Galatasaray Stjepan Tomas, şampiyonluk favorisini açıkladı! Fenerbahçe ve Galatasaray itirafı

Stjepan Tomas, şampiyonluk favorisini açıkladı! Fenerbahçe ve Galatasaray itirafı

21.03.2024 - 12:49 | Son Güncellenme:

Futbolculuk kariyerinde hem Fenerbahçe hem de Galatasaray forması giyen Stjepan Tomas, dikkat çeken açıklamalarda bulunurken şampiyonluk favorisini de açıkladı.

Stjepan Tomas, şampiyonluk favorisini açıkladı Fenerbahçe ve Galatasaray itirafı

Türkiye’de hem Fenerbahçe hem de Galatasaray formalarını giymiş olan aynı zamanda da teknik adamlık kariyerine de ülkemizde başlamış bir isim olan Stjepan Tomas, Fanatik’e özel açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

48 yaşındaki futbol adamı, teknik adamlık kariyerinden, Fenerbahçe ve Galatasaray’a transferine oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca Hırvat çalıştırıcı şampiyonluk yarışında da favorisini açıkladı. Futbolculuk döneminde stoper bölgesinde görev yapan Tomas’ın Süper Lig’de en beğendi isim ise oldukça şaşırtıcı.

İşte Tomas’ın açıklamalarından ön plana çıkanlar

‘BÜYÜK TEKNİK ADAMLARLA ÇALIŞMA FIRSATI YAKALADIM’

"Futbolcuyken büyük teknik adamlarla çalışma fırsatı yakaladım. Hem Hırvatistan'da hem İtalya'da hem Türkiye'de. Daum, Gerets, Hagi, Kurban Berdyev gibi… İtalya'da 3 tane iyi hocayla çalıştım herkesten bir şey yakalamaya ve öğrenmeye çalıştım. İngiltere'de Sarri, İtalya'da De Zerbi’nin yanına gittim. Takip ettiğim bütün teknik direktörlerle görüştüm ve onlardan fikir aldım. Böylece kendi oyun planımı, kendi oyun mentalitemi oluşturdum."

Haberin Devamı

'TÜM DÜNYAYI GEZDİM'

"Futbolu bırakmak üzereyken Rubin Kazan'da aynı zamanda scout’luk da yapıyordum. Birkaç sene boyunca bu göreve devam ettim ve bu sayede bütün dünyayı gezdim. Kolombiya'da, Amerika'da, Afrika'da her yere gittim. Lige göre, mentaliteye göre, karakterli mi, hızlı mı, top ayağında iyi mi olacak; ona göre oyuncu seçiyorsun. Çünkü her bölgenin farklı oyun tarzları oluyor. Türkiye'de farklı mentalite, Sheriff'te farklı, Osijekte farklı bir tip oyuncu olması gerekiyor. Tabii ki her zaman teknik olmalı ve farklı özelliklere sahip kenarlarda hızlı oyunculara ihtiyaç oluyor. Türkiye'de özellikle iki kenarda da çok iyi oyunculara sahip olman gerekiyor. Örneğin oyuncu araştırmalarımızda golcü tercihlerimizde dikkat ettiğimiz konulardan biri gol atmayı hissedecek. Defans oyuncusu ise agresif olmalı, hızlı olmalı ve taktiksel olarak hocasına iyi cevap verebilmeli."

‘TUDOR VE DE ZERBİ ARASI’

"De Zerbi ve Igor Tudor çok yakın arkadaşız. Tudor farklı sistemde çalışıyor, Üçlü, agresif ve baskılı futbol oynatıyor. De Zerbi ise tam tersi oyun kurmayı seviyor. Çünkü futbolda her şey var; baskı da var, birinci bölgede, ikinci bölgede beklemek var, top sendeyken otomatizmi de var. Tudor ve De Zerbi arası ilham alıyorum diyebilirim."

Haberin Devamı

PAS OYUNUNA BAKIŞ AÇISI

"Pas ile çıkış yönteminin daha geliştirilmesi gereken bir sistem olduğunu düşünüyorum. De Zerbi'nin ekibinde Farioli de bunu çok denedi. Farioli bunu hem Alanya hem de Karagümrük'te yaptı. Hem oyun kurmaya başlayıp hem de rakibi öne çekmek istiyorsan bu etkili bir yöntem. Çünkü bu sayede arkada bire bir kalırsan etkili pozisyona girebiliyorsunuz. Bu oyunla başladıktan sonra da uzun topa dönebilirsiniz. Boşluk varsa geriden oyun kurmaya başlarsın ama baskı varsa uzun top atacaksın ki, bire bir ataklara kalkabilesin. Futbolda hem geçiş oyunları var hem önde baskı var, ikinci bölgede beklemek var, birinci bölgede bazen savunmayı yapmanız gerekiyor. Bunun da nedeni futbol sadece oyun kurma ve uzun toplar ile sadece baskılar değil, onu da oyun içerisinde tercih etmeniz gerekiyor. Onu da biz teknik adamlar seçiyoruz."

