Fenerbahçe Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

03.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Jorge Jesus yönetimindeki Fenerbahçe, ilk yarısını 1-0 önde tamamladığı maçta; 10 kişi kalmış Beşiktaş'a 4-2 mağlup oldu. Sarı-lacivertlilerin bu mağlubiyeti sonrası spor yazarları değerlendirmelerde bulundu. Jorge Jesus, yerli teknik direktörler üzerinden eleştiri yağmuruna tutulurken yönetime tepki gösterildi.

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

Süper Lig'in 27'nci haftasında Fenerbahçe, Beşiktaş mağlubiyetiyle zirve yarışında ağır bir yara aldı. Sarı-lacivertlilerin mağlubiyetini ve bu sezon büyük maçlarda gösterdiği performansı spor yazarları değerlendirdi.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi yazarlarından Ercan Güven maçın ardından Arda Güler'in performansı hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı. Öte yandan Şansal Büyüka, Jorge Jesus'un tercihlerini yerli teknik adamlar üzerinden yorumladı.

İşte Fenerbahçe - Beşiktaş derbisi sonrası yapılan değerlendirmeler...

Haberin Devamı

TÜKENİŞ! / ERCAN GÜVEN (MİLLİYET)

Beşiktaş açısından ne kadar değerli, sıra dışı, özel bir zafer ise Fenerbahçe için o denli feci, tarihi, yıkıcı bir hezimettir dünkü derbi.
Mazeretsiz, kaytarmasız, futbolcuları, teknik kadrosu ve yönetimi ile birlikte tükenişi ve bu sezonu kapatışıdır.
Yenilenin, hatta berabere kalanın aynı zamanda sezonu kaybedeceği bir derbi olunca endişe, korku baskın çıktı, maç futbolsuz başladı… Sık sık oyun durdu; öyle ki ilk çeyrekte toplasanız beş dakika futbol oynanmadı. Sahadaki aksiyonlar sadece faulle sınırlı kaldı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe biraz daha baskın gördüyse sebebi Şenol Güneş’ten sadece “önde basın, arkaya top atın” taktiği almış gibi oynayan Beşiktaş’ın bu iki eylemi de hakkıyla yapamamasıydı. Sebeplerden ilki çok etkisiz bir 45 dakika oynayan Ghezzal’dı ki, ikinci yarıda yerini Maxim’e bıraktı.
Jorge Jesus, kadroyu yaparken Arda’yı ilk kez bir derbide onbire koyup, Zajc-Crespo- İrfan Can kenarda otururken Mert Hakan’ı orta sahaya, etkisiz santrafor Pedro’yu Valencia’nın yanına koyarak yeni eleştiri alanları açmıştı.
Ancak, Arda ve Mert Hakan özelinde eleştiriler haksızdı…

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

Bir kere Mert Hakan bir takım için derbide gereken futbolcuların ilk sırasındaydı, çünkü skora itiraz eden, takım ruhunu diri tutan, tribünler ile bağ kuran adamdı ama çökmüş takımı kim kurtarabilirdi ki?.
Arda’ya gelince…

Haberin Devamı

'VALENCIA FANTEZİ YAPMAK İSTERKEN DIŞARI ATTI'

Al da at diye Valencia’ya gollük pas vererek başladı… Sonra ceza yayı önünden gollük serbest vuruş aldı, kendisi üstten az farkla dışarı yolladı. İlk yarım saatte Fenerbahçe’nin kaleyi bulan tek şutunu attı ki, biraz zayıftı ve Mert’te kaldı. Fenerbahçe’nin duran toplarını kullandı. İlk yarıda topla birlikte Beşiktaş ceza sahasını enlemesine geçerken dördüncü çalımında penaltı aldı ve Valencia Fenerbahçe’yi 1-0 öne geçirdi. İkinci yarı başladığında Valencia’ya attığı pasla durdurmak isteyen Welington kırmızı kart görüp rakip 10 kişi kaldı, Fenerbahçe ikinci penaltısını kazandı ama Valencia aynı köşeden fantezi yapmak isterken dışarı attı.

