Fenerbahçe Schulze: "Türkiye Ligi şampiyonuna UEFA karışamaz"

Schulze: "Türkiye Ligi şampiyonuna UEFA karışamaz"

08.04.2014 - 14:04 | Son Güncellenme:

"Uluslararası Spor Hukuku Sempozyumu" İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Kampüsü'nde başladı. Prof. Götz Schulze'nin özellikle Fenerbahçe ve Trabzonsporluları ilgilendiren sözleri gündem yaratacak cinsten.

Schulze: Türkiye Ligi şampiyonuna UEFA karışamaz

Şike ve doping konusunda uzman akademisyenler ve hukukçuların katıldığı "Uluslararası Spor Hukuku Sempozyumu" İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Kampüsü'nde başladı.
Uzun yıllar İsviçre'de CAS'ta ve diğer spor davalarında avukat olarak çalışmalar yürüten ve şu an Potsdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi Spor Hukuku Öğretim Üyesi olan Prof. Götz Schulze'nin basın mensuplarına ve konuklara yaptığı açıklamalar dikkat çekti.
Prof. Götz Schulze'nin özellikle Fenerbahçe ve Trabzonsporluları ilgilendiren sözleri gündem yaratacak cinsten.
Schulze; Almanya'da teşvikin suç olmadığını belirtirken şunları söyledi:

"ALMANYA'DA TEŞVİK SUÇ DEĞİL"
"Futbolculara veya hakeme para vererek kötü oynamasını ya da iyi performans göstermesini sağlamak kendi açısından bir suç değil. Ancak bu sonuca ilgili bir bahis oynamak veya dolandırıcılık yapmak suç sayılabilir. Oyuncular takımları ile sözleşme imzalarken en iyi performansı sergileyeceğine dair sözleşme imzalarlar. Teşvik pirimi kim tarafından verilmiş olursa olsun bir manüpilasyon olarak görülebilir. Ancak şike kapsamına sokulabilecek bir olay değildir."

"TÜRKİYE LİGİ'NİN ŞAMPİYONUNA UEFA'NIN KARIŞMADIĞINI SÖYLEDİ"
"Türkiye'de şampiyonu belirlemek UEFA'nın elinde değildir. Şampiyonluk kupasını kimin alacağını belirlemek Türkiye Futbol Federasyonu'nun kararıdır. UEFA'nın buna karışma yetkisi yoktur."

"NEYİN ŞİKE OLUP OLMADIĞINA UEFA DİSİPLİN KURULU KARAR VERİR"
"Neyin şike suçu olup neyin şike suçu olmadığı UEFA hükümlerinde de genel olarak tanımlanmıştır. Ancak bunun içeriğini ve neyin şike olup olmadığını UEFA kendi karar verir. Benim görüşüme göre teşvik bir şike değildir. Ancak UEFA'nın şimdiye kadar nasıl bir görüşü olduğunu bilemeyeceğim."

"FENERBAHÇE A.Ş., ŞİKE SÜRECİNDE ZARAR GÖRMÜŞSE AZİZ YILDIRIM'IN CEZA ALMASI NORMAL"
"Tam olarak Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a yönlendirilen suçları bilmiyorum ama Almanya'da da eğer kulüp başkan veya yöneticiler tarafından zarara uğratılmışsa bu suçtur. Ve bu zararı yapan kişi Almanya'da da hapis cezası alabilir. Alman hukukuna göre parayı sağlayan kişi kulüp dışından bir kişi ise bu kişi suçlanamaz. Kulüp başkanının böyle bir suçtan ceza alma nedeni Alman hukukuna göre güveni kötüye kullanmada ve kulübün maddi ve manevi zarar görmesinden dolayı başkan veya yöneticiler ceza alabilir."

"BEŞİKTAŞ'IN UEFA'DAN CEZA ALMASININ NEDENİ TRANSFER DÖNEMİNİN DIŞINDA BİR BAŞKA KULÜBÜN OYUNCUSU İLE GÖRÜŞTÜĞÜNDEN OLABİLİR"
"Beşiktaş'ın durumunda ayırıcı özellik sanırım transfer sezonunun dışında böyle bir görüşme gerçekleştirmesi. Federasyon kuralları gereğince oyuncularla böyle görüşmelerin ve ilişkilerin transfer sezonu dışında konuşulması yasaktır. Buda bu cezanın nedeni olabilir."