17.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Elkajer, Larsen, Laudrup ve Lerby’li kadro 1986’da Danimarka’nın adını ilk kez Dünya futbol kamuoyuna duyurmuştu.1992’de Yugoslavya’nın Avrupa Şampiyonası dışında bırakılması sonucu apar topar İsveç’e gidip, kupayı kazanmışlardı. 1998’de ise Brezilya’ya çeyrek finalde kılpayı elendiler.
Bu Danimarka, geçmiştekilerden de iyi. Harika bir hücum hatları var. Sand üç sezondur mükemmel oynuyor, Rommedahl ve Tomasson da harika bir sezon geçirdi. Hücumları kadar savunmaları da çok güçlü. Laursen ve Henriksen’in uyumu, mükemmel kaleci Tomas Sorensen de Perimership’in en iyilerinden. Ama bir sorunları var. Gravesen, Jensen ve Tofting yani orta sahanın göbeğinde yer alacak oyuncular savunma yönünde harika olmalarına rağmen, yaratıcılıkları çok düşük. Oyunu kanatlara taşıdıkları zaman Brezilya’dan geri kalır yanları yok. Ama dediğimiz gibi, bu orta saha göbeği A Grubu’nun sağlam takımları karşısında sorun yaşayabilir. İşleri kolay değil. Gruptan çıkmayı başarırlarsa sürpriz ekiplerden biri olabilirler.
30 yaşındaki Schalke 04’lü santrfor, 1998 Dünya Kupası’nda çeyrek finale çıkan kadroda da yer almıştı. 33 milli maçta 10 gol atan oyuncu, Brondby forması giyerken, 3 kez Danimarka şampiyonluğu kazandı. Fransa’daki Dünya Kupası öncesi kansere yakalanmış, ama erken teşhisle kurtulmuştu. Sand yerden ve havadan tek vuruşlarda çok başarılı. Tomasson ve Rommedahl ile çok iyi anlaşıyor.
Genel Bilgiler
FIFA Sıralaması’nda: Uruguay’la birlikte 20.
Nüfus :5.3 milyon
Lisanslı futbolcu :400 bin
Elemelerde forma giyen oyucu :25
UEFA 3 Grup 1.’si
İzlanda 1-2 Danimarka
K.İrlanda 1-1 Danimarka
Danimarka 1-1 Bulgaristan
Malta 0-5 Danimarka
Çek Cumhuriyeti 0-0 Danimarka
Danimarka 2-1 Çek Cumhuriyeti
Danimarka 2-1 Malta
Danimarka 1-1 Kuzey irlanda
Bulgaristan 0-2 Danimarka
Danimarka 6-0 izlanda
Kupa tarihi:
1986 2. tur
1998 çeyrek final
Kaleciler
Thomas Sorensen Sunderland
Peter Kjaer Aberdeen
Jesper Christiansen Vejle
Savunma
Jan Heintze PSV Eindhoven
Rene Henriksen Panathinaikos
Niclas Jensen Manchester City
Thomas Helveg AC Milan
Martin Laursen AC Milan
Kaspar Bogelund PSV Eindhoven
Steven Lustu Lyn
Orta saha
Christian Poulsen FC Kopenhag
Thomas Gravesen Everton
Claus Jensen Charlton
Brian Steen Nielsen Malmö
Stig Tofting Bolton
Hücum
Jan Michaelsen Panathinaikos
Jon Dahl Tomasson Feyenoord
Jesper Gronkjaer Chelsea
Dennis Rommedahl PSV Eindhoven
Ebbe Sand Schalke 04
Martin Jorgensen Udinese
Peter Lovenkrands Rangers
Peter Madsen Brondby