'DAHA NE YAPSIN ARDA?'
Aslında bu kaçan penaltı maçın kırılma anıydı. Beşiktaş ikinci yarıda 10 kişi kaldı ama maçın başından beri zaten 10 kişi oynuyordu Fenerbahçe. Pedro yine yok hükmündeydi. Osayi hiç gününde değildi. Sağda harikalar yaratan Ferdi solda tam verimli değildi ve Osayi çıkınca sağdaki yerine geçti. Ancak Valencia’nın atamadığı penaltı adeta şoka sokmuştu Fenerbahçe’yi. Hemen ardından iki yüzde yüzlük Beşiktaş golüne Altay engel olmasa fark artardı. Orta saha düşmüş, kanat bekler geri dönemez olmuş, stoperler arabalı vapur gibi ağır kalmıştı Beşiktaş sürat motorları karşısında.Çünkü Şenol Hoca Redmond’ı Amir’in yerine almış, maçın başından beri oyuna bir katkısı gözükmeyen Cenk, Redmond ile müthiş bir uyum yakalamıştı. Şenol Güneş’in başta işe yaramayan “arkaya top, önde baskı” taktiği eksik takımla saat gibi çalışmaya başlamıştı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

Redmond’ın katkısı ve Güneş’in hamlesiydi maçı Fenerbahçe’den alıp Beşiktaş’a veren. 10 kişilik Beşiktaş’a kısa sürede iki gol yazdı bu ikili. Eksik Beşiktaş mağlup durumdan galibiyete yükseldi şampiyon adayı Fenerbahçe’nin evi Kadıköy’de. Tabi Fenerbahçe defansının Cenk’e kafa vurması için adeta izin vermesi üzerine.

'O KADAR ACİZDİ Kİ FENERBAHÇE SAVUNMASI'

Baktı ki Fenerbahçe stoperleri dökülüyor, sonunda Redmond pas bile vermedi Cenk’e; kendisi gidip iki asistten sonra golünü attı. O kadar acizdi Fenerbahçe savunması. Peki ne yaptı Jesus ile yardımcısı? Zaten sahada hiç olmayan Pedro’yu kenara aldı. Ardından klasik oyuncu değişiklikleri… Emre Mor, Zajc, Serdar Dursun ve İrfan Can maçın son çeyreğinde oyunu çevirecek!.. Geçiniz.

Aboubakar’ın dördüncü Beşiktaş golüne engel olmalılardı önce. Uzatmada İrfan Can Fenerbahçe’nin ikinci golünü attığında ıslıklayan tribünler Fenerbahçelinin ruh hali ve Fenerbahçe’nin gideceği yerin en iyi işareti ne yazık ki.

GÜNEŞ, JESUS'U TUŞ ETTİ / ŞANSAL BÜYÜKA

Şenol Hoca başlangıçta yapacağını, maçın ikinci yarısının başında yaptı. Redmond’un oyuna girmesi ile birlikte, ilk yarının silik Beşiktaş’ı gitti, ikinci yarıda bir eksikle tarih yazan bir Beşiktaş ortaya çıktı. Hem de ne tarih... Bir eksikle yazılmış şanlı bir tarih, onurlu, unutulmaz bir tarih...
Elbette golcülerin farkı... Valencia biri penaltı iki mutlak fırsatı kaçırdı, Cenk Tosun, takımı bir eksik oynarken iki pozisyon buldu, ikisini de gol yaptı.

Elbette hoca farkı... Şenol Hoca hatasını anladı, ikinci yarıya Redmond’lu başladı. Bir anda oyun, Beşiktaş ve sonuç değişti. Dünya markası Jesus, ağırlıktan ayağı-bacağı kalkmayan ve adeta “malulen emekli” olan Joao Pedro ile başladı ve devam etti. Pedro‘yu bir yerli hoca oynatsa ve bu kadar oyunda tutsa bugün “diplomanı yırt” diye yorumlar yapılırdı.