‘RAPAIC HEMEN GİT DEDİ’

"İtalya'nın Como takımında oynarken bir teklif gelmişti Fenerbahçe'den. Eski Hırvat oyuncu Milan Rapaic'i aradım ve sordum. Dediği ilk cümlesi hemen ilk uçakla ‘İstanbul’a git’ oldu. Çünkü Fenerbahçe çok büyük bir takım ve büyük camia. Hemen araştırmalarımı yaptım ve İstanbul’un çok güzel bir şehir olduğunu görünce, Fenerbahçe'de oynamaya karar verdim."

Haberin Devamı

‘BEŞİKTAŞ’I GERİDEN YAKALAYARAK ŞAMPİYON OLDUK’

"Benim için çok iyi geçti ve ilk senemde şampiyon olduk. Bizim hocamız Daum'du. Beşiktaş'ın hocası da Lucescu'ydu. Beşiktaş bizden 8 veya 9 puan öndeydi, biz geriden gelerek yakaladık ve hem de İnönü stadında 3-0 Beşiktaş'ı yendik ve o şekilde şampiyon olmuştuk."

‘DAUM İLE SORUN YAŞAMIŞTIM’

"Fenerbahçe'de oynarken saha içinde karakterimi koyuyordum. İyi performans göstermiştim ve şampiyon olmuştuk. Ardından Daum ile sorunlar yaşadığım biliniyordu. Bundan dolayı da Galatasaray’a gittiğimde çok fazla tepki almadım. Sonuçta iyi performans göstermiş ve şampiyon olmuştuk ama sorunlar yaşıyorduk. Bu da kamuoyu tarafından dile getirilince herkes kararıma saygı duydu."

Haberin Devamı

Stjepan Tomas, şampiyonluk favorisini açıkladı Fenerbahçe ve Galatasaray itirafı

‘DAUM İLE SORUN YAŞAMIŞTIM’

"Fenerbahçe'de oynarken saha içinde karakterimi koyuyordum. İyi performans göstermiştim ve şampiyon olmuştuk. Ardından Daum ile sorunlar yaşadığım biliniyordu. Bundan dolayı da Galatasaray’a gittiğimde çok fazla tepki almadım. Sonuçta iyi performans göstermiş ve şampiyon olmuştuk ama sorunlar yaşıyorduk. Bu da kamuoyu tarafından dile getirilince herkes kararıma saygı duydu."

‘OKAN BURUK’UN BAŞARILI OLACAĞINI BİLİYORDUM’

"Okan Buruk benim için özel bir arkadaş diyebilirim. Okan Buruk ile Elazığspor’da beraberken çok başarılı bir teknik adam olacak diye söylemiştim. Elazığ'da, Sivas'ta, Antep'te de göstermişti bunu performansıyla. Akhisar'da ve Başakşehir'de şampiyon olduk ve bunları hep beraber yaşadık. Başakşehir'den sonra Okan hoca ile yollarımız ayrıldı. Ama Okan Buruk benim için hep özel biri. Okan Buruk, 24 saat futbolu yaşayan biri. İtalya'ya gitti, Avrupa tecrübesi var, hem Galatasaray'da hem de Beşiktaş'ta güzel şeyler yaşadı, teknik direktörlüğünün yanı sıra futbolculuk dönemlerinde de başarılı oldu."

Stjepan Tomas, şampiyonluk favorisini açıkladı Fenerbahçe ve Galatasaray itirafı

‘SONG BENİMLE AYNI TİP STOPERDİ’

"Fenerbahçe’de oynadığım dönemde kalede Volkan Demirel vardı. Ben ve Luciano farklı tip oyuncuyduk. Luciano ofansif olarak iyiydi kornerlerde çok gol atıyordu ve ayakları iyiydi. Ben ise defansif bölgeyi kapatıp agresifliğimle iyi bir defans tandemi oluşturmuştuk. Galatasaray'da ise kalede Mondragon defansta da Song vardı. Song benimle aynı tip özellikleri olan bir stoperdi. Çabuk ve agresifliğimizle iyi anlaşıyorduk. 3 sene beraber oynadık. Şampiyonluk yaşadık hem saha da hem de dışarıda birlikteydik."

ŞAMPİYONLUK FAVORİSİ

"Bu sezon iki takım arasında geçiyor şampiyonluk yarışı. Galatasaray son maçlarda çok kolay kazanıp bol gol atıyor. Fenerbahçe ise son maçlarda zor kazanıp, zor gol atıyor. Önemli olan hangi takım az hata yaparsa o ipi göğüsleyecek. Belki de Galatasaray’ın sahasında oynanacak maçtan önce yarış kopabilir. Şu anda daha az hata yapabilecek takım olarak ise Galatasaray görünüyor."

‘TÜRK FUTBOLU BÜYÜMEYE BAŞLADI’

"Avrupa'nın 5 büyük liginin bir seviye altında olduğunu söyleyebilirim. Yani 6. olarak görebiliriz. Türk futbolu büyümeye başladı. Genç oyuncular Avrupa’ya gitmeye başladı. Mesela Arda Güler, Ahmetcan Kaplan... Beşiktaş'tan Semih de gidecek. Fenerbahçe'de ve Galatasaray'da çok iyi genç futbolcular var. Türk futbolunu seviyorum, biliyorum ve sürekli takip ediyorum. Bu sene iyi performans gösterdiler. Önemli seviyede ülke puanı topladılar. Belki seneye daha iyi yerlerde olacaklar."

Yazarlar