Futbol Son dakika - Futbolda kriz! UEFA’yı terleten 5 soru

Son dakika - Futbolda kriz! UEFA’yı terleten 5 soru

20.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

6 İngiliz, 3 İspanyol, 3 İtalyan toplam 12 kulüp ‘Avrupa Süper Ligi’ projesini resmen hayata geçirdi. UEFA Başkanı Ceferin, yeni oluşumu, “Ceza avukatıyım. Ancak hayatımda bu karakterde insanlar hiç görmedim. Bu kadar çok yılanla yakın çalıştığımızı bilmiyordum, ihanete uğradık” sözleriyle tarif etti. Şampiyonlar Ligi tarihinin en başarılı takımlarının çıkmasıyla beraber sert yaptırımlar planlayan Avrupa futbolunun patronunun masasında zor sorular bulunuyor.

Son dakika - Futbolda kriz UEFA’yı terleten 5 soru

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Köklü ve başarılı kulüpler
Avrupa futbolunda Şampiyonlar Ligi ile Süper Lig krizi başladı. Kıta futbolunun köklü organizasyonu Şampiyonlar Ligi’nin hem en başarılı hem de en popüler 12 kulübü dün itibariyle ayrılık kararını aldı ve yeni projelerini resmen açıkladı. İngiltere’den Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham ve Arsenal, İtalya’dan Juventus, Inter ve Milan, İspanya’dan da Real Madrid, Atletico Madrid ve Barcelona katıldı.

‘Milli takıma gidemezler’
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, FIFA’dan ve yerel federasyonlardan destek aldıklarını belirtti. Ceferin, “Avrupa Süper Ligi’ne katılacak takımların oyuncuları, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’nda forma giyemeyecekler. Milli takımlarına davet alamayacaklar. Hayatımda çok şey gördüm. Ceza avukatıyım. Ancak hayatımda bu karakterde insanlar hiç görmedim. Bu kadar çok yılanla yakın çalıştığımızı bilmiyordum, ihanete uğradık” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Perez’den tarihi rest!
Avrupa Süper Ligi’nin başkanı olan Real Madrid’in başkanı Florentino Perez, UEFA ve FIFA’nın restine rest ile karşılık verdi. Perez, “Avrupa Süper Lig kulüplerinin oyuncularının 2022 Dünya Kupası’nda oynamasını yasaklarlarsa kendi Dünya Kupamızı kurarız. Kimse sorun etmesin. Avrupa Süper Ligi projesiyle birlikte futbola her seviyede yardımcı olacağız ve futbolu dünyada doğru noktaya getireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Açgözlü ve yalancı’
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Juventus Başkanı Andrea Agnelli’nin Avrupa Kulüpler Birliği’ndeki başkanlık görevini bırakmasıyla ilgili sert sözler söyledi. Ceferin, “Juventus Başkanı Agnelli kadar çok yalan konuşan birini görmedim. Cumartesi görüştük ve bana her şeyin yalan olduğunu söyledi. Açgözlülük, tüm insani değerlerin buharlaşmasına izin veriyor” diye konuştu.

Terleten sorular
Avrupa Süper Ligi’nin resmen kurulmasıyla beraber UEFA da sıkıntılı bir süreç yaşayacak. Şampiyonlar Ligi tarihinin en başarılı takımlarının çıkmasıyla beraber sert yaptırımlar planlayan Avrupa futbolunun patronunun masasında zor sorular bulunuyor. İşte o sorular;
1- Avrupa’nın en popüler kulüplerinin ayrılmasıyla UEFA’nın yeni yayın anlaşması ve sponsor gelirleri ne kadar düşecek?
2- 12 kulüpteki oyuncular milli takımlara alınmazsa EURO 2020’nin hem seyir oranı hem de sponsor gelirleri nasıl etkilenecek?
3- Men kararı bu sezondan itibaren uygulanırsa, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde bu sezon oynanan maçlar iptal mi edilecek?
4- Pandemi nedeniyle 2 senedir ekonomik kriz yaşayan UEFA, Avrupa Süper Ligi’nin kurulmasıyla zararını nasıl karşılayacak?
5- Herkesin merakla beklediği 2022 Dünya Kupası’nda dünyaca ünlü futbolcular yer almazsa futbolseverler kimleri izleyecek?

