Diğer Panzerin güç gösterisi

Panzerin güç gösterisi

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

2014 Dünya Kupası’nda şampiyonluğa ulaşan Alman Milli Takımı, 24 yıllık hasretine son verdi. Turnuva boyunca gösterdiği performansın yanı sıra ev sahibi Brezilya’ya attığı farkla gündeme gelen Panzer, sadece yılın değil tarihin de en önemli futbol olayını gerçekleştirdi.

Panzerin güç gösterisi

2014 Dünya Kupası’nda Joachim Löw idaresinde şampiyonluğa ulaşan Alman Milli Takımı, 24 yıllık hasretine son verdi. Son olarak 1990 yılında Batı Almanya ismiyle İtalya’da Arjantin’i devirerek kupaya uzanmış olan Panzerler, bu sefer Brezilya’da zirveye çıktı ancak rakip değişmedi. 1990’daki skor gibi 1-0 kazanarak Tangocuları üzen Almanlar, turnuvadaki diğer sonuçlarıyla da tarihe geçti. Sadece yılın değil tüm kupa tarihinin dengesini bozan Löw ve ekibi, ev sahibi Brezilya’yı yarı finalde 7-1’lik skorla geçerek büyük sükse yaptı.
Bunun dışında Almanya, kupayı 6 galibiyet 1 beraberlikle namağlup şampiyon bitirmesini de bildi. 7 karşılaşmada 18 gol kaydeden Almanya’da Miroslav Klose sevinci yaşandı. Polonya asıllı Alman yıldız kupa rekorunu kırdı. Brezilya’lı Ronaldo’ya ait olan 19 gollük rekoru 21’e yükselten Klose, turnuva boyunca 5 mücadelede 2 gol attı. Ayrıca takımın bir diğer yıldızı Thomas Müller, 5 gol 3 asistlik performansıyla kupaya damgasını vurdu. Altın Eldiven Ödülü ise Manuel Neuer’e gitti.

Haberin Devamı

Unutulmaz final
Arjantin’i, Mario Götze’nin 113’teki golüyle mağlup eden Almanya, 4. Dünya Kupası şampiyonluğuna imza attı. Almanya, kupayı 5 defa kaldıran Brezilya’nın ardından en başarılı 2. ülke onurunu İtalya ile paylaştı. Almanya Milli Takımı, Dünya Kupası finalinin 8. kez oynandığı Amerika kıtasında şampiyonluk yaşayan ilk Avrupa takımı olmayı başardı.

EURO 2020 heyecanı

UEFA, EURO 2020’yi düzenleyecek 13 ülkeyi açıkladı. Londra’nın Wembley Stadı’nın final ve yarı final maçlarına ev sahipliği yapacağı şampiyonada, dört çeyrek final maçı ile üç grup maçı ise Münih, Bakü, Roma ve Saint Petersburg’da oynanacak. Son 16 ve grup maçları ise Kopenhag, Bükreş, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapeşte, Brüksel ve Glasgow’da yapılacak.

Haberin Devamı

Suarez yine ısırdı

Uruguaylı forvet Luis Suarez, Dünya Kupası’nda İtalya ile oynadıkları karşılaşmada rakibi Giorgio Chiellini’nin omzunu ısırdı. Sezon öncesi Liverpool’dan Barcelona’ya transfer olan yıldız isim 4 ay ceza aldı.

Ronaldo ve Messi rekabeti

Real Madrid’de Cristiano Ronaldo ile Lionel Messi’li Barcelona 2014 yılında rekor üstüne rekor kırdı. Geçtiğimiz sezon La Liga’da Ronaldo, 31 golle krallığa ulaşırken en büyük rakibi Lionel Messi, 28 gol attı.

Arjantinli yıldız, 2014’te 58 kez fileleri havalandırırken Portekizli oyuncu, 61 gole ulaştı. Asist istatistiğinde de Ronaldo’nun Messi’ye 22-21 üstünlüğü bulunuyor.

Lionel Messi, Şampiyonlar Ligi’nin en golcü futbolcusu unvanını eline geçirerek (90 maç 75 gol) yıldızını parlatırken, La Liga tarihinin de (291 maç 256 gol) en golcü ismi oldu. Ronaldo da La Liga’da hat-trick rekorunu kırdı (22 hat-trick) Bu arada Messi, Dünya Kupası’nda Altın Top’a layık görüldü, Ronaldo ise 2013 Ballon d’Or’u aldı.

