Diğer ‘Tanrının Eli’ snowboardda: Max Parrot, Maradona'yı hatırlattı

‘Tanrının Eli’ snowboardda: Max Parrot, Maradona'yı hatırlattı

13.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kanseri yenerek geldiği Pekin’deki Kış Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Kanadalı snowboardcu Max Parrot’un, kural dışı hareketi sayesinde şampiyonluğa ulaştığı ortaya çıktı. Müsabaka hakemi gözden kaçırdıkları bu hareketi, Maradona’nın 1986’daki meşhur golüne benzetti.

‘Tanrının Eli’ snowboardda: Max Parrot, Maradonayı hatırlattı

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’na damga vuran isimlerden bir tanesi Kanadalı snowboardcu Max Parrot oldu. Kansere yakalanmasının ardından verdiği yaşam mücadelesini kazanan yirmi yedi yaşındaki sporcu, slopestyle’da altın madalyayı boynuna taktı.

Max Parrot, bundan bir önceki Kış Olimpiyatları olan PyeongChang 2018’te ikincilik elde ederek gümüş madalyayı boynuna geçirmişti. Bu başarısından hemen bir yıl sonra kendisine kanser teşhisi konuldu. O tarihten itibaren bu hastalıkla mücadele etmeye başlayan başarılı sporcu, zorlu bir sürecin ardından lenf kanseri hastalığını yenmeyi başardı. 

Pekin’de kürsünün ilk basamağına çıkması ülkesi adına yaşadığı gururun yanı sıra bu bağlamda kişisel gururu için de önem arz ediyordu. Parrot bu duygusunu açıkça dile getirdi: “Bu benim için gerçekten çok özel, özellikle de finalde sergilediğim performansla. Böylesine zorluk derecesinde bir seriyi daha önce hiç üst üste yapmamıştım. Her şey çok temizdi. Kendimle müthiş gurur duyuyorum. Bu altın madalya benim için çok şey ifade ediyor.”  

Haberin Devamı

Farklı açıdan bakmadılar

Ne var ki bu peri masalında bir hile-hurda olabilirdi. Max Parrot’un olimpiyat altınına uzanan serisine bakan dikkatli bir göz, burada bir faul olduğu tespitinde bulundu. Buna göre sporcu final serisinde gerçekleştirdiği bir atlayışında, kayağını tutması gereken bir esnada bunun yerine eliyle dizini tutmuştu. Bu oldukça ciddi bir ihlaldi ve tespit edilmesi durumunda Kanadalı sporcunun altın madalyasına bile mâl olabilecekti; ama tespit edilemedi.

Kış Olimpiyatları snowboard başhakemi yarışmadan sonraki gün yaptıkları bu hatayı itiraf ederek, yarışmanın sonucunu değiştirmese de, tarihe not düşülmesini sağladı. Final mücadelesinin de baş hakemi olan Iztok Sumatic, kendilerine verilen görüntüdeki açıdan hareketin nizami olarak göründüğünü ancak farklı açılara bakmış olsalar işin renginin değişeceğini dile getirdi.  

Tekrarı talep edilmedi

Snowboard hakemlerinin, görüntünün tekrarını izleme hakkı bulunuyor. Bunu müsabakada yapmadıkları takdirde geriye dönük olarak ise sonuç değiştirilemiyor. Baş hakem Sumatic gözlerinden kaçan ihlali, Meksika’daki 1986 Dünya Kupası’nda Diego Maradona’nın elle attığı ve ‘Tanrının eli’ olarak anılan unutulmaz gole benzetti. Arjantinli futbolcunun ülkesine şampiyonluğu getiren yolu açtığı hareketinin snowboard versiyonu, 36 yıl aradan sonra dünyanın diğer ucunda şampiyonluğa karın üzerinde giden yolu açtı.

Haberin Devamı

Altı ayda 12 kemoterapi

Max Parrot’un sponsorları, kansere yakalandığı ve bununla mücadele ettiği süreçte oyuncuyu yüz üstü bırakmak yerine kendisini desteklemeyi seçtiler. Fiziksel tedavinin yanı sıra psikolojinin de son derece önemli olduğu tedavi sürecinde Kanadalı kayakçının spor psikoloğu, kendisinin moralini sürekli üst düzeyde tutmak adına yoğun uğraş verdi. Altı aylık bir tedavi sürecinde sporcu, ikişer hafta aralıklarla 12 kez kemoterapi seansına girdi. Ailesiyle birlikte ciddi bir tedavi masrafının da altına giren Parrot sonunda kanseri tamamen alt etmeyi başardı.

Son dört yılda yaşadıklarını ‘Kabus dolu bir seyahat’ olarak tanımlayan Kanadalı sporcu, “Gerçekten çok zor zamanlar geçirdim. Kafesteki bir aslan gibiydim. Çünkü en sevdiğim şey olan snowboarda binemiyordum. Hayatımda snowboardumu dolaba kaldırdığım tek dönem oldu. Benim tek bildiğim iş bu; dolayısıyla benim için oldukça zor oldu” diyerek hastalığın en zor yanının, kayağından uzak kalması olduğunu dile getirecekti. Bu yüzden büyük bir hırsla kar kayağını koltuğunun altına alarak yeniden yollara düştü.