'PENALTI AĞIR KARAR'

Hakem Halil Umut Meler’e de gelelim. Maç öncesi, “Kim yönetsin?” dense ezici bir çoğunluk Halil Umut Meler derdi. Ama kötü maç yönetti. Verdiği ilk penaltıda Onur‘un sağ ayağının, Arda‘nın sol ayağı ile bir teması var ama penaltı için bana göre yeterli değil... Ağır bir karar... Daha doğrusu penaltıyla en ufak bir ilgisi yok. İkinci penaltıya sözüm yok. Aboubakar’ın seyirci ile diyaloğunda Aboubakar‘a sarı kart gösterirken, yanına Samet‘i katması, tam bir “ne şiş yansın, ne kebap” politikasıydı.

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

Valencia 26 değil, isterse 36 gol atsın, yüksek kalite bir santrfor değil... Arda’nın süper pasında Mert’in kapadığı köşeye vurmasa, takım önde oynarken ve Beşiktaş bir eksik kalmışken, ikinci penaltıyı kaçırmasa, oyun orada kopardı. Atamadı, yapamadı. Ama futbol affetmiyor. Faturayı hemen kesiyor. Arda’yı atlamayalım, olağanüstü işler yaptı. Fenerbahçe on birine ilk yazılacak isim... Ama her pozisyonda dripling yapmak, çalım atmak zorunda değil... Hem enerjisini boşa harcıyor, hem de top kaybediyor. Çalım yapacaksa, hünerini gösterecekse, etkili alanlarda yapmalı...

'BEŞİKTAŞ'IN GOLLERİNE ŞAPKA ÇIKARMAK LAZIM'

Beşiktaş’ın gollerindeki kaliteye şapka çıkarmak lazım... Beraberlik golünde Redmond’lu Szalai ve Samet’ten sıyrılıp ortayı yapması, Cenk Tosun’un sıra dışı bir kafa vuruşuyla topları ağlarla buluşturması alkışı çok hak etti. Beşiktaş gollerinde ne kadar kalite varsa, Fenerbahçe’nin üç stoperi Szalai, Samet ve Serdar Aziz’in de o kadar çaresizliği ve yetersizliği vardı.

Sonuç: Beşiktaş’ın hocası Şenol Güneş, Fenerbahçe’nin hocası Jorge Jesus‘u tuş etti. “Jesus sezon sonu gidecek mi?” diye tartışılıp duruyor. Bırakın gitsin, hayır gelmez. Beşiktaş karşısında 1-0 öndeyken ve rakip bir eksik oynarken, dört gol birden yiyorsan, bu futbolun doğal bir sonucu değil, Jesus’un ve futbolcuların ayıbıdır.

Beşiktaş için de 1-0 yenik oynarken, bir eksik oynarken, deplasmanda rakibine dört gol birden atmak; hoca ustalığıdır, onurdur, şereftir, tarihe yazılacak unutulmaz bir galibiyettir. Tıpkı Pancu’nun kaleci oynadığı maçta Fenerbahçe’yi yenip tarih yazmaları gibi... Beşiktaş tarihe geçen yeni bir galibiyete imza attı.

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

'ŞAMPİYONLUK İÇİN DAHA ÇOK BEKLERSİNİZ'

Fenerbahçeli bazı dostlara son tavsiyem şu olsun: Bırakın artık TFF, MHK, hakemler, rakipler, medya diye sanal düşmanlar yaratmayı... Dönün kendinize bakın. Bu takımın neresinde kalite var? Bu takımda hangi futbol aklı var? Kendi yanlış ve eksiklerinizin faturasını başkalarına kesmeye devam ettikçe şampiyonluk için daha çok beklersiniz.