R.Madrid fırtınası

Milli takımlarda Almanya fırtınası yaşanırken kulüpler bazında da Real Madrid ön plana çıktı. İspanyol futbolunun devi, 2014 içerisinde 4 kupa kazanmayı başardı. İlk olarak ezeli rakibi Barcelona’yı Kral Kupası’nda 16 Nisan’da Mestella’da 2-1 ile geçen eflatun-beyazlılar daha sonra Atletico Madrid’i 25 Mayıs’ta Lizbon’da Şampiyonlar Ligi finalinde uzatmalara giden maçta 4-1 devirdi. Bu sonuçla Real Madrid, 2002’den sonra bir ilki başararak 10. kupasını müzesine taşıdı. Ardından Sevilla’yı UEFA Süper Kupası finalinde Cardiff’te 2-0 ile geçen Real Madrid, son olarak 20 Aralık’ta FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nda Cruz Azul’u de 2-0 yenip müthiş bir yıl geçirdi. Ülkesi Galler’de oynanan Süper Kupa finali hariç diğer 3 finalde gol atma başarısı gösteren Gareth Bale de kupaların kahramanı oldu.

Haberin Devamı

Maccabi mucizesi

THY Euroleague’de sezonun şampiyonu İsrail’in Maccabi Electra ekibi oldu. Milano’da oynanan finalde Maccabi Electra, normal süresi 73-73 berabere biten maçta İspanyol ekibi Real Madrid’i uzatmada 98-86 yenerek, 2013-2014 sezonu şampiyonu oldu. 1969 finali sonrası uzatmalara giden ilk final sonrasında İsrail temsilcisi, 6. Avrupa şampiyonluğunu elde etti. 2013-14 sezonunun En Değerli Oyuncusu (MVP) ise Real Madrid’in İspanyol basketbolcusu Sergio Rodriguez seçildi. Bu arada finalde Soma faciası sonucunda hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı ve tribünlerde Türk bayrakları yer aldı.

Haberin Devamı

Marquez tarih yazdı

MotoGP’de Repsol Honda takımından İspanyol Marc Marquez, üst üste ikinci şampiyonluğunu elde etti.

312 puanla sezonun bitimine 3 yarış kala şampiyonluğunu ilan eden Marquez tarih yazdı. Geçen yıl tarihin en genç MotoGP şampiyonu olmayı başaran 21 yaşındaki sürücü, üst üste şampiyonluk yaşayan en genç pilot unvanını eline geçirdi. Marquez, 1963 yılında 23 yaşında bunu başaran Büyük Britanyalı Mike Hailwood’u geride bıraktı. Marc Marquez ayrıca 1997’de Mick Doohan’ın eline geçirdiği bir sezonda en fazla yarış kazanan sürücü rekorunu da kırdı.

Hamilton hasret giderdi

Formula 1’de 2014 sezonunun son yarışı Abu Dabi Grand Prix’sini kazanan Mercedes takımının Büyük Britanyalı sürücüsü Lewis Hamilton, kariyerinin ikinci şampiyonluğunu elde etti. Tarihte ilk kez bir yarışta dereceye giren pilotların puanlarının ikiye katlandığı müsabaka sonrası 384 puana çıkan genel klasman lideri Hamilton, 2008’in ardından kariyerinin ikinci şampiyonluğuna ulaştı. Son yarışta dereceye giremeyen Rosberg, 317 puanla sezonu ikinci sırada tamamladı. Red Bull-Renault’nun Avustralyalı sürücüsü Daniel Ricciardo ise 238 puanla üçüncü oldu.

Haberin Devamı

Spurs’ün büyük başarısı

NBA’de 2013-2014 sezonu şampiyonluğunu Miami Heat karşısında final serisini kazanan San Antonio Spurs elde etti. 2013 yılında finalde kaybettiği Miami Heat karşısında bu kez play-off serisini 4-1 kazanan Spurs, şampiyonluk yüzüğünü takmayı başardı. Final serisi beşinci maçında AT&T Center’da ağırladığı Miami’yi 104-87 yenen Spurs, NBA tarihindeki 5. zaferine ulaştı. Final serisi son maçına damgasını vuran isim ise Spurs adına Kawhi Leonard oldu. Leonard 1999 yılında bu ödüle layık görülen Tim Duncan’dan sonra en değerli oyuncu seçilen en genç isim olarak NBA tarihine geçmeyi başardı.
San Antonio Spurs, Miami Heat karşısındaki serinin son 3 maçını ortalama 19 sayı farkla kazanırken, bu yıl play-off oynadığı tüm rakiplerine karşı 214 sayı fark yaparak tüm zamanların play-off rekorunu kırdı.

