Diğer Suda uçan kelebek adam

Suda uçan kelebek adam

11.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2000 Sydney Olimpiyatları’nda başladığı macerasını, 2004 Atina’da madalyalarla süsleyen, 2008 Pekin ve 2012 Londra’da da katıldığı yarışları domine eden ABDli yüzücü, Rio’da da yaşayan bir efsane olduğunu kanıtladı

Suda uçan kelebek adam

Havuzun harika çocuğu Michael Phelps, bir olimpiyata daha damga vurmayı başardı. 2000 Sydney Olimpiyatları’nda başladığı macerasını, 2004 Atina’da madalyalarla süsleyen, 2008 Pekin ve 2012 Londra’da da katıldığı yarışları domine eden ABDli yüzücü, Rio Olimpiyatları’nda da benzer bir performans ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Brezilya’daki dev organizasyona 18’i altın toplam 22 olimpiyat madalyasıyla giriş yapan, bu alanda bir rekoru elinde bulunduran Phelps, Rio’ya da hızlı girdi. Parçası olduğu ABD Milli Takımı ile 4x100 metre serbest bayrakta altını kaptı. Phelps dün başarılarına yenilerini ekledi. 200 metre kelebek ve 4x200 metre serbestte iki altın madalya daha kazanan 31 yaşındaki sporcu, kariyerindeki olimpiyat altını sayısını 21’e yükseltti. Olimpiyatlarda kazandığı toplam madalya sayısını ise 25’e yükseltti.

ABD Yüzme takımının bir parçası olarak 2000’deki olimpiyatlara katıldığında henüz 15 yaşındaydı ve olimpik takıma alınan en genç yüzücüydü. O oyunları boş geçse de 2004 ile birlikte şov başlayacaktı. Kelebek, serbest, karışık, bayrak derken tüm katıldığı yarışları domine etti.

Haberin Devamı

Suda uçan kelebek adam
Suyu sevmiyordu

Phelps’in hikayesi henüz 5 yaşındayken başladı. Hiperaktivite tedavisine yardımcı olması amacıyla başladığı yüzme, kendisini genç yaşta tüm dünyanın alkışladığı bir şampiyon haline getirdi. Aslında başlangıçta işler sıkıntılıydı. O dönem sudan korkuyordu. Birkaç yılı bu korkuyu yenmeye çalışmakla geçti. 7 yaşında yarışmaya başlasa da ilk zamanlar başarılı olamadı. Su korkusunu üzerinden atan Phelps, temposunu artırıp, diyet programına da başlamasıyla kendisini milli takıma aldıracak, rekortmen bir isme çevirecek süreci başlattı.

Günde 12 bin kalori
Yetenekli bir yüzücü olan Michael Phelps, başarısının temel nedeninin ise yoğun çalışması olduğunu belirtiyor. 15 yaşından bu yana havuza girmediği gün sayısının sadece 5 gün olduğunu belirten yıldız atlet, kalan zamanda, her gün en az iki saatini havuzda geçirdiğini belirtiyor.
Sarfettiği efor nedeniyle çok kalori harcadığına dikkat çeken Phelps günde 12.000 kalori alıyor ve beslenme programını şansa bırakmadan, özel bir diyet sayesinde yürütüyor.
Özel Beslenmesi
KAHVALTI: Peynir-yumurtalı 3 sandviç, marul, domates, kızarmış soğan ve mayonez. Ardından 2 fincan kahve, 5 yumurtalı omlet, 3 adet pudra şekerli Fransız tostu ve 3 çikolatalı pankek.
ÖĞLE: Garnitürlü makarna, 2 büyük hamburger, mayonezli peynirli sandviç, 1000 kalorilik bir enerji içeceği.
AKŞAM: Makarna, bir tam pizza ve yanında 1000 kalorilik bir enerji içeceği.
Tek başına bir ülke!
Suda uçan kelebek adam
Michael Phelps’in 21 altın madalya kazandığı son dört olimpiyatta birçok ülke bu rakama ulaşamadı. Pekin Olimpiyatları ile birlikte atletizmde kısa mesafe yarışlarına ambargo koyan Jamaika’nın yanı sıra Hollanda gibi köklü ülkeler de toplam madalya sayısında Phelps’in gerisinde kaldılar.
Türkiye ise Phelps’in 21 altın madalya kazandığı süreçte 6 altın, 10 gümüş ve 8 bronz madalya kazandı. Eğer Phelps bir ülke olsaydı, tüm zamanların altın madalyaya göre sıralamasında 39. sırada yer alırdı.