Fenerbahçe ÖZEL | Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası PFDK'ya sevk edilen isimleri kaç maç ceza bekliyor?

ÖZEL | Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası PFDK'ya sevk edilen isimleri kaç maç ceza bekliyor?

01.04.2024 - 13:41 | Son Güncellenme:

Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası PDFK sevkleri açıklandı. Bordo-mavili takımdan Egemen Korkmaz, sarı-lacivertli ekipten Osayi Samuel, Oosterwolde, İrfan Can Eğribayat Disiplin Kurulu'na sevk edildi. Sevk yapılan isimleri kaç maç ceza bekliyor? İşte detaylar...

ÖZEL | Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası PFDKya sevk edilen isimleri kaç maç ceza bekliyor

Günlerdir beklenen disiplin sevkleri nihayet gerçekleşti. Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Müşavirliği, 17 Mart'ta oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar nedeniyle iki kulüp için de çeşitli sevkler yaptı. Sevklerin “tedbirsiz” olarak gerçekleşmesinden dolayı, zanlılar 3 Nisan'daki Fenerbahçe-Adana Demirspor ile Konyaspor-Trabzonspor maçlarında yer alabilecek.

Haberin Devamı

ÖZEL | Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası PFDKya sevk edilen isimleri kaç maç ceza bekliyor

Olaylı maç için, ev sahibi Trabzonspor'da Egemen Korkmaz, 45 maddeden (kavga) Disiplin'e gönderilirken, bordo-mavili kulüp de "saha olayları", talimatlara aykırı hareket ve Süper Lig Müsabakaları Statüsü’nün 5/7 (Stadyumda anons sistemi çalışır vaziyette olmalı ve kesinlikle tarafsız bir şekilde kullanılmalıdır. Takım kadroları, TFF uyarıları, oyuncu değişiklikleri ve hakem tarafından müsabaka devrelerine eklenen sürelerin anons edilmesi zorunludur. Anons sistemi ev sahibi takımı destekleyici şekilde, rakip takıma karşı veya siyasi amaçlı tanıtım ve duyurular için kullanılamaz ve anons sistemi dışında tribünlere özel ses sistemi kurulamaz. Anonslar anlaşılır ve duyulur şekilde yapılmalıdır) maddesi uyarınca PFDK'ya sevk edildi.

Haberin Devamı

Fenerbahçeli futbolculardan Oosterwolde, tribünlere karşı yaptığı "balık tutma" hareketi nedeniyle "sportmenliğe aykırı hareket" ten, ayrıca 45. maddeden (kavga) PFDK'ya sevk edildi.

ÖZEL | Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası PFDKya sevk edilen isimleri kaç maç ceza bekliyor

Sarı-lacivertlilerde ayrıca, Osai Samuel kavgadan, İrfan Can Eğribayat hem sportmenliğe aykırı hareket hem de kavgadan, Fenerbahçe'nin iki görevlisi Kürşat Çiftlik ile Okan Özkan da kavgadan sevkine karar verildi.

Ne ceza alırlar?

Bütün futbolcu ve teknik adamların sevkine neden olan 45. maddeye göre, "Bir kavgaya karışan ve fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen futbolculara 3 ila 5 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere, 3 ila 5 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 150 gün hak mahrumiyeti cezası verilir" denmekte...

Kavga maddesinde minimum ceza 3 maç gibi görünse de, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, "Haksız tahrik"ten cezayı üçte birine kadar indirebilir ki bu da 1 maça karşılık gelir. Ya da Kurul, kulüpler veya kişiler lehine cezayı hafifletici takdiri nedenlerin bulunması halinde, cezayı yarıya kadar indirebilecek.

Spor Hukukçusu Fatih Şaşıoğlu talimatları yorumladı

Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu, Fanatik'e PFDK sevkleri için şu değerlendirmeyi yaptı: 

'Saldırı' maddesinden sevk gerçekleşmemiş, daha az cezayı gerektiren 'kavga' maddesinden sevk edilmiştir. FDT md. 45 uyarınca 3 ila 5 müsabakadan men cezası, haksız tahrik indirimi yapılırsa 1 ila 2 müsabakadan men cezası verilebilecek ancak eylemin meşru müdafaa sonucunda gerçekleştiği ve meşru müdafaanın tüm şartlarının sağlandığı kanaatine varılırsa hiç ceza verilmemesi gibi bir sonuç da doğabilecektir.

Haberin Devamı

Aynı şekilde 'saldırı' maddesinden sevk gerçekleşmemiş ancak eylemi çok daha hafif yaptırımı olan Sportmenliğe Aykırı Hareket (FDT md. 36) olarak değerlendirilmiştir. 36. madde uyarınca 1 ila 3 müsabakadan men, 45. madde uyarınca 3 ila 5 müsabakadan men cezası alabilecektir. Haksız tahrik ve diğer indirimler uygulanırsa toplam ceza 4 maçın altına düşebilecektir.

İRFAN CAN EĞRİBAYAT
Oosterwolde için yapılan açıklamalar aynı şekilde geçerlidir.

ÖZEL | Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası PFDKya sevk edilen isimleri kaç maç ceza bekliyor

TRABZONSPOR KULÜBÜ: 1-5 MAÇ SAHA KAPATMA YA DA SEYİRCİSİZ
Futbol Disiplin Talimatının 52. maddesi uyarınca saha olayları nedeniyle para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezalarının biri ya da birkaçı birlikte verilebilecektir. Talimatta kesin bir sınır bulunmasa da genellikle 1 ila 5 müsabaka boyunca saha kapatma ya da seyircisiz oynama cezası verildiği görülmektedir.

Haberin Devamı

EGEMEN KORKMAZ: 3-5 MAÇ CEZA VEYA 45-150 GÜN HAK MAHRUMİYETİ
3 ila 5 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 150 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir.

 

 

Yazarlar