UZAY GÖKERMAN: FENERBAHÇE TARİHİNİN EN DİP NOKTASINI YAŞIYOR! / SKORER 

Daha beteri olur mu diye sorduğumuz her derbi maçı sonrasındakinde çok daha kötüsü ile karşı karşıya kalıyor.
2018’e kadar sahasında 1997’den beri Trabzonspor’a, 1999’dan beri Galatasaray’a ve 2005’ten beri de Beşiktaş’a kaybetmemişken nasıl oldu da bu kadar kolay yenilgiler almaya başladı Fenerbahçe?
Ne değişti?
Bu dip noktaya nasıl geldi?
Bunun adını koymanın zamanı geldi sanırım.
Fenerbahçe’yi 3 Haziran 2018’de sonra tarihinin en donanımsız, hazırlıksız, bilgisiz Yönetimi devraldı.
Bugünün enkazını yaratan başarısız, beceriksiz bu Yönetim’dir.
Kuşkusuz bu Yönetimin lideri Ali Koç’tur.
Bakın her şey bir kenara koyun; teknik, taktik, transfer... her ne varsa.
Derbi kazanmasını bilmeyen, beceremeyen bir büyük takım olur mu?
Takımını iç saha derbilerine hazırlayamayan bir Yönetim’den başka bir başarı planlaması yapması beklenebilir mi?
Fenerbahçe’nin derbilerdeki üstünlüğü onun genlerinden gelen bir özelliğiydi ya da biz öyle öğrendik, gördük, yaşadık.
Kaybederken bile psikolojik olarak sahadan başı dik çıkardı; Fenerbahçeli futbolcu. Çünkü bir sonraki maçta o hesap mutlaka görülürdü.
Bunu sadece Fenerbahçeli bilmez, rakipleri de yaşardı.
Evet, Fenerbahçe sadece şampiyonlukları kaybetmiyor, genlerinden, tarihinden mazisinden gelen özelliklerini, niteliklerini, kimliğini yitiriyor.
İşte bu nedenle en dip noktasını yaşıyor.
Çünkü farkında değil; iktidarın mümessilleri Fenerbahçe tarihini bilmiyor.

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

Tüm olayı muhasebe defterindeki aktif pasif ile borç alacak hesabı içinde değerlendiriyor. Bu nedenle de göreve geldiği ilk andan itibaren iki sene kulübün bitik finansal halinden şikayet ediyor.
O esnada rakipleri sıraya girmiş gibi teker teker mutlu sona ulaşıyor.
Esas sorunu tespit etmeyi beceremeyenlerin yarattığı algı manipülasyonunun çok güçlü oy desteği ile iktidara gelmiş bir yönetimin yarattığı enkaz ile yüzleşti dün akşam Fenerbahçe camiası.
Burayı ilerleyen zamanda çok daha güçlü bir şekilde konuşacağız. Zamanı var daha...
Gelelim derbi enkazının Fenerbahçe adına bir diğer mümessiline.

