Tenis Son dakika - Fransa Açık'ta Nadal hegemonyası!

Son dakika - Fransa Açık'ta Nadal hegemonyası!

31.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sadece bir kez kazanmanın bile zor olduğu fransa Açık Tenis Turnuvası’nda 13 kupası bulunan Nadal, rakiplerine korku salıyor

Son dakika - Fransa Açıkta Nadal hegemonyası

ALP USTAOĞLU

Haberin Devamı

Roland Garros ana tablo maçları ile başlarken, erkeklerde bir sürprizin gerçekleşmesi zor gözüküyor. Zaten 2004-2021 yılları arasında oynanan 68 grand slamin 57’sini Nadal, Federer ve Djokovic kazandı. Federer’in hazırlık turnuvası olarak gördüğü bu organizasyonda gözler yine İspanyol rakette olacak

Tenisseverlerin merakla beklediği Fransa Açık Tenis Turnuvası dün start aldı. Erkekler ve kadınlarda bu sene nasıl bir Fransa Açık bekliyoruz, kimler ön plana çıkacak?
Erkeklerde en son grand slam kazanmış ve emekli olmuş oyuncu 2005 Avustralya Açık’ı kazanan Marat Safin yani 16 sene öncesine gitmemiz gerekiyor. Erkekler tenisi son 17 senedir Federer, Nadal ve Djokovic tarafından domine edilmiş durumda. 2004-2021 yılları arasında oynanan 68 grand slam turnuvasının (Avustralya Açık, Roland Garros, Wimbledon, Amerika Açık) 57’sini bu üç isim kazandı. Toprak zemin Nadal, sert ve çim zeminler Federer ve Djokovic arasında paylaşılmış durumda.

Bir kez bile kazanmanın zor olduğu Roland Garros’ta 13 kez mutlu sona ulaşan Nadal bu senenin favorisi. Diğer oyuncular da bunu kabul etmiş durumda, başta Djokovic olmak üzere, Tsitsipas ve Zverev fırsat yaratabilirlerse şampiyonluğu almaya çalışacaklar. Ancak her türlü psikolojik üstünlüğü elinde bulunduran Nadal’ı yenmek ihtimal dahilinde görülmüyor. Federer ise kendisinin de söylediği gibi Roland Garros’u çim sezonu ve Wimbledon için bir hazırlık olarak görüyor ve fazla bir beklentisi bulunmuyor.

Rekabet tavan yapıyor
Kadınlarda ise durum farklı... Erkeklerin aksine öngörülemez yapısıyla, 38 yaşındaki Serena Williams’ı, 19 yaşındaki Iga Swiatek’i, 17 yaşındaki Coco Gauff’u, genç, yaşlı her türlü tenisçisi ile geniş bir perspektifte müthiş bir rekabet ortamı sunuyor. Bu sene en önemli eksik Simona Halep... Toprak zeminin en önemli isimlerinden olan Rumen tenisçi sakatlığından dolayı Paris’e gelmedi.

Toprak yavaş bir zemin olduğu için Osaka ve Sabalenka gibi servisi ve gücüyle ön plana çıkan oyuncuların bu özelliklerini devre dışı bırakabiliyor. Bu anlamda artık toprakta da kendini göstermek isteyen Osaka için bu turnuva test olacak. Dünya 1 numarası ve 2019 şampiyonu Ashleigh Barty kompakt oynuyor. Avustralyalı raketin bu turnuvanın favorilerinden biri olduğunu düşünüyorum. 2020 şampiyonu Swiatek ise her türlü taktiğe ve zemine uygun oyunu, performansını genele yayabilmesi, rafine enerjisi ve zihinsel yapısı ile 19 yaşına rağmen en kilit oyunculardan biri konumuna geldi. Polonyalı muhtemelen final haftasında göreceğimiz oyunculardan biri olacak.

Haberin Devamı




17 yaşındaki yeni yıldız Coco Gauff şampiyonluk adayı olmasa bile can yakabilir. Çek Muchova ve Yunan Sakkari sürpriz yapabilecek, dikkate alınması gereken oyuncular. Bunların dışında Kenin, Andreescu, Kvitova, Muguruza, Svitolina gibi çok sayıda üst düzey oyuncu ve renkli yapısı ile Paris’te kadınlarda heyecanlı bir 2 hafta bizleri bekliyor. Roland Garros boyunca yazı ve değerlendirmelerimle beraber olacağız, herkese iyi haftalar dilerim.

Haberin Devamı

Farklı bir kültür!
Bulunduğu bölgede geniş bir alana yayılan ve olimpiyat köyü tadında bir yapısı olan kort bölgesinde gün, aynı gün içinde maçı olan oyuncuların erken saatlerdeki antrenman seansları ile başlıyor.
Organizasyonun içinde önemli bir rolü olan top toplayıcı çocukların toplu halde sabahları erken saatte kort bölgesinde marşlar eşliğinde yaptıkları motivasyon amaçlı koşular ise artık bir ritüele dönüşmüş durumda. Kapıların açılıp seyircilerin içeri alınması ile artan kalabalık ilk maçlardan sonra öğlen saatleri gibi zirve yapıyor.

Tabii ki Roger Federer, Rafael Nadal ve Novak Djokovic’in maçlarının olduğu günler kort bölgesinin en kalabalık olduğu zamanlar. Hele bu oyuncular sabah antrenman seanslarını halka açık olan daha küçük bir kortta yapıyorlarsa ortalık mahşer yerine dönüyor. Federer’in sabah antrenmanında 500 kişi seyirci kapasiteli bir kortta rahatlıkla bin 500 kişi görme şansınız olabilir.
Kort bölgesi seyircilerin iyi ve keyifli vakit geçirmesi teması üzerine kurulmuş. Philippe Chatrier ve Suzanne Lenglen gibi ‘stadyum kortlarla’ beraber pek çok irili ufaklı kort ön tarafta bulunuyor. Bu bölge aynı zamanda, dükkanları ve Roland Garros Mağazası ile organizasyonun kalbi konumunda. Arka tarafta küçük bir korunun yanında konumlanan ve seraların olduğu yeşil bir bölge var.
İrili ufaklı kafelerin de olduğu bu alanda seyirciler maç dışındaki vakitlerini geçirebiliyorlar. Bu bölgede 2019 yılında Simonne Mathieu Kortu açıldı, 5.000 kişi kapasiteli bu kort yemyeşil bir alanın içinde izleyenlere çok keyifli bir seyir zevki sunuyor.

Haberin Devamı

2021 revizyonları
Bu seneki değişikliklerden de bahsetmek gerekiyor. Öncelikle pandemi kuralları sıkı bir şekilde uygulanacak. 24-28 Mayıs tarihleri arasındaki elemelere seyirci alınmadı.
Ana tablo maçları 30 Mayıs-13 Haziran tarihleri arasında oynanacak. 8 Haziran’a kadar kort bölgesine günlük 5 bin 388 seyirci alınacak, bu oran turnuvanın son beş gününde yükselecek. 9 Haziran’dan itibaren Philippe Chatrier kortuna günlük 5 bin seyirci alınacak ve bu rakam kademeli olarak arttırılacak. Diğer kortlar için de benzer bir uygulama geçerli olacak.
Oyuncular turnuva süresince belirlenen otellerde kalacak ve sürekli test yaptıracaklar. İlk testlerini maçlarından 72 saat önce olacaklar ve dört günde bir tekrarlanacak. Maç günleri dışında tenisçilerin kort bölgesine girmesi yasak olacak, antrenman için ise Jean Bouin ve Annexe kortlarını kullanabilecekler.