Şampiyonlar Ligi Şampiyonlar Ligi’ne ‘format’ atıldı

Şampiyonlar Ligi’ne ‘format’ atıldı 

11.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şampiyonlar Ligi’nde takım sayısı resmen 36’ya çıkarıldı, 4 yeni takımın hangi kriterlere göre alınacakları açıklandı. Her kulübe en az 10 maç olarak düşünülen plan eleştiriler üzerine revize edilip bu sayı 8’e düşürüldü.

Şampiyonlar Ligi’ne ‘format’ atıldı

MİLLİYET SPOR SERVİSİ

Haberin Devamı

Şampiyonlar Ligi’nin 2024’ten itibaren geçerli olacak yeni formatına ilişkin tartışmalar son haftalara damga vururken, UEFA’nın dünkü yönetim kurulu toplantısında yeniliğe ilişkin bazı detaylar netleştirildi. Gruplarda 32 olan takım sayısının 36’ya çıkarılması planında değişikliğe gidilmezken, maç takvimini çok sıkılaştıracak ‘en az 10 maç’ düşüncesinden ise geri adım atıldı. Grup formatından lig formatına geçilirken, planın her takımın en az 10 karşılaşmaya çıkması ayağında indirime gidilerek bu sayı 8’e indirildi.

Eleştirilerin odağındaki bir diğer konu ise, ek kontenjan için kulüplerin geçmiş başarısına kota ayırmaktı... UEFA bu konuda, yine 2 kulübe geçmiş performansa dayalı vize vereceği ancak bu katılımı, kulüp kat sayı puanı yerine ülke puanı öncelikli yapacak. Buna göre, takımları Avrupa kupalarında o sezon en çok puanı toplayan iki ülkenin takımları, bir sonraki sezona bu ek kontenjandan birer temsilci gönderebilecek. Eğer kural bu sene yürürlükte olsaydı, bu kontenjan İngiltere ve Hollanda’ya gidecekti.

Haberin Devamı

Çünkü bu sezon Avrupa kupalarında en çok puanı İngiliz ve Hollanda ekipleri topladı. Premier Lig’i beşinci bitiren ve bugün itibariyle Avrupa Ligi’ne giden (mevcut sıralamada Tottenham) ile yine bugün itibariyle Konferans Ligi’ne katılım hakkı olan Eredivisie’nin üçüncüsü Feyenoord, yeni kuralın uygulanması halinde, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılım almış olacaklardı.Şampiyonlar Ligi’’ne katılımla ilgili yeni bir kriter ise, Şampiyonlar Ligi elemelerine Şampiyonlar Yolu’dan girerek gruplara kalan takım sayısının dörtten beşe çıkarılmasıyla oluşacak. UEFA Ülke Sıralaması’ndaki yeri dolayısıyla Türkiye liginin şampiyonu da, direkt katılım hakkı olmayan ülkelerin lig şampiyonlarının mücadele ettiği bu eleme yoluna giriyor.Öte yandan Türkiye, UEFA Ülkeler Sıralaması’nda yükselmediği müddetçe, yeni formatın Türk takımlarına ekstra bir getirisinin olması zor görünüyor.

İlk sekiz sıra direkt son 16’ya 
Şampiyonlar Ligi’nde 2024-2025 sezonundan itibaren geçerli olacak olan lig sistemine göre, her takım 4’ü iç sahada 4’ü de deplasmanda olmak üzere 8 farklı takımla 8 maç oynayacak. Oynanan 8 maçın ardından ligde ilk 8 sırada yer alan takımlar, son 16 turuna kalacak. Sıralamada 9 ile 24’üncü sırada yer alan takımlar ise son 16 turuna kalabilmek için iki maçlı bir play-off oynayacak. Diğer iki ligde de grup formatından lig formatına geçilecek. Avrupa Ligi’ndeki lig formatında her takım, 4’ü içeride 4’ü de dışarıda olmak üzere 8 farklı takıma karşı 8 maç; Konferans Ligi’nde ise 3’ü içeride 3’ü de dışarıda olmak üzere 6 farklı takıma karşı toplam 6 maç oynayacak.

Haberin Devamı

Dört yeni takımın katılım kriterleri 

- 1 takım, UEFA Ülke Puanı’na göre beşincilikteki ülkenin ligini üçüncü tamamlayan takıma kontenjan verilmesiyle,

 - 1 takım, Şampiyonlar Ligi elemelerine Şampiyonlar Yolu’dan girerek gruplara kalan takım sayısının dörtten beşe çıkarılmasıyla, 

- 2 takım, Avrupa kupalarında bir önceki sezon en çok puanı toplayan ülkelerin liglerindeki sıralamada, Şampiyonlar Ligi’ne katılım sırasının bir altındakilere hak verilmesiyle, Şampiyonlar Ligi’ne 2024’ten itibaren katılım hakkı kazanacaklar. 

Haberin Devamı

'Zengini zengin yapar’ endişesi 

Dev kulüplerin başını çektiği ‘Avrupa Süper Ligi’ girişimi UEFA tarafından geçtiğimiz yıl püskürtülmüştü. Yapılacak yeniliklerin, Şampiyonlar Ligi’ni Süper Lig’in bir versiyonu haline getirmesi endişesi nedeniyle, Avrupa Ligleri (EL) ve Avrupa Futbol Taraftarları (FSE) gibi UEFA’nın paydaşları arasında yer alan kuruluşlar, çekincelerini şu şekilde özetlediler:

- Eskiye göre çoğalacak maç sayısı, az sayıda zengin kulübü daha zengin yaparken; çoğu kulübe ise zarar verecek, ulusal ligleri baskı altına alacak. 

- Format değişikliği gelir adaletsizliğini önlemiyor. Paranın kulüpler arasında daha eşit paylaşılması için, gelir dağıtım modelinde revizyona ihtiyaç bulunuyor.