’su, “Ali Koç başkan ile birbirimizi çok severiz. Ben ona çok saygı duyarım ve görüşürüz. Ancak aramızda Fenerbahçe ile ilgili görev anlamında bir konuşma geçmedi” dedi.

‘Visca hala kardeşimiz’

Başakşehir’den Trabzonspor’a transfer olan Edin Visca’dan övgüyle söz eden Mustafa Eröğüt, “Visca bizim hala kardeşimiz” ifadesini kullandı.

Eröğüt, ‘Bosna U-21 Takımı’nda oynuyordu. Bir hazırlık maçında Abdullah Hoca ile o zaman ilk notlarımızı almıştık. 400’e yakın maç 100’den fazla gol ve asist... Süper Lig’de gelmiş geçmiş en iyi yabancı oyunculardan biri. Artık yaşı ilerliyordu ve onun da kariyerinde yeni bir heyecan, değişiklik gerekiyordu. Bence herkes için hayırlı bir transfer oldu. Umarım Şampiyonlar Ligi’ne katılırlar ve orada gollerine devam eder. Bizi de gururlandırmaya devam eder” diye konuştu.

'Emre hocanın ayrılma sebebi Avrupa'ya gitmek olur'
Mustafa Eröğüt, Emre Belözoğlu’nun gelişini ve gelecek beklentilerini ise şöyle dile getirdi:

Bu kulüpte çok kıymetli 4 tane hoca ile çalıştık. Abdullah hoca bu kulübün kurucu teknik direktörü denilebilir. Başlangıcından itibaren temelleri atan çok kıymetli bir hocamız. Sonra Okan hoca geldi. Şampiyonlukta ve Avrupa’da çok güzel hikayelerimiz oldu. Çok kötü bir dönemde Aykut hoca geldi ve o rüzgarlı zamanlarda bizi limana yaklaştırmayı başardı. Ondan sonra Emre hoca ile bir süreç başladı. Emre hoca bu kulübün 4 sene kaptanlığını yapmış, benim gözümde Türk futbolunun gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu ve bundan sonra da Türk futboluna vereceği çok şey var. Umarım Serie A’da bir teknik direktörümüz daha olacaksa yıllar sonra o da inşallah Emre Belözoğlu olacaktır. Tabii o da teknik direktörlük kariyerinin başında. Bence iki taraf için de çok iyi bir eşleşme oldu. O kulübü biliyor, biz onu biliyoruz. Oyuncular onu biliyor. Karar vermek bizim için çok zor olmadı. Dedik ki bu sıkıntılı süreçte Emre Belözoğlu ve onun liderliği bizim sıkıntılarımızı çözecektir. Hakikaten geldikten sonra da az önce bahsettiğim Avrupa Kupaları’na gitmek hedefine de bizi yaklaştıran bir performansımız oldu. Umarım kalan haftalarda da istediğimiz skorları elde ederiz. Emre hoca tabii ki bir gün mutlaka buradan ayrılacak. Ancak buradan ayrılma sebebi Avrupa’da bir takıma gitmek olur.

 

ÖZEL | Başakşehir’in CEO’su Mustafa Eröğüt açıkladı Emre Belözoğlu için Avrupa şartı

Daha makul transferler

Yeni dönemin transfer sürecinden de söz eden Mustafa Eröğüt, şöyle anlattı: “Hocamı ve scout ekibimizle istişare içindeyiz. Şu an yayın ihalesinin belirsizliği ve bütçelerimizin düşeceğini tahmin ederek daha makul ve limitlerimize uygun transferler peşinde ilerliyoruz. Ancak gerçekten yüksek potansiyelli ve gelecekte kulübe maddi katkıları da olacak oyuncular olduğunu düşünüyoruz. Emre Hoca’nın raporları üzerine bu futbolcuların hem kendileriyle hem kulüpleriyle görüşmelere başladık. Mayıs ayı sonuna doğru netleşmeye başlayacaktır.”

Onyekuru iddialarına cevap
Mustafa Eröğüt yeni sezon transfer çalışmalarından bahsetti ve ismi Başakşehir ile geçen Onyekuru iddialarına yanıt verdi.  

'Transfer süreci hiç bitmeyen bir süreç aslında. Hocamı ve scout ekibimizle istişare içindeyiz. Şu an yayın ihalesinin belirsizliği ve bütçelerimizin düşeceğini tahmin ederek daha makul ve limitlerimize uygun transferler peşinde ilerliyoruz. Ancak gerçekten yüksek potansiyelli ve gelecekte kulübe maddi katkıları da olacak oyuncular olduğunu düşünüyoruz. Bu oyuncuların hem kendileriyle hem kulüpleriyle görüşmelere başladık Emre hocanın raporları üzerine. Mayıs ayı sonuna doğru netleşmeye başlayacaktır.  Geçmişte Onyekuru’ya bir ilgimiz olmuştu. Ancak şu an için herhangi bir iletişimimiz yok. '

Eröğüt, kadın takım çalışmalarından söz etti. Eröğüt şu ifadeleri kullandı: Biz esasında pandemiden önce bunu düşünüyorduk ama pandemi bu düşüncemizi sekteye uğrattı. Geçen sene de bir hak verildi kulüplere ama biz acele etmeyelim adımlarımızı doğru atalım dedik. Mutlaka yeni yapılan tesislerimiz ve sahalarımızla beraber kadınlar liginde de olacağız. Burası bir futbol kulübü. Kadınlar futbolunda hem kadınlara verilen önem hem de Başakşehir ilçesi için güzel olacak. Burada bir çok kız çocuğu futbol oynuyor. Önemli bir sosyal olgu olacaktır.  

Man City ve Liverpool forması giymiş oyuncular

Yazarlar