Haberin Devamı

Kıyafetler bol geldi

Kış Olimpiyatları’nda sporcuların giydikleri kıyafetler başlarına dert açtı. Kadınlar karma kayakla atlamada Norveç, Avusturya, Almanya ve Japonya gibi bu branşın favorilerinden sporcular, giysileri olması gerekenden bol olduğu gerekçesiyle diskalifiye edildi. Büyük beden kıyafetlerin sporculara aero-dinamik avantaj sağladığı gerekçe gösterildi. Bir çok önemli ismin yarış dışı bırakılmasıyla Slovenya sürpriz bir şampiyonluk elde etti.

Puan düşülecek, sıralama değişecekti

Max Parrot 2022 Kış Olimpiyatları Snowboard Slopestyle finalinde altın madalyayı 90.96’lık yüksek bir puanla boynuna taktı. İkinci sırayı alan Çinli kayakçı Su Yiming gümüş madalyaya 88.707’lik derecesiyle ulaştı ve ülkesine bu branştaki ilk madalyasını getirdi. Kanadalı sporcunun dizinin tutmak suretiyle yaptığı, hakemlerin gözünden kaçan ihlal, tespit edilmesi durumunda üç puanlık bir eksiltme cezasına yol açabilecekti. Bu durumda 17 yaşındaki Yiming’un puanı en yüksek puan olacak, kendisini şampiyonluğa taşırken, Max Parrot kürsünün ikinci basamağıyla yetinecekti.

Haberin Devamı

Babadan kayakçı

Kanada’nın Quebec bölgesinde doğan Max Parrot, 3 yaşında kayak ile kaymaya başladı, snowboardu ise 9 yaşındayken keşfetti. Babası Alain Parrot, Alp Disiplini’nde mücadele eden bir kayakçıydı ve ülkelerinde su kayağı şampiyonluğu bulunuyordu. Olimpiyatlarda 1 altın, 1 gümüş madalyası bulunan Max Parrot X Games Kış Oyunları’nda da 8 altın, 5 gümüş elde etti, geçen yılki dünya şampiyonasında ise ikincilik elde etti.

Nasıl olmuştu?

1986 Dünya Kupası’nda Arjantin şampiyon olurken, Tangocular’a kupaya giden yolu, Maradona’nın İngiltere’ye eliyle attığı gol açmıştı. Çeyrek finalde Arjantin ile İngiltere arasında oynanan ve Güney Amerika temsilcisinin 2-1 kazandığı maçta yıldız futbolcu gollerden birini kural dışı bu hareketle kaydetmiş, pozisyondaki ihlal hakemin gözünden kaçınca gol olarak kayıtlara geçmişti.

‘Savaşa hayır’ mesajı

Dünya gözlerini Rusya-Ukrayna gerilimine çevirmişken, Karadeniz’in kuzeyindeki gerginliğin Pekin’deki Kış Olimpiyatları’na da yansımaları oluyor. Skeleton branşında yarışan Ukraynalı sporcu Vladyslav Heraskevych, performansını sergiledikten sonra kameralara hazırladığı mini pankartını gösterdi. Ülkesinin bayrağının renklerine sahip bir zemin üzerine yazılmış ‘Ukrayna’da savaşa hayır’ yazısını gösteren Heraskevych yaptığı açıklamada “Her normal insan gibi ben de savaş istemiyorum. Ülkemde ve dünyada barış istiyorum” dedi.

Kapıya bacaya test

Pekin’deki Kış Olimpiyatları’nda Covid-19 testleri sadece insanlara yapılmıyor. Oyunlarla ilgili tesislerde görevliler hemen her alandan örnekler bunları laboratuara götürüyor. Yemek yenen masalardan, para çekilen ATM’lere, tuvaletlerde kullanılan lavabolardan oturulan koltuklara kadar pek çok farklı noktalardan numuneler toplanarak bunlar incelemeye alınıyor ve test ediliyor.

Yurt dışından gelen misafirler için şaşırtıcı bulunan uygulamanın, olimpiyatlarda virüsün yayılımını engellemek adına oluşturulan sağlık protokolünün parçası olduğu belirtiliyor. Uzmanlar virüsün büyük çoğunlukla enfekte kişinin konuşması, öksürmesi, hapşırması vesilesiyle hava yoluyla bulaştığını; yüzeylerin üzerinden bulaşmasının ise çok daha düşük bir ihtimal olduğunu belirtiyor.

Arda İpcioğlu 40. tamamladı

2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden sporculardan Fatih Arda İpcioğlu, kayakla atlama erkekler bireysel büyük tepede birinci turu geçemedi. Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen organizasyonda Kayakla Atlama’da ülkemizi temsil eden İpcioğlu, oyunlarda erkekler bireysel büyük tepede yarıştı. 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden sporculardan Fatih Arda İpcioğlu, kayakla atlama erkekler bireysel büyük tepede birinci turu geçemedi. Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen organizasyonda Kayakla Atlama’da ülkemizi temsil eden İpcioğlu, oyunlarda erkekler bireysel büyük tepede yarıştı. İlk 50 sporcu arasında yer alan 24 yaşındaki milli sporcu, büyük tepe birinci tur müsabakasında 11. sırada atlayışını gerçekleştirdi. Bu sezon kayakla atlamada adından sıkça söz ettiren İpcioğlu, 124 metrelik atlayışı sonunda 109.5 puanla Olimpiyatları 40. sırada tamamladı ve finale kalamadı. Türkiye adına oyunlarda bugün Berkin Usta büyük slalomda piste çıkacak.