Tenis Son dakika - Roland Garros’ta Krejcikova'dan bir ilk!

Son dakika - Roland Garros’ta Krejcikova'dan bir ilk!

13.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Roland Garros’ta kadınlarda yine sürpriz bir şampiyon çıktı, Krejcikova kariyerinin ilk Grand Slam kupasına ulaştı

Son dakika - Roland Garros’ta Krejcikovadan bir ilk

ALP USTAOĞLU

Haberin Devamı

Toprak kortta oynanan tek turnuva Fransa Açık’ta Çek raket, Pavluchenkova’yı yenerek kupayı kazandı. Özellikle son 10 yılda çıkan yeni şampiyonlara bir yenisi eklenirken Krejcikova bugün çiftlerde de finaline çıkacak olması en büyük alkışı kapmasını sağladı

Roland Garros, Wimbledon’la beraber 120 seneyi aşkın tarihleri ile önemli bir spor geleneğine sahipler ve aynı zamanda tenisçiler için farklı bir prestij seviyesini temsil ediyorlar.
Amerika ve Avustralya Açık özellikle son 30 yılda yapılan yatırımlar ve medya desteği ile değerlerini arttırmalarına rağmen Roland Garros ve Wimbledon’ın konumu hep farklı oldu. Konum ve prestiji seviyesi başka olunca tabii ki yaratılan hikayeler de bambaşka oluyor. Roland Garros’un en büyük özelliklerinden bir tanesi de sürpriz sonuçlara diğer majörlerden daha açık olması. Örneğin kadınlarda Paris Açık’ta son 10 yıla baktığımızda bile örnekler görmek mümkün.

2011 şampiyonu Li Na grand slam kazanan ilk Asyalı olarak tarihe geçti. Daha sonra 2017’de hiç kimsenin beklemediği bir isim olarak 20 yaşındaki bir Letonyalı genç oyuncu Jelena Ostapenko hem de Simona Halep gibi usta bir oyuncuyu finalde yenerek son yılların en büyük sürprizini yaptı. 2020’de ise bu sefer 19 yaşındaki Polonyalı oyuncu İga Swiatek Paris’te şampiyon olarak burada herşeyin mümkün olabileceğini bir kez daha gösterdi.

Bu sene de Fransa’da her şeyin mümkün olabileceği bir kez daha görüldü. Çok farklı isimler şampiyonluk için düşünülürken kimsenin tahmin etmediği Anastasia Pavlyuchenkova ve Barbora Krejcikova finale yükseldi. Krejcikova üstelik çiftlerde de finale çıkarak hem tekler hem de çiftlerde şampiyon olabilme fırsatını yakaladı. Pavlyuchenkova ise yıllarını verdiği teniste, bir türlü grand slam seviyesinde çeyrek finalin ötesine geçememenin acısını bu sene finale kalarak çıkarmış oldu ve kariyerini bir grand slam kupası ile taçlandırmak fırsatını yakaladı.

Tüm bunlarla beraber çiftler programının devam etmesinden dolayı hiç dinlenme fırsatı bulamayan Krejcikova’nın bu durumdan final maçında nasıl etkileneceği maçtan önce en çok merak edilen konuydu. Kadınlar finali işte böyle bir atmosferde başladı.

Krejcikova çiftler oyuncusu olmasının etkisiyle kort içindeki konumunu iyi ayarlıyor ve vuruşları genellikle bitirici noktalara gidiyor. Çek raket ayrıca Pavlyuchenko’ya kortta daha hareketli bir oyuncu. İlk sette bu özelliklerini kullanan Krejcikova 6-1 ile ilk seti aldı. 2. sette oyunu biraz daha dengeleyen Pavluchenkova rakibinin hatalarını da iyi değerlendirip 6-2 ile maçı final setine taşıdı. Ancak 2.set arasında sağlık molası alan Pavlyuchenkova’nın ayağındaki sakatlık artınca Rus oyuncu kortta daha da yavaşladı ama buna rağmen son oyuna kadar maçı ortada götürmeyi sürdürdü.

Haberin Devamı




Ancak Krejcikova gerçekten oyunu vuruşları ile iyi yönlendiren bir oyuncu ve onun bu hücum performansına Pavlyuchenkova fiziksel durumundan dolayı yeterli oranda cevap veremeyince Krejcikova son seti 6-4 ile alıp 2021 Roland şampiyonu oldu. Bu şekilde 5. ana tablo mücadelesinde şampiyonluk yaşaması ayrıca harika başarı.

Haberin Devamı

Erkeklerde farklı bir final
Roland Garros’ta erkeklerde Djokovic, Nadal’ı eleyerek büyük bir iş başardı. 2004 yılından beri Nadal, Roland Garros’taki 105 maçın sadece ikisini kaybetti. Bunlardan biri 2009’da Soderling’e diğeri ise 2015’te Djokovic’e karşıydı.
2009’daki mağlubiyet Nadal’ın ciddi aile sorunlarının yaşandığı bir zamana denk geldi. 2015’te ise Nadal fiziksel olarak sağlıklı değildi. Cuma günkü maç Nadal’ın 106. maçta aldığı 3. mağlubiyet oldu ve başardığı imkansız istatistik anlamında da (3/106) Djokovic kendi sözleri ile dediği gibi ‘Everest’e tırmanmayı başarmış oldu’.
Tsitsipas ise Yunanistan’ın yetiştirdiği en önemli sporculardan ve son yıllarda gelişme gösterdi. Tsitsipas aynı zamanda farklı bir tenis stiline sahip, Yunan tenisçi oyun stili olarak hem Federer’den hem Nadal’dan izler taşıyor. Finalde olması kendi kariyeri açısından eşik atlamak anlamına geliyor.
Bu maç ile ilgili Yunan oyuncunun önündeki en önemli engel, Nadal’ın Paris’i 18 senedir domine etmesinden dolayı diğer grand slamlerin aksine Roland Garros’u bir kez kazanabilen Djokovic’in kazanmak için elinden geleni yapacak olması. Bu final Sırp oyuncu için de aynı zamanda büyük meydan okuma olacak. Djokovic’in handikapı ise karşısında Tsitsipas olması, eminim kendisi Zverev’i tercih ederdi.
Çünkü Tsitsipas çoğu oyuncuya ters gelen stili ile bu seviyelerde daha önce Federer’e yaptığını rahatlıkla Djokovic’e de yapabilir. Sonuç olarak bugün bizi TSİ 16.00’da keyifli bir erkekler finali bekliyor.