Süper Lig TFF'den devrim niteliğinde karar! Yarı otomatik ofsayt sistemine geçiliyor, Deniz Çoban'dan değerlendirme

TFF'den devrim niteliğinde karar! Yarı otomatik ofsayt sistemine geçiliyor, Deniz Çoban'dan değerlendirme

13.01.2024 - 09:19 | Son Güncellenme:

Trendyol Süper Lig'de ikinci yarıdan itibaren Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'ne geçiliyor. Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu kararı resmen duyurdu. Fanatik Gazetesi yazarı Deniz Çoban devrim niteliğinde uygulamayı artıları ve eksileriyle birlikte değerlendirdi.

TFFden devrim niteliğinde karar Yarı otomatik ofsayt sistemine geçiliyor, Deniz Çobandan değerlendirme

Türkiye Futbol Federasyonu, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’nin Süper Lig’in ikinci yarısından itibaren Türkiye’de de kullanılmaya başlanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada, “FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Serie A’da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig’in ikinci yarısından itibaren Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi böylece Avrupa liglerinde İtalya’dan sonra ilk kez Türkiye’de kullanılmış olacak” denildi.

'SANİYELER İÇİNDE KARAR VERİLECEK'

Stadyumlarda bulunan kameralar aracılığı ile iskelet sistemlerinin 29 farklı noktasından taranan futbolcuların görüntüleri eş zamanlı şekilde VAR Merkezi’ne ulaştırılacak.

Çok kısa sürede taranan görüntü maçın hakemine VAR monitörü aracılığıyla izletilerek maçın hakeminin kısa sürede karar vermesi sağlanacak. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi tarafından taranan görüntü sayesinde oluşan karar, 3 boyutlu animasyon oluşturularak yayıncı kuruluş aracılığıyla maçı izleyenlere de gösterilecek.

Haberin Devamı

TFFden devrim niteliğinde karar Yarı otomatik ofsayt sistemine geçiliyor, Deniz Çobandan değerlendirme

DENİZ ÇOBAN: TARTIŞMALARI AZALTMAYACAK

Eski hakem ve Fanatik Gazetesi yazarı Deniz Çoban, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin uygulanması kararını değerlendirirken bunun hakem tartışmalarına yönelik etkisine de dikkat çekti. İşte Deniz Çoban'ın uygulamanın kullanımına ilişkin görüşleri: Video Yardımcı Hakem sistemine entegre, ekstra bir teknolojiye daha sahip oluyoruz. Şimdiden söyleyeyim… Beklentimizi çok yüksek tutmayalım. Bu sistem ofsayt tartışmalarını bitirmeyecek. Bu sistemin bize en önemli kazancı, ofsayt kararlarının çiziminde harcanan zamanın kısalması olacak. Ayrıca sisteminin ekrana yansıtacağı animasyon, oyuncuların hangi uzuvlarının önde/geride olduğu konusunda daha anlaşılır bir fotoğraf verecek. Ve fakat Dünya Kupası’nda uygulandığı gibi topta çip olmayacak ve topa temas anının belirlenmesinde sisteme insan elinin (manuel sistemdeki kadar olmasa bile) değmesi gerekecek.

'MALİYETİ 10 MİLYON EURO'

"Ofsaytta olan oyuncunun; rakibiyle top için mücadeleye girip girmediği, savunma oyuncularının görüş açısını kapatıp kapatmadığı, savunmacının koşu yolunda bulunup bulunmadığı ya da hücum oyuncusunun aksiyonunun savunmacıyı etkileyip etkilemediği konusu; hakemler tarafından çözümlenmesi ve değerlendirilmesi gerekecek. Sistemin bu hususlarda bir katkısı olmayacak. Bu pencereden baktığımızda, 10 milyon euro civarı maliyeti olan bu sistemin bizim hakem tartışmalarını azaltmayacağı aşikar. Bana göre: Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeyecek!"

Haberin Devamı