Futbol TFF Kadın Futbolu Stratejik Planı açıklandı! FIFA ve UEFA'ya sunulacak

TFF Kadın Futbolu Stratejik Planı açıklandı! FIFA ve UEFA'ya sunulacak

08.03.2024 - 16:59 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde özel bir organizasyona imza atarak Kadın Futbol Stratejisi Planı'nın tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. FIFA ve UEFA'ya sunulacak stratejik program "Kadın Futbolu İçin Tam Zamanı" sloganıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

TFF Kadın Futbolu Stratejik Planı açıklandı FIFA ve UEFAya sunulacak

Riva'da Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen tanıtım toplantısına; Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2'nci Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, İdari İşler ve 1'inci Lig'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Orhan, Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Kulüp Lisans İşleri ve Engelli Federasyonlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Günay, Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Futbol Gelişim Direktörlüğü, Akademi ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Agah Ruşen Çetin, Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, FIFA, UEFA İlişkileri ve Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Eröğüt, İcra Kurulu Üyesi, Süper Lig'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Müslüm Özmen, TFF Hukuk, Kadın Futbolu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil, Kulüp temsilcileri, Genel Sekreter Taner Senseven, A Milli Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, milli takım antrenörleri ve oyuncular ile Riva'da görev yapan kadın personeller de katıldı.

Haberin Devamı

ŞAFAK MÜDERRİSGİL: KADIN FUTBOLUNUN TÜRKİYE'DE DAHA DA SAĞLAM BİR ZEMİNE OTURMASI İÇİN PLANIMIZI PAYLAŞIYORUZ

Kadın futbolunda uzun vadeli, sürdürülebilir başarı için detaylı bir programın açıklandığı etkinlik, geçmişten günümüze kadın futbolunun gelişimiyle ilgili video gösterimi ile başladı. Ardından TFF Hukuk, Kadın Futbolu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil, açıklamalarda bulundu. Türkiye'de kadın futbolunu geliştirme yolunda ilk işaretlerini verdiklerini ifade eden Şafak Müderrisgil, "Bugün Türkiye Futbol Federasyonu olarak, Türk futbol tarihinde ilk kez açıklanacak olan Kadın Futbolu Strateji Belgesini sizlerle paylaşacağız. TFF olarak, Türkiye kadın futbol tarihi için bir kilometre taşı niteliğinde olan Kadın Futbolu Strateji Belgemizi Dünya Kadınlar Günü'nde açıklamamızın da ayrı bir anlamı var. Bu vesileyle Türk Futbol camiası içinde yer alan kadın yöneticilerimizin, hakemlerimizin, antrenörlerimizin, futbolcularımızın ve çalışanlarımızın ve katılımcılarımızın Kadınlar Günü'nü kutlamak isterim. Ancak Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamanın ve iyi temennilerde bulunmanın ötesinde, biz bugün, kadın futbolunun Türkiye'de daha da sağlam bir zemine oturması ve etkisinin izlenmesi için stratejik önceliklerimizi ve eylem planımızı paylaşıyoruz. Türkiye'de kadın futbolunu geliştirme yolunda taahhütlerimizin ve birlikte neler yapacağımızın ilk işaretlerini veriyoruz. Kısacası düşünceden eyleme geçiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ORTADA GİDEREK YÜKSELEN BİR BAŞARI GRAFİĞİ VE MUAZZAM BİR MOTİVASYON VAR"

