Fenerbahçe Tek patron Advocaat

Tek patron Advocaat

13.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hollandalı teknik direktör, İsmail Kartal ve Vitor Pereira dönemlerinde yaşanan sıkıntıları bir kalemde sildi. Sarı-lacivertlilerin Antalya kampına damgasını vuran Dick Advocaat antrenmanlardaki talimatları, motivasyonu ve takım üzerindeki hakimiyetiyle dikkat çekti.

Tek patron Advocaat

SENAD OK - KAMP RAPORU

Haberin Devamı

Antalya kampı gözlemlerimi, teknik ve idari açıdan ikiye ayırmakta fayda var. Öncelikle idari açıdan konuyu ele almak gerekir.

Fenerbahçe’de son iki sezondur yaşanan teknik adamlara bağlı otorite krizi Advocaat ile sona erdi. İsmail Kartal ve Vitor Pereira döneminde takım içinde yaşanan sıkıntılar, küskünlükler, bireysel çatışmalar Advocaat ile minimuma indi.

Sezon boyunca aldığım bilgiler, Antalya kampındaki gözlemlerimle örtüşüyor. Fenerbahçe’de artık uzun süre sonra takımın tek patronu “teknik direktör” oldu.

Kendinden emin, futbolcuların ve yönetimin saygı duyduğu, tutarlı, bir takım hırslarını oyuncular ve takım üzerinden tatmin etmeyen, profesyonel ve uzmanları dinleyip son kararı ekibiyle veren Advocaat, kampa damgasını vuran isim oldu.

Haberin Devamı

Bu sezon ilk kez tamamı basına açık bir ortamda izlediğimiz tecrübeli hocanın performansı ve motivasyonu etkileyiciydi. Hırsı, antrenman sahasında yankılanan sesi, devamında oyunculara ısrarla kafasındaki sistemi aktarmaya çalışması ve bunu yaparken kullandığı vücut dili dikkat çekti.

‘Hızlı oyun’ istiyor

Emenike krizinin olmadığı, Van Persie-Fernandao gerginliğinin yerini saygı çerçevesinde rekabete bıraktığı, daha disiplinli ve birbirine saygı duyan bir takım görüntüsü ortaya çıktı. Bunda en büyük etken Hollandalı hocanın disiplin anlayışı, karar alma, uygulama ve bundaki tutarlılığı oldu. Ayrıca futbolcuların teknik adamın ismine ve geçmişine duydukları saygı da bu pozitif yapının oluşmasında etkili oldu.

Saha içi ve antrenmanlara geçtiğimizde ise takımdan öncelikle ‘hızlı oyun’ isteniyor. Ancak bunun yanında sonuca gitmek ve son vuruşları yapabilmeyle ilgili sıkıntıları gidermek gerekiyordu. Bu nedenle Volkan Şen’nin bir türlü yapamadığı final pas, orta ve son dokunuşlar için Karavaev alındı. İlk iki maçta da bu açıdan beklentileri karşıladı.

‘Kaleci Volkan’dan başlayarak nasıl daha etkili ve hızlı hücum yapılabilir?’ Bunun üzerine çalışıldı. Bu konuyla ilgili detaylar; 1- Atağın başlangıç noktası, 2- Basit, hızlı oyun (tek top), 3- Top kayıpları gibi başlıklar oldu. Çalışmalarda ağırlıklı olarak bu üç husus üzerinde duruldu.

Haberin Devamı

Bu kez fiziksel sorun yok

Fenerbahçe’nin geçen sezonki en büyük sorunlarından biriydi fiziksel yetersizlik... İlk yarıda başlayan çalışmalar devre arası tatilinde verilen bireysel programlarla devam etti. Kampa hazır gelen futbolcular, hiç tatil yapmamış gibi fiziksel açıdan kaldıkları yerden bu çalışmalara devam etti.

Takımın temel sıkıntısı hâlâ “kilit parçanın” kadroda olmamasıydı. Hızlı oyununun yanına yaratıcılığı eklemeyi düşünen Advocaat’ın istediği transfer kampa yetişmedi. Topal ve Josef gibi benzer sınıfta iki oyuncudan birinin yerine düşü nülen transfer gecikti.

Tek patron Advocaat

Yazarlar