Süper Lig Şansal Büyüka'dan olay yorum: MHK'dan bir saçmalık daha

Şansal Büyüka'dan olay yorum: MHK'dan bir saçmalık daha

09.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Türk futbol tarihinde eşine ender rastlanacak bir hamleye imza attı. Kurul, başta Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus olmak üzere Süper Lig'in 'tanınan' hakemlerinin 12'sine sezon sonuna kadar maç vermeme kararı aldı. Milliyet Gazetesi'nin duayen yazarı Şansal Büyüka, "Dobra Dobra"da bu olayı yazdı. İşte Şansal Büyüka'nın yazısından satır başları...

Şansal Büyükadan olay yorum: MHKdan bir saçmalık daha

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK), Süper Lig'de görev yapan hakem listesinde büyük bir değişime imza attı. Milliyet Gazetesi yazarı Şansal Büyüka, MHK'nın bu kararını "Dobra Dobra"da kaleme aldı. İşte Şansal Büyüka'nın yazısından satır başları:

Haberin Devamı

"Eski köye yeni adet"

Yaşı uygun olanlar, geriye dönüp 30 yıldan bu yana baksınlar. Görev başında hangi MHK olursa olsun, bir derbiye atayacağı hakemi, bir hafta önceden maç vermez, dinlenmeye alır ve derbiye hazırlardı. Bu ritüel, bu alışkanlık, bu uygulama son Fenerbahçe-Trabzonspor maçında bozuldu. Perşembe akşamı Alanya ile Gaziantep arasında 120 dakika süren kupa maçını yöneten Zorbay Küçük, pazar günü hiç hakem kalmamış gibi Fenerbahçe-Trabzon maçına verildi. Hakeme yazık, hakemliğe yazık, futbola yazık... Liyakatsiz MHK, "eski köye yeni adet arıyor."

Şansal Büyükadan olay yorum: MHKdan bir saçmalık daha

"Bu ayıp TFF’ye yeter"

Yazıları yazdım, MHK’nin skandal kararı geldi... Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi hakemleri bitirip, kendi kompleksinizi tatmin ediyorsunuz. Şu işe bakın, Cüneyt Çakır ile Fırat Aydınus’un kramponlarının bağını bağlayamayacak liyakatsiz tayfa, bu iki efsanenin elinden düdüklerini alıyor... Bu ayıp TFF’ye yeter. Nihat Abi buna nasıl izin verdi, inanamıyorum.

Haberin Devamı

"Hiç düşünmüyorsunuz"

MHK’den bir saçmalık daha... Mete Kalkavan önceki hafta Kasımpaşa-Fenerbahçe maçını yönetti. Son dakikada Fenerbahçe’nin attığı galibiyet golüne “faul var” diye Kasımpaşa’dan çok ciddi itiraz geldi. Bu hakemi alıyorsun, bir hafta sonra gene Fenerbahçe maçında bu defa VAR hakemi yapıyorsun. Psikolojisi nasıl, kafası rahat mı, hiç düşünmüyorsun. Hakem mi bitti, aynı hakemi, aynı takımın maçında iki hafta üst üste görevlendiriyorsun.

Şansal Büyükadan olay yorum: MHKdan bir saçmalık daha

"Emret komutanım!"

VAR odasında generaller (usta hakemler) oturuyor, sahada teğmenler -üsteğmenler (genç hakemler), görev yapıyor. General, teğmeni-üsteğmeni VAR’a davet ettiğinde gitmeme şansı var mı? Gidip de VAR odasında oturan generale uymama şansı var mı? Mecburen “Emret komutanım” diyor. Genç hakemler sahadaysa, ustaları VAR’da görevlendirmeyin. Emir-komuta zinciri gibi oluyor. Genç hakemlerin kişiliğini eziyorsunuz.

"İşin çivisi çıktı"

Fırat Aydınus’u Altay-Rize maçında çok dikkatli izledim. Maçta VAR’ın davetine gitti ama VAR’a uymadı, kendi verdiği kararın arkasında durdu. Üstelik, VAR’a uymamakla iyi yaptı, çünkü kendi verdiği karar kesin doğruydu. Buna rağmen Fırat Aydınus, ev hapsine mahkum edildi. Haftalardır sahalarda yok. Ey MHK, bu işte günahı olan kim varsa, siz daha kısa pantolonla gezerken, Fırat Aydınus bu ülke hakemliğinin yükünü taşıyordu. Hani doğru söyleyen dokuz köyden kovulur misali, doğru karar veren Fırat Aydınus’da adeta sahalardan kovuldu. Yazıklar olsun, işin çivisini çıkarttınız.

Haberin Devamı

"Yorumsuz"

Fenerbahçe-Trabzonspor maçında İrfan Can’ın gördüğü kırmızı kartla ilgili televizyon programlarındaki hakem yorumcuları ne dedi. Buyrun;

* Ahmet Çakar: Karar yanlış...
* Lale Orta: Karar yanlış...
* Bülent Yıldırım: Karar yanlış...
* Deniz Çoban: Karar yanlış...
* Bünyamin Gezer: Karar yanlış...
* Erman Toroğlu: Karar doğru...

"Hakemliğe bakın"

Türk hakemliğinde bizler suyun üstündeki köpüğü görüyoruz. Bir de köpüğün altındaki kirli sulara dalmak lazım... Kim bilir alt kategorilerde hakemlikle ilgili neler oluyor? Örneğin, duydum ve çok üzüldüm. Hakem dernek seçimlerinde istenen listeye oy vermeyen genç hakemler hemen kızağa alınıyormuş. Olur mu böyle şey? Siz adamın hakemliğine bakın, kime oy verdiğine değil...

Haberin Devamı