Türkiye'deki kadın futbolunun geliştiğini ifade eden Şafak Müderrisgil, "2023-2027 döneminin başlamasıyla birlikte TFF bünyesinde ilk kez Kadın Futbol Direktörlüğü kuruldu. Yine bu dönemde A Milli Kadın Futbol Takımımız, Teknik Direktörümüz Necla Hoca'nın liderliğinde 6 maçın 6'sında hiç gol yemeden grup lideri oldu ve Milli Takımımız C Ligi'nden B Ligi'ne yükseldi. Bu hafta 5 Mart gününde çekilen kurayla da Kadın A Milli Takımımızın EURO 2025 elemelerindeki rakipleri belli oldu. Kadın A Milli Takımımıza bu süreçte de başarılarının daim olmasını diliyoruz. Tüm Kadın Milli Takımlarımız gelecek vadediyor. Ortada giderek yükselen bir başarı grafiği ve muazzam bir motivasyon var. Burada başta Kadın Futbol Teknik Direktörümüz Necla Hocam olmak üzere tüm antrenörlerimize, teknik ekiplerimize ve değerli futbolcularımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Son dönemde TFF olarak karar aldığımız bir diğer konu da U23 Kadın Futbol Milli Takımı ve Futsal Kadın A Milli Takımlarının kurulması yönünde karar almak oldu. Bu iki kategoride de hızlı yol alacağımızı ve milli takımlarımızın uluslararası başarılara imza atacaklarına inanıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"DÜNYAYI İYİ OKUMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Mart ayı itibarıyla kadın futbolu temalı 5 adet AB Erasmus projesine Kadın Futbol Direktörlüğü olarak başvurduklarını söyleyen TFF Hukuk, Kadın Futbolu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil, "Göğsümüzü kabartan bu sportif performanslar ve aldığımız idari kararlar yanında, mart ayı itibarıyla kadın futbolu temalı 5 adet AB Erasmus projesine de Kadın Futbol Direktörlüğü olarak başvurduğumuzu burada belirtmek isterim. Gerek AB nezdinde gerekse FIFA ve UEFA nezdinde 'kadın futbolu' temalı her kaynak bizim ilgimizi çekiyor ve bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir yandan da dünyayı iyi okumaya çalışıyoruz. Görüyoruz ki, uluslararası ve hükümetler arası kuruluşlar da kadın futbolu temasını önceliklendirmiş durumda. Önümüzdeki günlerde kadın futbolunun alt yapısının geliştirilmesini, nitelikli eğitim ile oyuncuların, antrenörlerin ve yöneticilerin yetişmesini önceleyen bu projelerle ilgili haberleri de sizlerle paylaşıyor olacağız" yorumlarında bulundu.

Haberin Devamı

"TÜM KIZ ÇOCUKLARI VE KADINLARIN FUTBOLA KATILMA FIRSATINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ"

Kadın futbolu ile toplumumuzda gerçekleşecek bu sosyal etkiyi yaygınlaştırmak ve artırmak istediklerini ifade eden Müderrisgil, "Bu çerçevede, Türkiye'de isteyen tüm kız çocukları ve kadınların futbola katılma fırsatını sağlamak istiyoruz. Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek olan Kadın Futbol Strateji Belgesi ile sosyal etkiye odaklı, iddialı ve fakat gerçekçi hedefler belirledik. Bu hedefler içinde 5 tane stratejik önceliğimiz var: Yarı-profesyonelleşme, katılım, görünürlük ve imaj, nitelikli eğitim ve sportif başarı. Her yıl bir tema seçiliyor. Bu yılın, 8 Mart Dünya Kadınlar gününün teması da 'Kadınlara Yatırım Yap; İlerlemeyi Hızlandır' başlığını taşıyor. Bu tam olarak şu anlama geliyor: Kadınların gelişimine yapılan her yatırım aslında topluma yapılan bir yatırım anlamına geliyor. Kadın futbolu yoluyla bir ülkede sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal gelişme hızlandırıyor. Türkiye Futbol Federasyonu olarak biz de esasen bu temaya uyumlu çalışıyoruz. Strateji Belgemiz, kadın futbolunu Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde temel bir alan olarak gördüğümüzü ve uzun vadeli planlama ve projeksiyon yaptığımızı açıkça gösteriyor. Bu strateji, ulusal ve uluslararası sportif başarıyı hedeflemekle birlikte aynı zamanda kadın futbolunu toplumsal fayda sağlayacak sosyal bir yatırım olarak da konumlandırmakta. Kadın futbolunun toplumun gelişmesi ve kalkınması için pozitif sosyal etki yarattığı araştırma ve verilerle ortaya konulmuş durumda. Biz de Türkiye Futbol Federasyonu olarak kadın futbolu ile toplumumuzda gerçekleşecek bu sosyal etkiyi yaygınlaştırmak ve artırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"KADIN FUTBOLUNUN GÜCÜNE VE POTANSİYELİNE İNANIYORUZ"

Kadınların spora katılımında değişimin öncüsü olmak istediklerini söyleyen Şafak Müderrisgil, "Kadın futbolu için bugünden itibaren bu dönüm noktasında aktif olarak yer almak ve kadınların spora katılımında değişimin öncüsü olmak istiyoruz. Kadın futbolunun gücüne ve potansiyeline inanıyoruz; kız çocuklarını ve kadınları, oynamak istedikleri rol ne olursa olsun, futbol dünyasına fırsatlara eşit olarak erişebilen katılımcılar olarak entegre etmeyi istiyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu olarak geçtiğimiz süreç içinde kadın futboluna özgü gelişim mekanizmaları ve engelleri daha iyi anlayabilmek için paydaşlarımızla diyaloglarımız ve veri toplamamıza imkan veren çalışmalarımız devam etti. Bu vesileyle, bu sürece emekleri ve görüşleriyle dahil olan tüm kulüplerimize, kulüp temsilcilerine burada yürekten teşekkür ederim" dedi.

