Süper Lig Son dakika - Türk takımları Avrupa'da dibi gördü! Devler Ligi bileti kaçtı...

Son dakika - Türk takımları Avrupa'da dibi gördü! Devler Ligi bileti kaçtı...

12.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

UEFA Ülke Sıralaması’nda sürekli geriye gidişin sonu, Süper Lig’i zirvede bitiren takımın direkt Şampiyonlar Ligi biletini kaçırmasıyla sonuçlandı. Bu imkanı yeniden yakalayabilecek sıralamaya ulaşmak ise ancak tarihi başarıların elde edilmesiyle mümkün olabilecek

Son dakika - Türk takımları Avrupada dibi gördü Devler Ligi bileti kaçtı...

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

13.basamağa indik
Türk takımlarının bu sezon Avrupa kupalarındaki başarısız grafiği, ülke futboluna acı bir fatura çıkardı. UEFA Ülkeler Sıralaması’nda uzun bir süre 10. sırada yer alan Türkiye, geçtiğimiz sezonda Hollanda’ya geçilerek 11.’liğe gerilemesinin ardından bu sezon da Avusturya ve İskoçya’ya geçilerek 13. basamağa kadar indi. Bu durum, Süper Lig 2021-22 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan takımın Şampiyonlar Ligi’ne ön eleme turlarından başlamasını beraberinde getirecek. Yeniden direkt katılımı sağlayacak bir seviyeye gelmek içinse temsilcilerimizin gelecek sezon çok çalışmaları gerekecek.

Fark daha da artacak
Sıralamada 30.100 puanlı Türkiye’nin hemen üzerinde bulunan Ukrayna (31.700) ve İskoçya’nın (32.125) temsilcileri yollarına devam ediyor. Shakhtar ve Dinamo Kiev ile Ukrayna, Glasgow Rangers ile İskoçya Avrupa Ligi’nde ikinci turu gördüler. İki ülkenin, sezonun kalanında aradaki farkı daha da açması mümkün olabilecek. UEFA Ülke Sıralaması beş yıllık ortalamaya göre hesaplandığı için gelecek sezon başladığında 2016-17 sezonu hesaplamadan düşülecek. Türkiye’nin iki rakibinden iki kat fazla puanı olduğu o sezonun kaybolacak olması farkın büyümesini beraberinde getirecek.

Haberin Devamı

Büyük bir gelir kaybı
Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılımın elden kaçması, sportif açıdan olduğu kadar ülke futbolunu ekonomik olarak da etkileyecek. Galatasaray bir önceki sezon katıldığı Şampiyonlar Ligi’nde, grup aşamasında elenmiş olmasına karşın, gruba katılım payı ve yayın gelirleriyle yaklaşık 30 milyon euroluk bir gelir elde etmişti. Bu sezonu tek galibiyetle noktalayan Başakşehir de bu miktara yakın bir rakamı kasasına koyacak.

Bu sezon da garanti değil
Bu sezonu şampiyon tamamlayan Süper Lig ekibi son olarak Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılacak ancak bu durum da kesin değil. Avrupa kupalarına gelecek sezonun katılımında geçen sezon sonunda gelinen sıralama esas olarak kabul ediliyor. UEFA Ülke Sıralaması’nda o sezonu Türkiye 11. tamamladığı için ancak ek kontenjanla direkt katılım sağlayabilecek. Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıracak takım, aynı zamanda kendi liginden de Devler Ligi bileti alamazsa; Süper Lig şampiyonu gelecek sezon da ön eleme turu oynayacak.

Haberin Devamı

Ön elemelerdeki karnemiz zayıf
Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde ön eleme oynama durumlarının ortaya çıkması, Türkiye’nin bu turlardaki karnesini akıllara getirdi. Ön eleme turlarında son yıllarda başarısız sonuçlar alınması, gruplara katılım yolunda kaygı oluşmasına neden oldu. Şampiyonlar Ligi için ön eleme oynayan Türk takımları 12 yıldır buradan gruplara katılmayı başaramadı. Son olarak bu sezon Beşiktaş, PAOK’a elendi. Yine son dönemde bir çok kez bu turlarda veda eden Fenerbahçe, 2008-09 sezonunda Şampiyonlar Ligi ön eleme turlarında başarılı olup gruplara kalmıştı.

25 yılın en kötüsü
UEFA Ülke Sıralaması’nı belirleyen kulüplerin performansında Türkiye, tarihinin en kötü sezonlarından birini bu sezon yaşadı. Başakşehir’in 6, Sivasspor’un 4, Galatasaray’ın 3.5, Beşiktaş’ın 1.5 ve Alanyaspor’un 0.5 puanlık katkı yaptıkları sezonda toplam sadece 15.5 puan alındı.
Bu puan, Türkiye’nin son 25 yılda bir sezon içinde topladığı en düşük puan olarak kayda geçti. 1995-96 sezonunda dört büyüklerin yer aldığı Avrupa arenasında sadece 10 puan toplanılmıştı.

Avrupa Ligi bileti de gitti
Şampiyonlar Ligi’nde sportif başarısızlığın faturası çıkarken, iki numaralı kupada ise değişen formatın kurbanı olundu. Konferans Ligi’nin kurulmasıyla Avrupa Ligi’nde takım sayısı 32’ye düşürüldü, Türkiye grup aşamasına direkt takım veremez hale geldi. Türkiye Kupası’nı kazanan takım gelecek sezon play-off turundan Avrupa Ligi mücadelesine katılacak.

Haberin Devamı

PSG vs İstanbul Başakşehir Maçının Perde Arkası