Diğer ‘SIRA TÜRKİYE’DE’

‘SIRA TÜRKİYE’DE’

24.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’da incelemelere başlayan IOC Değerlendirme Komisyonu’na, “Türk hükümeti ve kişisel olarak Başbakan Erdoğan, söz verdiğimiz her şeyi yerine getirmeye tam anlamıyla destek vermektedir. Artık Türkiye’nin sırası geldi” dedi

‘SIRA TÜRKİYE’DE’

2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nı düzenlemeye aday olan İstanbul’da incelemelerde bulunacak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu’nun açılış toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla yapıldı.
İstanbul’da incelemelere başlayacak komisyonun Four Seasons Hotel’de yapılan açılış toplantısına, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, IOC Başkan Yardımcısı ve Değerlendirme Komisyonu Başkanı Craig Reedie ve komisyon üyeleri, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, milli voleybolcu Neslihan Darnel ve diğer ilgililer katıldı.
Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı organizasyon basına kapalı gerçekleştirildi. İstanbul 2020 Medya Bölümü’nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün açılış konuşmasından bazı bölümler verildi. Cumhurbaşkanı Gül’ün, ”Türkiye pek çok şeyle tanınıyor ama ümit ederim şu ana kadar samimi Türk konukseverliğini tatmışsınızdır. Dünyaya kucak açıyor, evlerimizi, hayatlarımızı ve şehrimizi paylaşıyoruz. Halkımız olimpiyat oyunlarına hazır” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Tam destek
”Biz gururlu bir milletiz. Biz samimi bir milletiz” diyen Gül’ün, daha sonra şöyle konuştuğu kaydedildi:
”Tüm dünyanın gözleri Türkiye’ye çevrildiğinde verdiğimiz sözleri tutacağız. Sunumları dinlediğinizde ve mekanları gördüğünüzde şu sözleri hatırlayacağınızı umuyorum; Türk hükümeti ve kişisel olarak Başbakan Erdoğan, İstanbul’un adaylığına ve söz verdiğimiz her şeyi yerine getirmeye tam anlamıyla destek vermektedir. Verdiğimiz sözleri yerine getirmek üzerine kurulmuş bir tarihimiz var. Olimpiyat ruhu daha şimdiden Türk insanının kalbinde ve tüm ulusta yer etmiş durumda. Artık Türkiye’nin sırası geldi. Daha önce hiç olmadığımız kadar hazır olduğumuzu önümüzdeki günlerde göreceğinizi umuyorum. Evimize hoş geldiniz.”

Haberin Devamı

Komisyondan geçer not aldık

Yapılan sunumlar ve yer ziyaretleri ile tamamlanan ilk günün sonunda IOC Değerlendirme Komisyonu heyetinin iyi bir izlenim edindiği ve ilk gün notunun olumlu olduğu bildirildi.
Değerlendirme Komisyonu’na ilk olarak 8. tema ‘Spor ve yarışma yeri’ ile 10. tema olan ‘Olimpiyat köyü’ hakkında sunumlar yapılırken, ardından da 1. tema ‘Vizyon, kentsel miras ve iletişim’ ile 2. tema olan ‘Genel konsept’ hakkındaki sunumlar gerçekleştirildi. Komisyonu’nun ilk bölümle ilgili olarak İstanbul 2020 Adaylık Komitesi’ne 7, ikinci bölümle ilgili olarak ise 8 soru yönelttiği öğrenildi. Toplamdaki 15 soru sayısının bu konulardaki genel ortalamanın altında olduğu dolayısıyla heyetin sunumu tatminkar ve ikna edici bulduğu şeklinde yorumlandı. Komisyonun ilk gün etkilendiği bir diğer hususun ise gecikmelerin yaşanmaması oldu. / Onur Dinçer

Gösteri yarışı
Çevresi ve içi afişlerle süslenen Atatürk Olimpiyat Stadı’nı inceleyen IOC Değerlendirme Komisyonu üyeleri, burada Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, milli sporcular Gamze Bulut, Servet Tazegül, Eşref Apak, Nilay Yiğit ve Nazmiye Muslu ile bir araya gelerek fotoğraf çektirdi. IOC Değerlendirme Komisyonu Üyesi Namibyalı eski atlet Frank Fredericks de statta genç atletlerle gösteri yarışı yaptı.

Haberin Devamı

IOC için özel sefer
IOC Başkan Yardımcısı İngiliz Craig Reedie başkanlığındaki komisyon üyeleri, açılış toplantısının ardından Olimpik Şehir Bölgesi, Sahil Bölgesi, Orman Bölgesi ve Boğaziçi Bölgesi olarak 4’e ayrılan İstanbul 2020 Master Planı’nda ilk önce Orman Bölgesi’nde bulunan TT Arena’yı gezdi. TMOK Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve komite üyelerinin eşlik ettiği IOC Değerlendirme Komisyonu Üyeleri, buradaki incelemelerin ardından otobüsle Atatürk Olimpiyat Stadı’na hareket etti. Heyet, yapımı süren Kirazlı-Olimpiyat Parkı metrosunun İSTOÇ durağından kalkan özel seferle stada geldi.

Hepimiz hazırız

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, yabancı basın mensuplarının Türk Telekom Arena’da yaptığı incelemede Başkan Ünal Aysal ile birlikte hazır bulundu. Terim, “Olimpiyatları istiyoruz. Buradan bütün ülke adına, önemli adaylardan biri olduğumuzu ve ’Bu kez biz olalım’ diyoruz. Tüm ümidimiz odur. Hepimiz, her şeyimizle bu organizasyona hazırız. Umarım olimpiyat camiası da bizi seçer” ifadelerini kullandı. Medya ve İletişim Danışmanı Emir Turam, yerli ve yabancı basın mensuplarına stadın özellikleri ve çevresiyle ilgili sunum yaptı.

Haberin Devamı

Hasan Arat’tan G.Saray’a övgü

Heyete asıl sürprizi Türk Telekom Arena Stadı’nda Galatasaraylı futbolcular yaptı. Fildişili yıldız Didier Drogba’nın IOC üyelerine Türkiye’de yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve ülkenin spor ile ne kadar içli dışlı olduğunu ilettiği; Hamit Altıntop’un da komisyonun Alman üyelerini oldukça etkilediği belirtildi.

Sıra Beşiktaş’ta
İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat Conrad Otel’de dün gece gerçekleştirdiği konuşmada Galatasaray kulübü idarecilerine övgüler yağdırdı, “Galatasaray Türkiye için ne kadar önemli bir kulüp olduğunu bir kez daha gösterdi. Fatih Terim de herkese örnek olmalı” dedi. Bugün gerçekleştirilecek İnönü Stadı ziyaretine de vurgu yapan Arat, “Yarın da sıra benim takımım Beşiktaş’a gelecek” ifadelerini kullandı, “Cumhurbaşkanı da bu takımı tutuyor” sözleri gülüşmelere yol açtı.