"TFF KADIN FUTBOLU STRATEJİ BELGESİ HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN"

Strateji Belgesi'nin futbol alanındaki tüm paydaşları da bu strateji etrafında sorumluluk almaya davet ettiğini söyleyen Şafak Müderrisgil, "Bu Strateji Belgesi, Türkiye Futbol Federasyonu'nun bir tasarrufu olmakla beraber, kadın futbolu alanındaki tüm paydaşları da bu strateji etrafında sorumluluk almaya davet ediyor. Bu Strateji Belgesinin hayata geçmesinde ve kadın futbolunun gelişimi sürecinde hep birlikte sorumluluk almalıyız ki bu alanda olumlu yönde değişimi ve dönüşümü mümkün kılabilelim. Türkiye Futbol Federasyonu bu hedef doğrultusunda ilk adımı atmış bulunmaktadır. 'Kadın Futbolu için Tam Zamanı' sloganıyla duyurduğumuz Kadın Futbolu Strateji belgesi, elbette ki tüm paydaşlarımızın katılımı ile hayata geçecektir. Bugün burada açıkladığımız Kadın Futbolu Strateji Belgesinin ülkemiz ve futbol camiamız için hayırlı olmasını, ulusal ve uluslararası sportif başarılar elde etmenin yanı sıra toplumumuz için katma değer yaratmasını diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

MEHMET BÜYÜKEKŞİ: İSTİHDAMA KATILAN KADIN SAYISI 10 MİLYONU AŞTI

Futbolda da kadınların futbolcu, antrenör, teknik direktör, hakem, profesyonel futbol yöneticisi ve çalışanı olarak istihdama katılımlarını önemsediklerini ve TFF olarak desteklediklerini ifade eden Mehmet Büyükekşi, "Ülkemizde günümüzde bakım hizmetlerinin güçlenmesi, esnek çalışma biçimlerinin geliştirilmesi, teşvik mekanizmasının oluşturulması, kayıt dışılığa yönelik çalışmalar ile istihdama katılan kadın sayısı 10 milyonu aştı. Bu sayıyı arttırmak için bundan sonra da hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarının, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığı artıran çalışmaları sayesinde, eğitim imkanları artan kadınlar uzmanlıklarını da geliştirerek iş hayatında başarıdan başarıya koşmaya başladılar. Futbolda da kadınların futbolcu, antrenör, teknik direktör, hakem, profesyonel futbol yöneticisi ve çalışanı olarak istihdama katılımlarını önemsiyor ve TFF olarak destekliyoruz" diye konuştu.

"FUTBOL SADECE ERKEK OYUNU DEĞİLDİR, KIZ GİBİ TOPA VURUYOR EZBERİNİ BOZACAĞIZ"

Tribünde de sahada da kadınların futbolun ana aktörleri olması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Büyükekşi, "Toplumsal fırsat eşitliğinin futbolda da sağlamamız gerektiğinin bilincindeyiz. Tribünde de sahada da kadınların futbolun ana aktörleri olması için çalışmalar yapıyoruz. Yanlış bir ezber var futbolumuzda. Nedir bu ezber? Kız gibi topa vuruyorsun. Biz buna da karşı çıkıyoruz. Erken yaşta futbol topu ile tanışan ve topa vurma alışkanlığı kazanan kız çocuklarının futbola da ilgi duyarlarsa nasıl topa vurduklarının en güzel örneğini son günlerde görüyoruz" şeklinde konuştu.

"TFF TARİHİNDE İLK KEZ KADIN YÖNETİM KURULU ÜYELERİMİZ GÖREV ALDI"

TFF tarihinde ilk kez kadın futbol komitesi ve kadın futbolu direktörlüğünü kuran yönetim olmanın gururunu yaşadıklarına vurgu yapan Mehmet Büyükekşi, "Bu kapsamda TFF tarihinde ilk kez kadın futbol komitesi ve kadın futbolu direktörlüğünü kuran yönetim olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bütün kurullarımıza da en az bir kadın üye aldık. Yine TFF tarihinde ilk kez kadın yönetim kurulu üyelerimiz başkanlığını yaptığım yönetim kurullarımızda görev aldılar ve görev almaya devam ediyorlar. Yeri gelmişken özverili çalışmaları nedeniyle ilk kadın yönetim kurulu üyelerimiz Nükhet Hanım'a, İdil Hocamıza ve Şafak Hanım'a teşekkür ederim. Ayrıca U-23 Kadın Futbol Milli Takımı ile Futsal Kadın A Milli Takımı kurulması kararını aldık. A Milli Takımımızın ilk kadın teknik direktörü Necla Hocamızı göreve getirdik" dedi.

