Tenis Son dakika - Fransa'ya Novak Djokovic damgası!

Son dakika - Fransa'ya Novak Djokovic damgası!

15.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa Açık Tenis Turnuvası’nda mutlu sona ulaşan Novak Djokovic en büyük alkışı kaptı. Tecrübeli raket en az üç sene daha bu çizgide devam ederse majör organizasyon zaferini en az 25 yapacak. Finalde 2-0 geriye düştükten sonraki enerjisi Sırp raketin, yüzyılın en önemli sporcularından olduğunu kanıtlamasını sağladı.

Son dakika - Fransaya Novak Djokovic damgası

ALP USTAOĞLU

Haberin Devamı

Novak Djokovic’in yıldızı 2007’lerden itibaren parlamaya başladı. 2008’de de Avustralya Açık’ı kazanarak ilk Grand Slam şampiyonluğunu almış oldu. Ancak o dönemde parlak performansına rağmen Sırp oyuncu gelecek vadeden genç bir tenisçi konumundaydı.

Djokovic’in patlaması 2011 ile beraber oldu. O yıl Roland Garros dışında tüm majörleri kazanan Djokovic büyük bir yıldız olmuştu. Bu dönemde servisi başta olmak üzere oyununda bazı revizeler yapan Sırp oyuncu biyografisinde; değiştirdiği beslenme alışkanlıklarının da yükselişinde payı olduğunu belirtir. Daha sonra 2016’da sakatlık dönemiyle Djokovic’in ‘bir ara kortlara hiç dönemeyeceğimi sandım’ dediği 2017’den sonra 2018’deki Wimbledon şampiyonluğu ile yeni bir yükselme dönemi başlar. Hikayenin devamını zaten hep beraber takip ediyoruz...

Haberin Devamı

Pazar akşamı ise Paris’te büyük bir sporcu vardı... Novak Djokovic sadece tenisçi değil, aynı zamanda Michael Jordan, Usain Bolt, Michael Phelps gibi yüzyılın en önemli sporcularından biri olduğunu bir kez daha ispatladı. Finalde setlerde 2-0 geriye düştükten sonra maça inanılmaz bir karakter koyan, Djokovic’in son 3 setteki enerjisi Tsitsipas’ı çaresiz bıraktı. Sırp oyuncunun 34, Tsitsipas’ın 22 yaşında yani aralarında 12 yaş fark olmasına rağmen Djokovic’in son sette fiziksel olarak daha diri olmasının başka bir açıklaması olamaz.

Oynadığı tenisin geçmiş ve bugünün bir sentezi olarak Roger Federer’in kazanılan kupalardan bağımsız olarak farklı bir yerde olduğunu düşünüyorum. Ancak Djokovic’in Federer’e üstünlüğü maç puanı, karar anları gibi belirleyici noktalarda ortaya çıkıyor. Buralarda iyi olmayan ve bu sebepten dolayı da birçok şampiyonluk kaybeden Federer’in aksine Djokovic böyle belirleyici anları belki de en iyi oynayan tenisçi.

Majör sayısını 19 yapan Sırp raket bir sakatlık yaşamazsa büyük ihtimalle en az üç sene daha bu çizgide devam ederek, 25 rakamını rahatlıkla aşar. Tabii burada olan Tsitsipas, Zverev, Medvedev gibi oyunculara olacak. Onlar bir süre daha grand slam yerine masters turnuvaları ile idare etmek durumundalar. Çünkü dün bir kez daha görüldü ki, 5 setlik majörlerde Djokovic’i yenmek çok zor ama dünkü maç masters finali olsaydı Tsitsipas şampiyon olmuş olacaktı.

Haberin Devamı

İstanbul Cup Etkisi

İstanbul Cup şu anda WTA Programı’nda olan turnuvalardan birisi ve her sene önemli tenisçileri ağırlıyor, daha önceki yıllarda ATP Programı’nda da yer alıyordu.

Bugüne kadar pek çok önemli tenisçiyi ağırlayan İstanbul Cup toprak sezonunda ilginç sonuçlara sahne oluyor.

Örneğin Roger Federer’in kariyerinde son kazandığı toprak şampiyonluğu 2015’teki İstanbul Cup, 2019 finalistleri Petra Martic ve Marketa Vondrousova aynı yıl Roland Garros’ta çeyrek final oynadı, 2021 şampiyonu Sorona Cirstea bu sene Paris’te çeyrek finalin eşiğinden döndü. Dolayısıyla İstanbul Cup bu anlamda geliştirmemiz ve büyütmemiz gereken bir organizasyon.