Haberin Devamı

4 milyar euro hazır
Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Süper Ligi arasında çıkan krizde esas nokta para oldu. UEFA, Şampiyonlar Ligi’nde 32 takıma toplam yaklaşık 2 milyar euro dağıtırken, şampiyon takım ise 120 milyon euro gelir edebiliyor. Avrupa Süper Ligi’ne her sene kesin olarak katılacak 15 takım, her sezon 3.5 milyar euroyu bölüşecek. FIFA ve UEFA’ya da bir mektup gönderen Avrupa Süper Ligi, 4 milyar euroluk desteğin hazır olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

JP Morgan desteği
Öte yandan, Avrupa Süper Ligi’ni kuran 12 kulüp, FIFA ve UEFA’nın yaptırım girişimlerini önlemek için yasal işlem başlattı. ABD’nin finans ve bankacılık sektöründeki dev şirketi JP Morgan’ın ana sponsorluğunda hareket edecek organizasyona katılan daimi 15 takım her sene kesin 350 milyon euroyu kasasına koyacak. Diğer katılacak 5 kulüp de 100 milyon euro alacak. Sponsorlarla beraber toplam kazanç 4 milyar euro olacak.

‘Men’ için talep gitti
12 kulübün öncülüğünde kurulan Avrupa Süper Ligi’ne çok ciddi tepkiler geliyor. UEFA ve FIFA ile birlikte Premier Lig, La Liga, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1 yönetimleriyle UEFA’ya bağlı 55 üye ülke federasyonu karşı çıkıyor. Aleksander Ceferin de men kararına yeşil ışık yakarak, Avrupa Süper Ligi’ni kuran kulüplerin, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nden bu sezon itibarıyla men edilmesinin yasal olduğunu ve bu yönde tavsiye aldıklarını açıkladı.

23 yıllık imza
2022-2023 sezonunda başlaması hedeflenen Avrupa Süper Ligi’nde yer alacak kurucu kulüplerin 23 yıl taahhütlü anlaşma imzaladıkları belirtildi. 12 kulübün 23 yıl boyunca oluşumdan çıkamayacağı ve çıkılması halinde yüklü tazminatlar ödeneceği ifade edildi. 20 takımlı turnuvada 15 kulüp daimi olarak kalacak ve değişmeyecek. Diğer 5 kulüp hep değişecek. İki farklı grupta 10’ar takım yer alacak. İlk 3’ler direkt çeyrek finale çıkarken, 4. ve 5. sıradaki takımlar aralarında play-off oynayacak.

Haberin Devamı

TFF’den tepki

Türkiye Futbol Federasyonu da Avrupa Süper Ligi’ne karşı olduklarını açıkladı. TFF’nin açıklamasında, “Bazı Avrupa kulüpleri tarafından oluşturulduğu ilan edilen Avrupa Süper Ligi projesi ile ilgili gelişmeleri büyük bir endişe ile takip etmekteyiz. Dünya futbolunun geleceğini bütünüyle tehlikeye atacak bu anlamsız teşebbüsü kabul edilemez buluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Milli’ tehlike
UEFA, FIFA ile işbirliğine giderek Avrupa Süper Ligi’ndeki kulüplerde oynayan futbolcuların milli takımlara gitmesini engelliyor. Bu durumda A Milli Takımımız başta olmak üzere birçok ülkeyi zor günler bekliyor. Dünya Kupası, Dünya Kupası Avrupa elemeleri ve Avrupa Futbol Şampiyonası’nda bu oyuncuların milli formayı giyemeyeceği kaydedildi. Eğer bu durum EURO 2020’yi kapsarsa Juventus’tan Merih, Milan’dan Hakan Çalhanoğlu ve Liverpool’dan Ozan Kabak, Türkiye forması giyemeyecek.

Yazarlar