Fenerbahçe Pahalı bilet!

Pahalı bilet!

16.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

8 yıldır Şampiyonlar Ligi'ne uzak kalan Fenerbahçe, ön elemelere yine zorlu bir yolculukla başlayacak.

Pahalı bilet

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Şampiyonlar Ligi’nde grupları hedefleyen sarı-lacivertliler, Monaco engelini aşıp play-off grubuna kalmaya çalışacak. Temsilcimiz, bu sezon transfere 42 milyon euro harcayan Fransa temsilcisi ile ilk karşılaşmasını 26-27 Temmuz tarihlerinde Kadıköy’de oynayacak.

Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu kura çekiminde Fenerbahçe, Fransa temsilcisi AS Monaco ile eşleşti. İlk maç 26-27 Temmuz’da İstanbul’da Ülker Stadı’nda, rövanş ise 2-3 Ağustos’ta Fransa’da oynanacak.

Fransa futbolunda kulüpler sayıldığında akla gelen ilk kulüplerden biri her zaman 1919 yılında kurulmuş köklü AS Monaco olur. 1990’larda Arsene Wenger, Jean Tigana ve Claude Puel’in hocalık yaptığı dönemlerde Lillian Thruam, Thierry Henry ve Emmanuel Petit gibi genç starlar yetişmişti. Aynı dönemde George Weah, Jürgen Klinsmann ve Youri Djorkaef isimleri öne çıkardı. 2000’deki lig şampiyonluğu ve 2004’teki Şampiyonlar Ligi finali de hep akıllardadır.

Haberin Devamı

İşte bu geçmiş sayfalarından kalma bir saygı duruşu akıllarda yer etmiş, 2011 yılında küme düşene kadar her daim Avrupa’nın saygın kulüpleri arasında yer almışlardır.

2011-12 sezonunda kulübün bugünkü sahibi Rus zengin Dmitry Rybolovlev, kulübün yüzde 67 hissesini almış ve teknik direktör Didier Deschamps ile beraber diriliş ateşini yakmıştır.

Glik’i aldı

Bugünlere etki eden bu diriliş yürüyüşü, 2016-17 sezonunda etkisini iyice hissettirmeye başladı. Zira Fransız ekibi, transfer döneminde ciddi yatırımlar yaptı. Haziran-Temmuz arası 42 milyon euro harcadılar ve popüler isimleri kadroya kattılar. En bariz oyuncu Torino’dan stopere takviye edilen 12 milyon euroluk Kamil Glik oldu.

Ayrıca Lille’den 15 milyon euroya gelen 23 yaşındaki sol bek Sidibe, Marsilya’dan alınan 13 milyon euroluk 21 yaşındaki sol kanat Mendy ve 39 yaşındaki tecrübeli kaleci Morgan De Sanctis öne çıkan diğer isimler.

Teknik Direktör Leonardo Jardim, 2014’ten beri görev aldığı Monaco’da iki sezondur 3.’lükten kurtulamıyor. Ancak PSG gerçeği hesaba katıldığı için pek sorun yaşamıyor.

Çıtayı yükseltti

Geçen sezon 96 puan toplayan PSG’nin ligden kopuk olduğunu düşünürsek, Lyon ile 2.’lik yarışını giriştiler. 65’er puanla işi averaja bırakan Monaco, bitime bir hafta kala Lyon’dan 6 gol yiyince büyük çöküş yaşamıştı.

Haberin Devamı

Sezon başında çıtayı yükselten Fransa ekibi, mevcut kadrosunda da önemli yıldızlara sahip. 4-2-3-1 sistemini tercih eden antrenör Jardim, kontrol futbolunu önemsiyor. Portekizli hoca vatandaşı Vitor Pereira’ya yakın bir futbol anlayışına sahip. 2015-16 sezonunu sadece 57 golle kapamaları buna örnek.

