Futbol Son dakika - TFF Başkanı Nihat Özdemir'den Serdar Tatlı mesajı!

Son dakika - TFF Başkanı Nihat Özdemir'den Serdar Tatlı mesajı!

29.05.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Milliyet’e hem geride bıraktığımız sezonu değerlendirdi, hem de gelecek için önemli mesajlar verdi.

Son dakika - TFF Başkanı Nihat Özdemirden Serdar Tatlı mesajı

CEMAL ERSEN - RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Başkan Nihat Özdemir, yoğun maç takviminin hem MHK hem de kendileri adına hiç de kolay olmadığına dikkat çekti, “Serdar Tatlı ve ekibinin çalışmalarından memnunum. Sezon içindeki eleştirilere, algılara karşı her zaman dimdik durdu ve kimseye taviz vermeden işini çok iyi yaptı. Ben istikrardan yanayım” dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir zorlu geçen bir sezonun ardından merak edilen soruları Milliyet’e yanıtladı. MHK Başkanı Serdar Tatlı’dan memnun olduğunu ve çalışmaya devam edeceklerini belirtirken, en çok üzüldüğü konunun A Milli Takımın son Letonya beraberliği olduğunu söyledi. Özdemir, yaş haddi nedeniyle hakemliği sona eren Fırat Aydınus için talimat değişikliği yapacaklarını da ifade etti.

Kulüplerin Bankalar Birliği ile yaptığı anlaşmanın tarihi bir adım olduğunu, bundan sonra herkesin ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini ve harcama limitlerine özen gösterilmesi konusunda taviz vermeyeceklerini kaydeden başkan, “kayyum atanması” ile ilgili iddialara ise “batık kulübe kayyum olmaz” karşılığını verdi.

TFF Başkanı, bu sezon da küme düşme olmayacağı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlarken, Video Asistan Hakemliği’nin sezonun tartışmasız bitmesinde çok önemli bir işlev üstlendiğini kaydetti.
İşte Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Nihat Özdemir’in çarpıcı açıklamaları:

Merkez Hakem kurulları hemen her yıl değişiyor. Eleştiriler bitmiyor. Siz Serdar Tatlı ile devam edecek misiniz?
“MHK Başkanı Serdar Tatlı sezon başında göreve geldi. Önemli bir sorumluluk aldı. Ekibi ve hakemlerimizle beraber uzun ve tarihi bir sezonu çok başarılı bir şekilde tamamladılar. Süper Lig’de bu sezon 30 hakemimiz görev alırken, 7 genç hakem Süper Lig’de ilk kez maç yönetti. Hepsi de çok başarılı oldu ve kamuoyunun takdirini topladı. Serdar Tatlı hakem kadromuzu genişletirken, bir yandan da VAR kadrosu için adımlar attı. Meyvelerini önümüzdeki sezon ve sonrasında toplayacağımıza inanıyorum.
Eğitimler, gerek online gerekse yüz yüze devam etti. Sezon başında ve ligin final haftalarındaki hafta içi-hafta sonu oynanan yoğun maç takviminde hakemlerimiz uzun süre Riva’da kaldı. Covid riskini en aza indirmek için bu dönemlerde evlerinden, ailelerinden uzaktaydılar. Sadece Süper Lig’de haftada 10 maç oynandı. Bunun hakemi, yardımcıları, 4. hakemi, VAR, AVAR derken, her maç için en az 6 hakem demek. Diğer ligleri hesaba katarsak haftada 70 maç oynandı. Bu sezon profesyonel ligler ve Ziraat Türkiye Kupası ile birlikte 2 bin 692 maçı geride bıraktık. Bu maçlarda görev yapan hakem sayılarını düşünürsek, üstelik pandemi döneminde, her an testi pozitif çıkma riski varken; ki üstelik zaman zaman bunu yaşadık da, ne kadar büyük bir organizasyon olduğunu anlayabiliriz.

Bu hem TFF için hem de MHK için hiç de kolay olmadı. Serdar Tatlı ve ekibinin çalışmalarından memnunum. Sezon içindeki eleştirilere, algılara karşı her zaman dimdik durdu ve kimseye taviz vermeden işini çok iyi yaptı.
Ben istikrardan yanayım. Yıllardır, her sezon MHK Başkanı değişiyor. Biri gidiyor diğeri geliyor, hadi sonra sil baştan. Bu olmaz. Serdar Tatlı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni sezonun planlamalarını birlikte yapacağız. Kimin ne söylediği benim için önemli değil.”

Kupa finalinde MHK başkanını platforma çağırmanız ne anlam taşıyordu?
 “Kupa finali, sezonun finaliydi. Serdar Tatlı sadece finalde görev yapan hakemlerimize plaket takdimi yapılırken orada idi. Bizzat ben çağırdım. Kupa töreninde yer almadı. Hakemlerimizle beraber oradan ayrıldı. Bunu farklı yerlere çekmek ve anlam yüklemek yanlış.”

