İngiltere Premier Lig Premier Lig farkı!

Premier Lig farkı!

14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgınındaki belirsizliğe rağmen İngiltere Premier Lig’de tarihi bir yayın anlaşması imzalandı. 2022-25 arasındaki üç yıllık dönem için televizyon yayıncılarıyla 5 milyar sterlinlik (60 milyar TL) sözleşme yapıldı.

Premier Lig farkı

Futbol dünyasının pandeminin olumsuz etkileri ile mücadele ettiği bir dönemde, İngiltere’de müthiş bir yayın ihalesine imza atıldı.

Haberin Devamı

Kulüplerin gelir kalemlerinin daraldığı, pastanın ufaldığı bu süreçte dünya futbolunun kulüpler düzeyindeki 1 numaralı ulusal ligi olan Premier Lig’de rakamlar yine havada uçuştu. Premier Lig’den yapılan duyuruda kulüplerin önümüzdeki dönem için geçerli olacak yayın hakları konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı.

Buna göre 2022-25 dönemini kapsayacak üç yıllık bu yayın haklarının toplam değerinin 5 milyar sterlin olacağı ilan edildi. 

‘Memnun etti’

Sky Sports, BT Sport, BBC Sport, Amazon Prime Video gibi yayıncı kuruluşlarla önceki anlaşma koşulları geçerli olmak üzere uzatmaya gidildiği belirtildi.

Britanya hattında Sky, BT Sport ve Amazon sırasıyla en çok maçı canlı yayınlayacakken, BBC de maç özetleri göstermeyi sürdürecek. Premier League CEO’su Richard Masters konuyla ilgili yaptığı açıklamada ülkenin ve dünyanın içerisinden geçtiği koşullara dikkat çekti. Bu şartlarda gerçekleştirilen anlaşmanın önemini vurgulayarak “Kovid 19’un futbola büyük etkileri oldu. Yayıncı partnerlerimizle yaptığımız anlaşma belirsizlikleri azaltacak. İstikrar gelmesini sağlarken, futbol piramidi içerisinde güveni artıracak. Hükümetin de bu anlaşmaya onay vermiş olması ve lige olan destekleri bizleri ziyadesiyle memnun etti.” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Para nasıl dağıtılıyor?

İngiltere’deki yayın gelirlerinin kulüplere dağıtımında özel hususlar geçerli oluyor. Ülke sathındaki yayın gelirleri üç kalemde şu şekilde pay ediliyor:

1 Gelirlerin %50’si tüm kulüplere eşit dağıtılıyor (20 kulübün her birine yaklaşık 40 milyon sterlin).

2 Gelirlerin %25’i sportif başarıya, takımların sezonu kaçıncı tamamladığına göre bölüştürülüyor (Sonuncuya 2 milyon sterlinden başlayarak her bir sıra yukarıdaki için ikiye katlayarak çoğalan şekilde).

3 Gelirlerin %25’i hangi takımın kaç maçının canlı yayınla ekrana geldiğine göre veriliyor. (Her canlı yayın için yaklaşık 1 milyon sterlin hesabı üzerinden).