ABD farkı

İspanya’da düzenlenen 2014 FIBA Dünya Kupası’nın final maçında ABD, Sırbistan’ı 129-92 yenerek şampiyon oldu. Madrid’de oynanan final maçında, Türkiye’nin de bulunduğu C Grubu’nda 5’te 5 yapan son şampiyon ABD ile A Grubu’nda 2 galibiyet, 3 mağlubiyet alarak gruptan 4. olarak çıkan Sırbistan karşı karşıya geldi. Finale namağlup yükselme başarısı gösteren ABD, bu sonuçla Dünya Kupası’nı 5. kez kazandı.FIBA Dünya Kupası’nın en değerli oyuncusu ise Kyrie Irving seçildi.

Madalyalar Büyük Britanya’ya

İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlenen 22. Avrupa Atletizm Şampiyonası’nı, Büyük Britanya 12 altın madalya ile zirvede tamamladı. Letzigrund Stadı’ndaki şampiyonada Büyük Britanya 12 altın, 5 gümüş, 6 bronz madalya kazandı. İkinci sıradaki Fransa, 9 altın, 8 gümüş ve 6 bronz madalya elde etti. Almanya ise 4 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla üçüncü sırada yer aldı.

Filede ilk zafer
İtalya’da düzenlenen Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda da zafer ABD’nin oldu. ABD, finalde Çin Halk Cumhuriyeti’ni 3-1 yenerek tarihinde ilk kez dünya şampiyonluğuna ulaştı. 2014 Dünya Erkekler Voleybol Şampiyonası’nda ev sahibi Polonya, final maçında Brezilya’yı 3-1 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Nadal’ın müsadesi yok

Sezonun ikinci grand slam tenis turnuvası Fransa Açık’ın (Roland Garros) tek erkekler final maçında, 1 numaralı seribaşı Rafael Nadal, 2 numaralı seribaşı Novak Djokovic’i 3-1 yenerek 9. şampiyonluğuna ulaştı. Tek kadınlar final maçında ise 7 numaralı seribaşı Maria Sharapova, 4 numaralı seribaşı Simona Halep’i 2-1 yenerek zaferi aldı.

Cilic sürprizi

Sezonun son grand slam tenis turnuvası ABD Açık’ın tek erkekler şampiyonu Hırvat Marin Cilic oldu. Finalde Japon tenisçi Nishikori’yi yenen Marin Cilic kariyerinin ilk zaferini elde etti. Cilic yarı finalde dünya 1 numarası Djokovic’i elemişti. Tek kadınlar da ise şampiyonluğu ABD’li Serena Williams kazandı.

Nibali zirvede

101. Fransa Bisiklet Turu’nda koşulan 21 etap sonunda, en yakın rakibinin 7 dakika 37 saniye önünde yer alan Astana takımından İtalyan Vincenzo Nibali, genel klasmanda birinciliğin sahibi oldu. Nibali’nin 7 dakika 37 saniye arkasındaki AG2R La Mondiale’in Fransız sporcusu Jean-Christophe Peraud turu ikinci tamamlarken, 8 dakika 15 saniye gerideki FDJ.fr takımından bir diğer Fransız Thibaut Pinot, üçüncü oldu. 17 yıl sonra ilk kez Fransız sporcular podyuma çıktı.

Sochi’de Rusya rüzgârı

22. Kış Olimpiyat Oyunları, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlendi. 7-23 Şubat tarihleri arasında yapılan oyunlarda 13 altın, 11 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 33 madalya elde eden Rusya, zirevede yer aldı. Olimpiyatları 11 altın, 5 gümüş ve 10 bronz olmak üzere 26 madalya ile noktalayan Norveç 2. sırayı, Kanada 10’ar altın ve gümüş ve 5 bronz olmak üzere 25 madalya ile 3. sırayı elde etti.

Ogier’in 23. harikası

Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) 12. yarışı İspanya Rallisi’ni kazanan Volkswagen takımı sürücüsü Sebastien Ogier, sezonun bitimine bir yarış kala üst üste 2. kez şampiyon oldu. Son ayakta da Büyük Britanya Rallisini kazanan Ogier, kariyerindeki 23. ralli zaferine ulaştı.