"YURT DIŞINDA OYNAYAN KADIN FUTBOLCULARIMIZIN SAYISININ ARTACAĞINA İNANIYORUM"

A Milli Kadın Futbol Takımı'nın başarısına değinen Büyükekşi, "A Milli Kadın Futbol Takımımızla ilk defa düzenlenen Uluslar Ligi'nde hiç gol yemeden, namağlup ve grup lideri olarak C Ligi'nden B Ligi'ne yükseldik. Bu başarıdan dolayı hepinizin huzurunda Necla Hocamızı alkışlıyorum. Yine rol model olması icabıyla geçtiğimiz ay A Milli Takımımızın orta saha oyuncularından Birgül Sadıkoğlu, Ankara Fomget Kulübünden, İspanya'nın en üst liginde mücadele eden UD Tenerife Kulübüne transfer oldu. Birgül'ü de tebrik ediyor, Türkiye'yi İspanya'da başarıyla temsil edeceğine inanıyorum. Yurt dışında futbol oynayan kadın futbolcu sayımızın da artacağına yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

"DERSİMİZ FUTBOL İSİMLİ PROJEMİZ 500 BİN ÇOCUĞUMUZA ULAŞTI"

Dersimiz futbol projesi kapsamında 19 Mart tarihinde büyük bir organizasyon daha yapmaya hazırlandıklarını söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Futbolu tabana yayma konusunda ilk adımları attık. Milli Eğitim Bakanlığımız ve Gençlik Spor Bakanlığımız ile protokol imzaladık. Bu protokol ile futbol gelişim projemiz kapsamında 6-14 yaş grubu çocuklarımıza yönelik 16 pilot ilde başlattığımız dersimiz futbol isimli projemiz, kız ve erkek 500 bin çocuğumuza ulaştı. Dersimiz futbol isimli projemiz ile 6-14 yaş grubunda kız ve erkek çocuklarımızı futbol oyunu ile tanıştırıyor ve onlara futbol sevgisi aşılıyoruz. Dersimiz futbol projemiz kapsamında 19 Mart tarihinde büyük bir organizasyon daha yapmaya hazırlanıyoruz" yorumlarında bulundu.

"DÖRT BÜYÜK KULÜBÜMÜZÜN DE KADIN FUTBOL TAKIMLARININ OLMASI İLGİYİ ARTTIRIYOR"

Tribünlerde de kadın sayısının artmasını istediklerini ifade eden Mehmet Büyükekşi, şu yorumlarda bulundu:

"Türkiye çapında yıllardır kadın futboluna yatırım yapan kulüplerimiz var. Bugün dört büyük kulübümüzün de kadın futbol takımlarının olması kadın futboluna olan ilgiyi arttırıyor. Yeter mi, yetmez. Hedefimiz Süper Lig'de yer alan tüm takımların kadın futbol takımları kurmaları, kalite ve rekabeti üst noktaya çıkarmaları. Alt yapı akademilerinde ve A takımlarda kadın futboluna yatırım yapan tüm kulüplerimize özellikle teşekkür ederim. Unutmayalım ki sahada kadın futbolcuların, tribünde kadın taraftarların artması ülkemizde futbolun toplumun tüm kesimlerine ulaşmasını sağlayacak ve futbolun iyileştirici gücünü arttıracak. Biz her konuşmamızda Fair Play'i öne çıkartıyoruz. Tribünlerde de kadın sayısının artmasını istiyoruz."

"ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kadın Futbolu Strateji Planını açıklamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getiren TFF Başkanı Büyükekşi, "Bugün burada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde FIFA ve UEFA ile paylaşacağımız Kadın Futbolu Strateji Planımızı kamuoyu ile paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kadın futbolu strateji planımızın hazırlanmasında emeği olan başta Yönetim Kurulu Üyemiz Şafak Hanım olmak üzere tüm emeği geçen ekiplerimizi yürekten kutluyorum, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Strateji planımızın ülkemizde kadın futbolunun gelişimine çok büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Sözlerime son vermeden önce büyük Türk ozanı Neşet Ertaş'ın 'Kadınlar insandır, biz insanoğlu' sözünü sizlere hatırlatıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü tekrar kutluyorum. Bu duygu ve düşünceler ile hepinizi sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum."

Kadın Futbol Stratejisi Planı tanıtım toplantısı toplu aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Yazarlar