Skorer SİDNEY’E NİŞAN ALDIK

SİDNEY’E NİŞAN ALDIK

09.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Olimpiyatta atıcılık dalında iki temsilci ile poligona çıkacağız. Bu kez iddialıyız. Ayşe Kil ve Oğuzhan Tüzün’le final arayacağız

SİDNEY’E NİŞAN ALDIK




Son iki olimpiyatta poligona birer kişiyle hep “temsil" amaçlı çıktığımız atıcılıkta, tam 12 yıl aradan sonra yarışmalara yeniden biri bayan iki sporcuyla katılmanın heyecan ve mutluluğu var.
Trapta Oğuzhan Tüzün ve tabanca atışında Ayşe Kil, Sidney Olimpiyatı’na kontenjan ile katılıyorlar ama ikisinin de oyunlara kabul ediliş nedenleri sağlam. Oğuzhan 1999 Dünya Gençler Şampiyonu ve bu yıl Avrupa üçüncüsü. Üsteğmen Ayşe Kil ise Dünya Ordulararası Atıcılık Şampiyonası’nda iki altın madalyayı boynuna takmış bir Türk subayı.
Olimpiyata katılması en geç belli olan sporcumuz olan Kil, Sidney’de yarışacak olmanın heyecanını üzerinden çabuk attı ve oyunlar öncesi antrenmanlarına son olimpiyat şampiyonunu geçerek müthiş bir başlangıç yaptı. “Ben iyi bir sporcu olduğumun bilinciyle, kendime güvenerek ve heyecanlanmadan yarıştığım takdirde mutlaka başarıya ulaşacağıma inanıyorum" diyen Kil, “Kürsüye çıkarım demek için henüz erken ama ilk onun dışında kalacağımı da sanmıyorum" sözleriyle iddiasını ortaya koyuyor. Antrenörü Binbaşı Refik Kanatlı da zekası ve disipliniyle Ayşe Kil’in örnek gösterilecek bir sporcu olduğunun altını çiziyor.

Antrenörü babası
18 yaşındaki Oğuzhan da başarılarıyla atıcılık dalında ilk kez sponsorluk anlaşması yapan isim oldu. Ülker’in desteklediği Oğuzhan Tüzün ile Alman Milli Takımı’nın eski antrenörü Klaus Lange özel olarak ilgileniyor. Antrenörlüğünü babası Özer Tüzün’ün yaptığı Oğuzhan, Olimpiyat Hazırlık Turnuvası için geldiği Sidney’deki poligonda kazandığı 12.’liği, asıl müsabakada ilk altının içine taşıyarak final atmak istiyor. Atıcılığı bir araç değil, amaç olarak benimseyen baba Özer Tüzün, oğlu Oğuzhan’ı profesyonel bir sporcu yapmak için elinden gelen çabayı harcayacağını söylüyor. Biri atıcı, diğeri antrenör olarak Sidney’de birbirlerinden alacakları güçle ortak hedefe nişan alacak olan Tüzünler, Sidney’in bir başlangıç olacağının bilinciyle geleceğe de umutla bakıyor.

Sertoğlu inançlı
ATICILIK Federasyonu Başkanı Metin Sertoğlu, uzun bir aradan sonra olimpiyatta yeniden iddialı bir takımla mücadele edeceklerini söyledi. Genç Dünya Şampiyonları Oğuzhan Tüzün ve Ayşe Kil’in Sidney’de zirve için mücadele edeceğini belirten Sertoğlu, “Genç ve yetenekli sporcularımız eminim ki ülkemizi Sidney’de başarıyla temsil edecek ve ülkemizin gururları olacaklar" dedi.

Olimpiyat tarihi
ATICILIKTA olimpiyata ilk kez 1968 Meksico oyunlarından itibaren katılan Türkiye bugüne dek yedi olimpiyatta poligona çıktı. Türk atıcıları 1968’de üç erkek, 1972’de dört erkek, 1976’da üç erkek ve 1984’de de dört erkek sporcu ile katıldığı olimpiyata ilk bayan temsilciyi 1988 Seul’de gönderdi. Son iki olimpiyatta ancak Alp Kızılsu ile temsil edilen atıcılık 2000’de trap ve 25 metre tabanca atış dalları olmak üzere tekrar iki kişiye çıkarken, 12 yıl sonra bir bayan temsilciye de kavuştu.

