İspanya Son dakika - Yarı finalde gözler orta sahada olacak!

Son dakika - Yarı finalde gözler orta sahada olacak!

06.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalya da artık İspanya gibi ofansif oynadığından kilidi açacak sistemin kurgusu daha da önem kazanıyor

Son dakika - Yarı finalde gözler orta sahada olacak

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

32 maçtır kaybetmeyen İtalya, Verratti, Jorginho ve Barella ile orta sahada oyunun iki yönünü de etkili oynuyor. İspanya’nın Koke, Pedri ve Busquets üçlüsü ile karşı koyacak olması asıl mücadelenin bu alanda olacağını, taktik ve oyuna müdahalelerin maçı belirleyeceğini gösteriyor .

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda artık sona doğru yaklaşılırken, finale çıkacak takımları belirleyecek yarı final aşaması bugün start alıyor. İtalya ve İspanya arasında oynanacak karşılaşmayla başlayacak heyecan yarınki ikinci maç olan İngiltere-Danimarka ile devam edecek. Wembley Stadı’nda oynanacak yarı finalin ilk maçı bugün 22.00’de başlayacak.

Türkiye’nin de bulunduğu A Grubu’nda üç maçını da kazanarak lider olarak çıkan İtalya, pek çok otoriteye göre bu mücadele öncesinde bir adım önde... Yapılan çeşitli anketler futbolseverlerin de bu yönde bir eğilimi olduğunu gözler önüne seriyor. Son 16 turunda Avusturya, çeyrek finalde ise Belçika’yı eleyen İtalya turnuvada şu ana kadarki en ciddi rakibiyle ise bugün karşı karşıya gelecek.

Roberto Mancini’nin takımın başına geçmesinin ardından müthiş bir seri yakalayan Gök Maviler, şu an itibariyle Avrupa’nın en formda takımı. Turnuvaya Real Madrid forması giyen oyunculardan yoksun bir kadroyla gelen İspanya ise İsveç, Slovakya ve Polonya’nın olduğu grubu ikinci sırada bitirebildi. İkinci turda Hırvatistan, sonrasında ise İsviçre’yi eledi. Luis Enrique yönetimindeki ekibin turnuvaya geç ısınması ve oynadıkça açılması dikkat çekiyor.

İki takım arasında tarihsel olarak bir denge bulunurken, son dönemin buluşmalarında ise İspanya’nın bir adım önde olması dikkat çekiyor. Yarı finale çıkması bile başarı görülen İspanya’nın, turnuvanın favorisi ekiplerden İtalya önünde maçı çevirmesi için bu maçta, önceki maçlarından daha fazlasını ortaya koyması gerektiği yorumları yapılıyor. Tarihsel olarak defansif özellikleri çokça öne çıkmasına karşın Mancini ile daha açık bir futbol oynayan İtalyanlar gibi rakibin de hücum futbolu oynaması, taktik becerilerin maçta belirleyici olacağını, teknik adamlar Mancini ve Enrique’nin oyuna yapacakları müdahalelerin gidişatı belirleyeceğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Yenilmez armada
İtalya 32 maçtır rakiplerine yenilmiyor ve adeta bileği bükülmeyen bir ekip görüntüsü çiziyor. Forvet hattı en zayıf bölgesi olarak nitelendirilebilecek İtalya’nın savunma ve orta sahası için ise turnuvanın en iyisi demek yanlış olmaz.
Verratti, Jorginho ve Barellalı orta saha oyunu her iki yönünde de kusursuz oynuyor.
İyi pozisyon alan, çok koşan ve mücadele eden, bunun yanında yaratıcı özellikleri de üst düzeyde olan bu bölgedeki isimleriyle rakibine orta sahada üstünlük kurarak maçları lehine çeviriyor.
Savunmanın iki tecrübeli ismi Bonucci ve Chiellini’nin, İspanya forveti Morata’yı Juventus’tan biliyor olmaları İtalyanların bir diğer avantajı.
Kaleci Donnarumma’nın performansı da Gök Maviler’e ayrı bir güven verirken, takımın en önemli dezavantajı ise turunvanın en iyi futbolcularından gösterilen Spinazzola’nın, çeyrek finaldeki sakatlığının ardından bu maçta görev alamayacak olması.

Haberin Devamı

Finallere özel top
EURO 2020’de yarı final ve final etabı için özel bir futbol topu üretildi. Aydınlık bir görünüm için ekstra beyaz öğeler eklenen yeni tasarımda filigran detaylarına da yer verildi. Londra ile özdeşleştiği belirtilen yeşil,kırmızı, penbe ve yeşil mavi alaşımlı rekler fırça darbeleriyle topun üzerine işlendi. Yeni top ilk olarak bugünkü İtalya-İspanya maçında kullanılacak.

Sekerek ilerledi
Avrupa Futbol Şampiyonası’na İspanya Milli Takımı, ülke kamuoyunun yoğun eleştirileri altında girdi. Teknik direktör Luis Enrique’nin Real Madridli futbolcuları kadroya almaması, Sergio Ramos gibi bir tecrübenin bu turnuvada olmayacak olması sorgulandı ve bunların hep takımın karnesine birer eksi olarak işleneceği belirtildi.
Ne var ki gruptan zor çıkan genç ve dinamik bir kadroya sahip Boğalar oynadıkça açıldı ama yine de sekerek ilerledi, İsviçre’yi de ancak penaltılarla geçebildi. Koke, Pedri ve Busquets ile İtalya’nınkiyle karşılaştırılabilecek bir ortaya sahaya sahip olması İspanya’nın bir artısı...
Morata, Moreno, Ferran Torres, Sarabia ve Olmo gibi oyuncularla ofansif gücün yüksekliği de rakip takımları tehdit ediyor.
En formda oyuncusunu bu maç öncesi kaybeden İtalya’nın sol kanadını, Spinazzola’nın yokluğunda değerlendirip burada açıklar yakalamaya çalışacaklarını tahmin etmek hiç de güç değil.

Haberin Devamı

İspanya'nın Orta Saha Zenginliği