Jorge Jesus... Uzun süreden bu yana, yani Dünya Kupası sonuçlandığı ve Brezilya Milli Takımı teknik direktörsüz kaldığından beri, Portekizli teknik adamın aklının Fenerbahçe’de olduğunu düşünmüyorum ya da inanmıyorum.
Bunu her haliyle hatta yurtdışına verdiği demeçleriyle izleyebiliyoruz, görüyoruz.
Çalışmıyor. Rakip analizi yapmıyor. Zaten kaybetmeyi de umursamıyor.
Fenerbahçe’nin oyununun büyük maçlar için yetersiz olduğunu her maç sonrasında tartışıyoruz, konuşuyoruz.
Bir teknik direktörün bunun farkında olmaması mümkün müdür?
Peki, oyun planı nasıl düzeltilir?
Maçtan maça değiştirilen 3’lü veya 4’lü savunma tercihleriyle mi?
Haftalardır forma giymeyen Osayi ve sezonu meşale taşıyarak geçiren Mert Hakan ile en kritik derbi maçına çıkarak mı?
Ferdi Kadıoğlu’nun iyi bir sol mu yoksa sağ bek olduğuna 14 Mayıs’ta ilave bir sandık koyarak milletçe mi karar versek acaba?
Avrupa’nın herhangi bir liginde Ferdi’nin yaşadığı gibi durumla karşı karşıya kalan başka bir futbolcu var mıdır?
Ayrıca son haftalarda Ferdi’de de belirgin bir düşüş başladığını görmek için hangi kariyerde bir teknik direktör olmak gerekiyor acaba?
Ya Pedro? Diyelim ki gerçekten tüm forvet hattı sakatlandı ve elde sadece Pedro “kaldı” bu haliyle her şeye rağmen oynatmak gerekir mi?
Arao’nun Crespo’nun düşüşünden sonra orta alanda artık etkisiz kaldığını görmek için daha kaç büyük maç kaybetmesi gerekiyor Fenerbahçe’nin?
Dünkü maçın 10. Dakikasında belli değil miydi Beşiktaş’ın orta alandaki üstünlüğü? Tribünden de mi görülmedi?
Bir de şu ofsayt taktiği...
Abdullah Avcı elinde kağıtla antrenmanda olayı nasıl çalıştığını göstermemiş miydi?
Dün Beşiktaş Fenerbahçe’yi nasıl avladı?
Redmond bir maçta bu kadar asisti nasıl yapabildi?
Kaç gol set hücumuyla geldi?
Jesus bir zahmet basının önüne geçsin de bize bu goller karşısında defansın çaresizliğinin sebeplerini açıklasın. En azından taktiksel bir bilgi öğrenmiş oluruz.
Sorun taktiksel mi yoksa oyuncu seçiminde mi?

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim

Bu oyuncuların transferini kim yaptı yahu?
Fenerbahçe’nin sol bek alabilmesi için Euroleague şampiyonu olmuş basketbol takımı feda edilmedi mi?
Nerede o sol bek? Stoper?
Rakiplerin yokluktan bu kadar futbolcu bulup çıkarırken sen ne yapıyorsun, diye sormazlar mı?
Arda Güler gibi bir yeteneği Rossi, Emre Mor, İrfan Can, Mert Hakan’a nasıl tercih edebilir işini yapan iyi bir teknik direktör?
3-4 gün önce milli takımda çok güzel işler çıkarmış İsmail Yüksek’in forma giymesi için daha ne olması gerekiyor?
Arda Güler, en az Redmond kadar Valencia’ya asistlik paslar attı dün akşam.
Ve Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın farkı çıktı ortaya.
Birinin forvet hattında Valencia gibi laubali, diğerinde de Aboubakar, Cenk Tosun gibi işini profesyonelce yapan iyi futbolcuları vardı.
Jesus’un tüm bunlar umurunda mı?
Seçimlerini, tercihlerini bir derdi varmış gibi yapan bir teknik direktör izlenimi veriyor mu size?
Bunu ayırt edecek Fenerbahçe’nin yönetimsel bir aklı var mı Kulübün içinde?
Neden dip nokta anlaşılıyor mu?
Fenerbahçe sadece geride kalan beş sezonu kaybetmedi. Önümüzdeki on yıl belki de deforme oldu. Burada yaratılan enkazın toparlanması için çok daha uzun zamanlara ihtiyaç olacaktır.
Geçen sezon bu zamanlar takım bir taraftan maçlarını oynar kazanırken diğer yanda restoranlarda aylarca Jesus’u ikna etme süreçleri yaşanıyordu.
Fenerbahçe Başkanı Jesus’la twitter fotoğrafı çektiriyordu.
Portekizli Hoca bir senelik kontrata “lütfen” razı ediliyordu.
Dibe doğru yuvarlanışın sessiz işaretleriydi bu görüntüler.
Buradan daha dibi olmasın!

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi sonrası patladı: Bu enkazı yaratan yönetim