Motor Sporları Son dakika haberi: İstanbul Park'ta yağmur değil, rekor yağdı

Son dakika haberi: İstanbul Park'ta yağmur değil, rekor yağdı

09.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Formula 1 Rolex Türkiye Grand Prix’si, antrenman turlarından itibaren hızlı başladı, yağmur olmazsa rekor olur öngörüsü gerçeğe dönüştü. Mercedes pilotu Lewis Hamilton sabah seansında, 2005’te Montoya’ya ait pist rekorunu kırdı, öğleden sonra bu rekoru bir kez daha geliştirildi

Son dakika haberi: İstanbul Parkta yağmur değil, rekor yağdı

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Formula 1’in dünyanın en popüler sporları arasında yer alması birçokları için inanılması güç bir şeydir. Aynı pistin üzerinde defalarca aynı şekilde dönen arabalar ne kadar ilgi çekici olabilir ki, bakıldığında...

Ancak Formula 1 ile yakından ilgilenenler pistte dolanan araçlara baktıklarında, onların ‘arkasında dönen dolapları’ da görür, arabaların kat ettikleri mesafelerin toplamından daha büyük bir seyahate çıkarlar yarış boyunca.

Motorsporseverler, haftalar ve aylar boyunca takip ettikleri araçlardaki yeniliklerin ‘sahaya yansıması’nı yarışta görür, bunları diğer arabalardaki değişimlerle karşılaştırmalı izler. Pilot performansındaki beşeri etken de, yarışın sonucuna etkisi bakımından keyifle gözlenir.

Her türlü rekabetin olduğu gibi, sporun da olmazsa olmazı taktik ve strateji de derinlemesine vardır Formula 1’de ve izleyicisinin, yarışı görüşündeki önemli açılardandır. Türkiye Grand Prix’sinde dün antrenman turlarıyla başlayan üç günlük heyecana yerinde tanık olmak isteyen on binlerce kişi de işte bu duygularla Tuzla’daki Intercity Istanbul Park’ın yolunu tuttu.

Formula 1’de sezonun 16. yarışı olan Rolex Türkiye Grand Prix’sine pilotlar klasmanının zirvesinde gelen Lewis Hamilton ile hemen arkasındaki Max Verstappen’in şampiyonluk yolundaki önemli virajlarından birinde, motor gürültüsü, bireysel beceri ve stratejiye yerinde tanıklık etmek istediler. Tribüne gelenler oldukça şanslıydı, zira İstanbul Park’ta 16 yıllık rekora şahitlik ettiler. İlk antrenman turlarında en iyi dereceyi Mercedes pilotu Hamilton yaptı. Hamilton antrenman turunda 1.24.178’lük derecesiyle tur zamanında, 2005’te 1.24.770 ile Juan Pablo Montoya’ya ait pist rekorunu kırdı. İngiliz pilot günün 2. antrenman turunda sabah seansındaki rekoru 1.23.804 ile bir daha geliştirdi.

Haberin Devamı

'Görüşmeler sürüyor'

Formula 1 Başkanı ve CEO’su Stefano Domenicali, Türkiye Grand Prix’si öncesinde katıldığı gong töreninde açıklamalarda bulundu. Domenicali, Türkiye’nin uzun süreli ev sahipliğiyle alakalı olarak “Bu konuda görüşmeler devam etmekte. Stratejik amaçlar ve doğru birleşim meselesi bu. Formula 1’e yatırım yapanların yatırımlarının karşılığını aldıkları bir gerçek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gong töreni gerçekleşti

Formula 1 Rolex Turkish Grand Prix 2021 yarışı öncesi Borsa İstanbul’da gong töreni düzenlendi.

Törende Sarıyer Kaymakamı Mehmet Özer, T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Erişah Arıcan, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Ali Vural Ak, Formula 1 Başkanı ve CEO’su Stefano Domenicali, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ve Intercity İstanbul Park Genel Müdürü Sadi Hezber gongu birlikte çaldılar.

Hamilton’a ceza

Pilotlar klasmanının zirvesinde yer alan Lewis Hamilton, yarınki ana yarışa 10 sıra geriden başlayacak. Formula 1’den yapılan açıklamada, güç ünitesinde içten yanmalı motoru değiştiren pilotun bu cezayı aldığı kaydedildi. Güç ünitesinin tamamını değiştirmiş olsaydı yarışa son sıradan başlama cezasıyla karşı karşıya kalacak olan Hamilton, geçen sezonki yarışa 6. sıradan başlamış ve birinciliği elde etmişti. Ferrari pilotu Carlos Sainz ise yarışa son sıradan başlayacak.

Haberin Devamı

Hasret sona erdi

İstanbul’da 10 yıl sonra ilk kez seyircili gerçekleştirilen dev organizasyona daha ilk günden seyircilerin ilgisi büyüktü. Sabah saatlerinde piste gelen motorsporseverler yarışlardan arta kalan zamanlarda kurulan büyük fanzone’larda vakit geçirdi. Çeşitli simülasyonlar, yarışmalar ve video oyunlarla eğlenen seyirciler; takımların stantlarından resmi ürünleri satın alma fırsatına da sahip oldu. Bugün sıralama turları ve yarın ki yarış için daha büyük kalabalıkarın gelmesi kesin görülürken, 100 bine yakın biletin satıldığı öğrenildi.