Aydınus devam
Fırat Aydınus’un hakemliğe devam etmesi için bir talimat değişikliği yapılacak mı?
 “Fırat Aydınus, Türkiye’nin en iyi hakemlerinden biri. Talimatlarımıza göre yaş limitini doldurduğu için hakemlik dönemi sona erdi. Fırat Aydınus, bu sezon da çok başarılıydı. Gördük ki, yurt dışında fiziği yeterli olduğu sürece, 50 yaş üstüne kadar maç yöneten hakemler var. Bu yüzden 47 yaş sınırını biraz daha üste çıkarmayı planlıyoruz. Böylelikle sadece yaşı nedeniyle mesleğine veda etmek zorunda kalacak hakemlerimizin futbolumuza bir süre daha hizmet etmelerine olanak sağlayacağız.”

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Seyirciyi çok özledik
Yeni sezonda statlara taraftar alınacak mı?
“Aşılama çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, 270 milyon doz aşı müjdesi verdi. İnanıyorum ki, hızlı bir şekilde tüm vatandaşlarımızın aşıları tamamlanacak. Yeni sezonla birlikte, biz de taraftarların tribünde olmasını istiyoruz. Çok özledik. Sezon içinde, zaman zaman seyirci kararı aldık, ancak vaka sayılarının artış göstermesi kararlarımızı değiştirdi. Bilim Kurulu ve TFF Sağlık Kurulu’nun önerilerini dikkate aldık. Önce, stat kapasitesinin belirli oranı ile başlayabiliriz. Aşılamanın artışı, vaka sayılarının azalması ile inşallah bir süre sonra dolu tribünler önünde maçlarımızı oynatırız. “

Bazı maçlarda pandemi koşulları hiçe sayılarak statlara seyirci girdi ve TFF suçlandı. Siz bu konunun neresindesiniz?
 “Statlara giriş bizim kontrolümüzde değil. Tamamen ev sahibi kulübün sorumluluğunda. Bilet vermiyor, loca açmıyorum. Federasyon olarak bir ihlal söz konusu olduğunda ancak ceza verebiliyorum. Bir de diyorlar ki “pandemi döneminde para cezası kesiyorlar.” Ya kardeşim böyle bir süreçte tedbirli olman gerekirken tribünlere, localara insan dolduruyorsun.
Koşullar böyle sürer ve seyircisiz maçlar oynanırsa, cezaları çok daha ağırlaştıracağımızı herkes bilsin. Devletimiz her türlü önlemi alır, insanlarımız evinden çıkmaz, iş yerlerini açmaz iken statlara seyirci almak ne demek?”

Haberin Devamı

Batık kulübe kayyum olmaz
Kulüplerin Bankalar Birliği ile yaptığı anlaşma malum. Kurallara uymayan kulüplere kayyum atanması söz konusu olabilir mi?
“Bankalar Birliği ile yapılandırma haberleri ilk çıktığında, birilerinin ortaya attığı komik bir iddia bu. O dönem, yani 2019’da Bankalar Birliği ve Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü olan Sayın Hüseyin Aydın bu soruya çok güzel yanıt vermişti. ‘Kulüpler şu anda batık, hepsi neredeyse borçları nedeniyle iflas etmiş durumda. Bankalar Birliği, batık bir şirketi sahiplenmez, kayyum atamaz. Bizim amacımız kulüplerin borçlarını temizlemelerini sağlamak, kayyum atamak değil, yaşamalarını ve nefes almalarını sağlamak’ demişti. Sanırım, bu soruya en net cevap bu olur.”

Haberin Devamı

Küme düşme var!
Geçen yıl küme düşmenin kaldırılması kararında siyasetin etkisi veya baskısı oldu mu? Bu sezon aynı konu gündeme geldi mi?
“Geçen sezon, Mart ayında bu salgına herkes hazırlıksız yakalandı. Futbolu, işi, gücü unuttuk, bambaşka bir dünya içinde bulduk kendimizi. Böyle bir dönemde, TFF olarak kulüplerimizin hep yanında olduk. Pandemi döneminde aldığımız kararlarda veya değiştirdiğimiz talimatlarda kulüplerimizin taleplerini dinledik, dikkate aldık. Geçen sezonun son 8 haftası öncesinde 3 ay futbol oynanmadan tamamlandı. Bu yüzden, ayrı bir şekilde değerlendirmek gerekiyordu. Bazı futbolcular yurt dışına gitti, bazıları futbol oynamak istemedi, bir çok sorun yaşandı.
Durum böyle olunca, Kulüpler Birliği’nin oy birliği ile bizlere getirdiği öneri üzerinde mutabakat sağlayarak tüm liglerde düşmeyi kaldırdık. Bu sezon, geçen sezon gibi değil. Şartları herkes biliyordu ve kendini ona göre hazırladı. Hemen her takım, benzer sıkıntıları yaşadı. Ne bir eksik, ne bir fazla. Bu yüzden, bu sezon için kimsenin bizden düşmeyi kaldırmak, lige çıkartmak, 19’u 20 yapmak gibi bir beklentisi olmasın. Geçen sezon ne ilan ettiysek, statü ne ise o uygulanacak. Sonraki sezonlarda hem Süper Lig hem de TFF 1. Lig’deki takım sayısını 18’e düşürmeyi hedefliyoruz.”