Forvet belirsiz

Jardim, 21 yaşındaki sağ kanat Bernardo Silva’ya çok güveniyor. Sağ bekten destek veren Fabinho, orta alan merkezde yer alan Moutinho ve forvet hattında forma kapması beklenen Radamel Falcao, dikkat çeken etkenler. Kalelerindeki gol görme sıkıntısı da Glik gibi önemli bir oyuncuyla giderildi. Polonyalı defansın partneri olacak 23 yaşındaki Brezilyalı Jemerson da gelecek vaat eden bir oyuncu. Kaleci Subasic’in istikrarsız performansı, ön liberoda Bakayoko’nun zaman zaman kopuşlar göstermesi ve forvet hattındaki belirsizlikler şu an için göze çarpan dezavantajları.

Haberin Devamı

Tasarım harikası Stade Louis II

Avrupa’nın en popüler statlarından olan Stade Louis II, oldukça köklü bir geçmişe sahip. Avrupa Süper Kupa finallerinin unutulmaz ev sahibi, bir tasarım harikası.

Dünyada çatısı kiremit olarak inşa edilen tek stattır. İçerisinde otel, alışveriş merkezi, yüzme havuzları ve basketbol salonları bulunmaktadır. Ayrıca kale arkası tarafında bulunan 9 kemerli yapı da ilk akla gelen görüntüdür.

18 bin 523 kapasiteli stadyum, 1939’da yapılsa da bugünkü halini 1985 yılında almıştır. Ayrıca Türk futbolu açısından da ayrı bir önemi vardır. Galatasaray, 2001 yılında Real Madrid’i bu statta 2-1 yenip, Avrupa Süper Kupası’nı kazanmıştı.

Şehir devleti Monaco

AS Monaco kulübünün bağlı olduğu Monaco şehri ilginç bir özelliğe sahip. Her ne kadar Fransa Ligi’nde oynayıp, Avrupa kupalarında Fransa’yı temsil etseler de aslında ayrı bir devletler.

Akdeniz’e kıyısı olan şehir-devlet statüstündeki Monaco, 33 bin civarında bir nüfusu vardır. Öyle ki Stade Louis II tamamen dolduğunda, şehrin yarısı statta olmuş oluyor.

Haberin Devamı

Monaco Prensliği olarak da bilinen bu şehir-devlet, Vatikan ile beraber dünya üzerindeki bağımsız ikinci küçük devlet.

Teknik Direktör: Leonardo Jardim

Portekizli teknik adam Leonardo Jardim, henüz 41 yaşında olmasına rağmen 8 farklı deneyim yaşadı. Monaco’nun 2014’te başlattığı proje kapsamında yeni ‘Villas-Boas’ olarak lanse edilip, takımın başına geçirilen Jardim, henüz beklenen seviyeye sıçrayamadı.

Futbolculuk geçmişi olmayan genç çalıştırıcı, 2012-13 sezonunda Olympiakos ile lig ve kupa şampiyonlukları aldı. 2013-14’te Sporting Lizbon’u da çalıştıran Jardim’in oyun stili Vitor Pereira’ya benzerlik gösteriyor. Oyun kontrolü ve pas futbolunu seven Portekizli antrenör, kendi anlayışına yakın Fenerbahçe ile eşleşecek.

Takımın yıldızı: Bernardo Silva

Şampiyonlar Ligi gruplarını hedefleyen Monaco’da 21 yaşındaki Bernardo Silva, takımın adeta göz bebeği gibi. Portekizli kanat oyuncusu, sürati, çalımları, içeri kat etmeleri ve uzaktan şutlarıyla her rakip için tehlike.

Benfica altyapısından yetişen Silva, 2.5 yıldır Fransa’da oynuyor ve her geçen dönem gelişim gösteriyor. Piyasa değeri 16 milyon euroya çıkan genç yıldızın 2018 Dünya Kupası’na kadar büyük bir transfer yapması bekleniyor. Geçen yıl Braga eşleşmesinde Rafa Silva’dan çok çeken Fenerbahçe, yeni bir Silva tehlikesiyle karşı karşıya.