Atletin acı ölümü
Nijeryalı sporcu Anugo trafik kazasında hayatını kaybetti
Sidney 2000’in ilk trajedisine bir trafik kazası sebep oldu. Olimpiyatta yarışmak üzere Nijerya’dan gelen atlet Hyginus Anugo, kendisi gibi sporcu olan eşinin Sidney’e varışından iki gün önce geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
400 metre engelli ve Nijerya bayrak takımlarında koşan Anugo, önceki gece caddede karşıdan karşıya geçmeye çalışırken, ters akan trafiğin kurbanı oldu. Avustralya’da, İngiltere’deki gibi trafiğin sağdan oluşu, özellikle kendi ülkelerinde soldan trafiğe alışkın olan yayalar için büyük tehlike oluşturuyor. 22 yaşındaki Anugo’nun ölümü, Nijerya takımı başta olmak üzere herkesi şoka uğrattı. Büyük üzüntü yaşayan Anugo’nun takım arkadaşları, olimpiyata olan bütün konsantrasyonlarını kaybettiklerini söylediler. Olimpiyat tarihinde ilk kez yaşanan olay, Nijerya’da da büyük üzüntü yarattı.

Ayhan 800’de yok
PİSTTE olimpiyat öncesi üst üste kırdığı rekorlarla dikkatleri üzerine çeken atletimiz Süreyya Ayhan, 800 metre yarışına katılmayacak. Ayhan, 1500 metreye daha iyi konsantre olabilmek için 800’e katılmaktan vazgeçtiğini söyledi. 800’e girmesi halinde 1500 metre yarışına tam hazırlanamayacağını, ancak bu mesafede çok iyi olduğunu belirten Ayhan, tüm hedefinin 1500 metrede rekorla birlikte iyi bir sıralama elde etmek olduğunu ifade etti.

NOTLAR...

Testlere devam
OLİMPİYAT Köyü’nde bir yandan sporcular antrenmanlarına devam ederken, diğer yandan da doping kontrolleri sürüyor. 2 Eylül’de başlayan kontrol sonuçları henüz açıklanmazken, oyunlar öncesinde toplam 300 kan, 400 de idrar testi yapılacağı bildirildi. Bu arada IAAF yetkilileri, doping testine girme olasılığı bulunan Türk atletlerin antrenman yeri ve saatleri hakkında kafilemizden bilgi aldı.

Bayrak töreni
TÜRK bayrağı, bugün kafilemizin katılacağı resmi bir törenin ardından Olimpiyat Köyü’nde dalgalanmaya başlayacak. Köyün girişindeki alanda yapılacak törende Sidney 2000 Organizasyon Komitesi yetkililerinin konuşmalarının ardından Avustralya yerlisi aborginlerin dans gösterisi sunulacak ve okul çocukları şarkılarıyla kafilemize “Hoşgeldiniz" diyecek. Daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde Ay - Yıldızlı bayrağımız gönderdeki yerine çekilecek.

Derya sakatlandı
YÜZMEDEKİ umudumuz Derya Büyükuncu, fazla zorlanma sonucu kasıklarından sakatlandı. Her iki kasığında da ağrı hisseden Derya’nın aşırı yüklenme nedeniyle bu duruma düştüğü bildirildi. Günde tek antrenmanla hazırlıklarına devam eden Derya Büyükuncu, çalışmalar dışındaki zamanını bir süre dinlenerek geçirecek.

Ayşe hastalandı
SİDNEY’e gelirken böbrek taşı problemi yaşayan atıcımız Ayşe Kil, şimdi de soğuk algınlığına yakalandı. Ateşi yükselen ve bademcikleri şişen Kil, ilaçla ayakta durmaya çalışırken, antrenmanlarını da aksatmamaya çalışıyor. Antrenör Refik Kanatlı, Kil’in performansının her geçen gün iyiye gittiğini ve bu rahatsızlığını da kısa sürede atlatmaya çalışacaklarını söyledi.

Yunanlılar kayıp
YUNANLI haltercilerin, oyunların başlamasına çok az bir süre kalmasına rağmen ortalıkta görünmemesi çeşitli spekülasyonlara neden oldu. Sidney’de Çinli sporcularla patlak veren ve ardından bazı dallarda diğer ülke sporcularının da başını ağrıtan doping olayları üzerine Yunan haltercilerin uzak kalmayı tercih ettikleri iddia edildi.

Yazarlar