Dünya Kupası Prestijleri yeter

Prestijleri yeter

06.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afrika Uluslar Kupası’nda bir sene önce kazandıkları şampiyonluk rakipleri karşısında prestijlerini artıracak. 94 ABD’den beri sadece Almanya 2006’yı kaçıran Kartallar, Emenike’nin öncülüğünde sürpriz arayacak

Prestijleri yeter

Dramatik sonlar listesi yapılsa hiç kuşkusuz Nijerya’nın 1994 Dünya Kupası’nda İtalya’ya kaybettiği maç en üst sıralarda yer alırdı. O turnuvada finalin kahramanı Roberto Baggio, Kartalları 2. turda yıkan isim olmuştu. 1990 Dünya Kupası’ndaki Kamerun’dan sonra 94’te bu defa bir başka Afrika takımı gönülleri kazanmıştı. Rüya 98’de de devam etmeliydi.
Fenerbahçe’nin unutulmaz yıldızı ‘Jay-Jay’ Okocha’nın liderliğinde her ne kadar ABD günlerinden uzakta olsalar da bir kez daha son 16’ya adlarını yazdırmışlardı. 94-14 arası 20 yıllık süreçte sadece 2006 Almanya’yı kaçırdılar. 2010’da pek tatmin etmeseler de Afrika Uluslar Kupası 2013’de elde ettikleri zafer prestijlerini yeniden kazandırdı.
Ayrıca Okocha’dan daha da iyi bir yıldıza sahipler; Emmanuel Emenike. Oyuncu ve teknik direktör olarak ülkesini Afrika’nın en büyüğü yapan Stephen Keshi, ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Mandela Kupası’nın da onların müzesinde olduğunu varsayarsak prestijlerinden bahsetmeye gerek bile kalmaz.

2010’un favorisi
Nijerya ile alakalı 2010 Dünya Kupası’nda akıllarda kalan en önemli ayrıntı nedir diye sorulsa, ilk olarak kaleci Vincent Enyeama adı akıllara gelir. İsrail’in popüler futbolcusu, 2011’den beri Lille’de olsa da arada yine bir Maccabi Tel Aviv ziyareti(2012-13) yapmıştı. 31 yaşındaki Enyeama, takımın en önemli kozlarından.

Yeni Uche
F.Bahçe’ye 2010 yılında transfer edildiğinde akıllara bu soru gelmişti. Şimdi kariyeriyle de ‘Yeni Uche’ lakabının hakkını veriyor. Ulusal forma ile 100 maç barajını aşmak isteyen Joseph Yobo, 3. Dünya Kupası’na geliyor “Benim hakkımda söylenenleri umursamıyorum. 100. maç için geldiğimi söyleyenler var. Ben Milli Takım için geldim” diyerek hırsını ve kaptanlığını ortaya zaten koymuştu. Celtic’li Efe Ambrose ile Monaco’lu Elderson’u da unutmamak gerek. Afrika Uluslar Kupası’nın mimarlarından bu ikilinin yanında Çaykur Rizespor’dan Oboabona formasını giymeye hazır. Middlesbrough’lu stoper Omeruo’yu da es geçmemek gerekiyor.

Dümene Mikel geçti
Nijerya orta sahası yıllarca Okocha gibi bir lidere aitti. Şimdi o görev John Obi Mikel’e geçti. Chelsea’li yıldız olgunlaşma döneminde takımına önemli katkılar yapabilecek potansiyele sahip. Mevkidaşlarına geçersek, Lazio’lu Onazi göze çarpıyor. 2007 U17 Dünya Kupası’nda zafere uzanan 21 yaşındaki futbolcu gelecek vaat eden bir isim.

Emenike çılgınlığı
Dünya Kupası’na sayılı günler kala Nijerya basını başta olmak üzere tüm Afrika’da tek bir isim öne çıkartılıyor; Emmanuel Emenike. Futbol yorumcularının ortak görüşü, Emenike’nin patlama yapacağı yönünde. Fenerbahçe ile şampiyon olan 26 yaşındaki forvetin yanında 21 yaşında Ahmed Musa bulunuyor. CSKA Moskova’lı yıldızın Emenike’den kalır yanı yok. Bir diğer alternatif ise Osaze Odemwingie. Artık 32 yaşına gelmiş olsa da taşıdığı kalite takımına renk katacaktır. Diğer Premier Lig apoletli forvetler, Victor Moses (Liverpool) ve Shola Ameobi (Newcastle Utd.) Keshi’nin diğer kozları olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yıldızı
EMMANUEL EMENİKE

Turnuva kadrosuna alınmayan Chinedu Obasi, Nijerya için yaptığı değerlendirmesinde “Arjantin rakiplerine Messi ile korku salmaya çalışıyor. Ancak unutulan nokta, bizim elimizde de Emenike var. Emenike rakiplerimizi paramparça edebilir. Fenerbahçe‘deki formunu korursa öne çıkabilir” diyerek aslında her şeyi özetliyor. 26 yaşındaki yıldız golcü, kariyerinin en iyi dönemini yaşıyor. 2011 Temmuz’unda yaşadığı karanlık günlerin ardından 2014 Temmuz’un da yaşadıklarına meydan okumak istiyor.

Prestijleri yeter

Teknik Direktör
STEPHEN KESHI

Nijerya futbolunun Fatih Terim’i desek büyük bir ihtimalle abartı olmaz. Zira Stephen Keshi, hem oyuncu hem de teknik direktör olarak Afrika Uluslar Kupası’nı kaldırmayı bilmiş bir efsane. Futbolculuğunda iyi bir stoper olan Keshi, bir demecinde, “Bu yönümü hem defans oyuncularını eğitmekte hem de forvetlerime ipuçları vermekte kullanıyorum” diyerek ne kadar avantajlı olduğunu göstermişti. Elinde 2009 U17 Dünya Kupası’nda final oynamış bir nesil var. Bunu kadrosunda barındırdığı güçlü forvetlerle harmanlarsa sürprize imza atabilir.

Haberin Devamı

Nasıl oynayacaklar?
Emenike’nin tek forvet çıkacağını düşünürsek, Keshi’nin genelde denediği formasyon 4-2-3-1 oluyor. Afrika Uluslar Kupası’nda da benzer bir sistem deneyen tecrübeli teknik adam, Emenike’nin arkasında Victor Moses’ı oynatıyor. Kanatlarda ise Odemwingie ile Ahmed Musa isimleri öne çıkabilir. Tabii bu taktiğin en hayati noktası, 2’li orta saha. Obi Mikel ve Onazi ikilisi bu bölge için biçilmiş kaftan. Stoperlerde son ana kadar değişiklik olabilir. Ancak AFCON’u kazandıran Omeruo’nun ilk tercihi olacağı ön görülüyor. Bekler ise hücumu seven Elderson ve Efe Ambrose’den kurulacak.

Yazarlar