‘Asla pişman değilim’
TFF başkanlığı ateşten bir gömlek. Hiç pişman oldunuz mu? Görev sürenizi tamamladıktan sonra tekrar aday olur musunuz?
 “Sayın Yıldırım Demirören’in başkanlığı döneminde başkan vekiliydim. Beraber çok güzel ve başarılı çalışmalarımız oldu. Başkanlığın ne kadar zor bir sorumluluk olduğunu biliyordum. Buna rağmen, gönülden ve iyi bir motivasyonla, projelerimizi de hazırlayarak, Türk futboluna hizmet etmek için başkan adaylığımı açıkladım. TFF Genel Kurulu’nun teveccühü ile başkanlığa seçildim. Henüz ilk yılı geride bırakmamışken Covid’le karşılaşmamız en büyük talihsizliğimiz oldu. Ancak, yüz yılda bir karşılaşılan bu durum sadece bizim değil, dünya üzerindeki her bir kişinin hayatını zorlaştırdı.
Ama, her şeye rağmen, tüm zorluklarla, sıkıntılarla mücadele ederek, ben ve arkadaşlarım 2. yılımızı doldurduk. Bir yandan bu süreci yürütürken, projelerimizi de hayata geçirmeye çalıştık.
Yorulduğumuz, uykusuz kaldığımız zamanlar oldu; tüm bunları yaşarken, eleştirildiğimiz, hakaretlere uğradığımız, iftiralara maruz kaldığımız zamanlar oldu. Bunlardan dolayı, üzüldüm, kızdım, darıldım, ancak pişman olmadım.
TFF Genel Kurulunun bana ve arkadaşlarıma verdiği sorumluluğu görev süremin sonuna kadar devam ettireceğim. Sonrası için şimdiden bir şey söylemek doğru olmaz. “

VAR daha iyi kullanılıyor
VAR işlevini yerine getiriyor mu?
 “Bir kez daha altını çiziyorum, hakemlerimiz sezonu başarılı bir şekilde tamamladı. Özellikle son haftalarda, asla sonuca tesir etmediler. Zaten hatalı kararları da VAR düzeltti ve VAR, her geçen sezon daha iyi kullanılıyor. İstatistikler de bunu belgeliyor. Bu vesile ile, futbol ailesinin her bir ferdine, sezonun tamamlanması adına verdikleri emek, mücadele ve fedakarlık için teşekkür ediyorum.
Bu sezon 420 maç oynandı. 206 VAR müdahalesi olmuş. Rakamlar gösteriyor ki maç sayısı artmasına karşın müdahale oranı azalmış. VAR’ın kullanımı standartlara oturunca, faydaları da artacaktır. VAR kadrosu oluşturmak için de çalışmalarımız sürüyor.”

Letonya maçı canımı sıktı
Bu sezon en çok canınızı sıkan ne oldu?
 “Sportif olarak en çok canımı sıkan, Dünya Kupası elemelerinde Hollanda ve Norveç’i mağlup ettikten sonra evimizdeki Letonya beraberliği oldu. 3-1 önde olmamızın avantajını değerlendiremedik ve Letonya’ya karşı yine galip gelemedik. Üçte üç ile başlasak, harika olurdu, ancak yine de grupta lideriz. Sonuna kadar da böyle devam edeceğine inanıyorum. Önümüzde bir de dünya şampiyonası elemeleri var. Aynı hız ve ivme ile yolumuza devam edeceğiz.”

Kimse hakemlere gölge etmesin
Son yılların en şaibesiz sezonu oldu. Hakemlerin ve TFF’nin konuşulmadığı bu sezonu nasıl değerlendirirsiniz?
“Her sezon gibi, bu sezon da senaryolar yazanlar oldu. Önce Fenerasyon dediler, sonra Galatasaray’ın önünü açıyor dediler, bir süre sonra Beşiktaş’a destek oluyorlar dediler. Kendilerince yazdılar. Tutmayınca söylediklerini yutup, diğerini yazdılar. Onlara en güzel cevabı sahadaki futbolcular ve hakemlerimiz verdi. Son üç haftaya üç takım da şampiyonluk ihtimaliyle girdi. Üç takımın da eline şampiyon olma fırsatı geçti.
Gelelim düşme hattına. Ligde kalma mücadelesi veren takımlar, son 7-8 hafta fikstür gereği birbirleriyle oynadı. Kendi rakibini yenenler ligde kaldı. Başarılı olamayanlar TFF 1. Lig’e düştü. Bu yüzden açık ve net söylüyorum; kimse bu sezona hakemler üzerinden veya başka bir mazeretle gölge etmesin! MHK, hakemlerimiz ve VAR sistemi sezonu başarıyla tamamlamıştır.”