Tenis TTF Başkanı Cengiz Durmuş: Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu

TTF Başkanı Cengiz Durmuş: Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu

28.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cudi Cup ile tenis heyecanının zirve yaptığı kentte yılın kalan bölümünde sporcular yetiştirildiğine dikkat çeken TTF Başkanı Cengiz Durmuş “Çok iyi oynayan kardeşlerim var. Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu” dedi.

TTF Başkanı Cengiz Durmuş: Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu

Şırnak’ta bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Cudi Cup Tenis Turnuvası’nda heyecan sona erdi. Şırnak Üniversitesi yerleşkesindeki 2’si kapalı 4’ü açık toplam 6 kortta gerçekleştirilen ve Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, İran, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere’den 66 sporcunun katıldığı 14 yaş turnuvası çekişmeli mücadelelere sahne oldu.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde Türkiye Tenis Federasyonu koordinasyonunda Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi, Şırnak Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen organizasyon, geçtiğimiz hafta milli tenisçiler İlay Yörük ve Melis Sezer’in gösteri maçıyla başlamıştı. Petrol rezervlerinin bulunduğu Gabar Dağı’ndaki ilgi çekici sembolik açılış maçından yaklaşık bir hafta sonra bölgede tenis şöleni son buldu.

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, hem turnuva hem de bölgede tenisin gelişimiyle ilgili görüşlerini paylaştı. Durmuş ilk yıldaki başarıyla organizasyonun devamının sağlandığına işaret ederek “Bu turnuvanın ilkini Şırnak’ta yaparken, acaba sorusuyla karşılaştık, olabilir mi diye. Geçen sene yaptığımız ilgi gören, başarılı organizasyonun ardından bu sene de tereddütsüz yine verdiler bu turnuvayı ve yine yaptık. Şırnak, Cudi Cup ismiyle tenisle çok özdeşleşti ve çok yakıştı. Tenisin her yerde oynanabildiğini gösteren bir proje oldu” dedi.

‘Tenis toplumları yakınlaştırır’

Haberin Devamı

Avrupa Tenis Federasyonu tarafından onaylanan uluslararası bir turnuvanın Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiğine dikkat çeken federasyon başkanı “Tenisin sadece bir kupadan ibaret olmadığını her zaman söyledim. İllerin, ilçelerin, ülkelerin birbirine yaklaşmasını sağlayan bir branştır. Sadece kazanan kaybeden olarak değil aslında toplumları yakınlaştıran her zaman dostluk arkadaşlık aşılayan bir yönü var. Şırnak deyince acaba diye düşünen insanlarımız varken, Avrupa Tenis Federasyonu başkanı ve yönetimi, Türkiye’nin bir tenis ülkesi olduğunu bilerek, ayrıca güven duyarak bu turnuvayı ülkemize verdiler. Bu yüzden kendilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘Herkes tenis, konuşuyor’

Cengiz Durmuş şöyle devam etti: “85 milyon nüfusta Türkiye’nin zaten çok yetenekli gençlerinin olduğuna, ülkenin her noktasında şampiyon sporcular yetişebileceğine inanan bir insanım. Çok iyi tenis oynayan Şırnaklı kardeşlerim var, Şırnaklı çocuklar var. Şırnak’ta artık herkesin konuştuğu branş tenis olmaya başladı. Şırnaklı gençlerimizin geleceğe umutla bakan bu kortlardan yetişebileceğinin ispatını yaşıyoruz. İnandığımız şeyin gerçekleştiğini gördüğümüz için bir federasyon yetkilisi olarak çok mutluyum.”

Haberin Devamı

Meyve verecek dönem

Petrolün fışkırdığı gibi buralardan tenisçi fışkıracak. Bugün 14 yaşında burada tenis oynayan çocuklarımız yarın büyüklerde de oynayacaklar. Zamanla artık buralarda şampiyon olacak sporcular olsun istiyoruz. Hayallerimiz Şırnak’tan kendi ilinde oynattıkları ulusal ya da uluslararası turnuvalarda şampiyon olmaları ve gerçekten gelecek inşa edildi. Günün birinde Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu. Artık meyvelerini verecekleri dönem başlıyor. Tenis ülkesi olan Türkiye’nin dünyanın her yerinde bilinen sporculara sahip olması zaten kaçınılmaz.”

51 hafta süren çalışma

Cudi Cup’ın bir haftalık süresinin yanında şehirdeki tesislerde tenis eğitiminin yıl boyunca sürdüğünü ifade eden Durmuş “3-4 yıl öncesinde başlattığımız eğitim sisteminde 52 haftanın 51 haftasında sürekli sporcu eğitim merkezi gibi genç sporcular sürekli eğitim alması için kortlarda antrenörlerimizle antrenman yapıyorlar. Bu şekilde bölgeden tenisçiler yetişiyorlar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Burada insanlar gerçekten iyi’

Turnuvada raket sallayan isimlerden Giselle Fiorenrino, ortamdan duyduğu memnuniyeti aktardı. 14 yaşındaki İngiliz tenisçi “Yaklaşık 10 yıldır tenis ile uğraşıyorum. Burada insanlar gerçekten çok iyi, güler yüzlü. Gerçekten yardımsever insanlar. Türkiye’de ve Cudi Cup’ta bulunduğumuz için çok mutluyum. Rakiplerimin hepsi çok güçlü ve İngiltere’deki rakiplerimizden çok farklılar. Hedefim dünyada birinci olmak ve Wimbledon’ı kazanmak” dedi.

‘Umarım seneye yine katılırız’

Turnuvaya Tataristan’dan gelen antrenör Oscar Galimardanov,”Turnuva açısından çok güzel bir hava vardı. Üç oyuncu ile geldik. Burada ilginç ve güzel maçlar oynandı. Umarım seneye yine bu turnuvaya katılırız” dedi. İran’dan turnuvaya katılan Hara Şavapur da, çok güzel bir turnuva olduğunu kaydetti. Bu turnuvanın diğer illerde yapılan turnuvalardan daha zor olduğu değerlendirmesinde bulunan Savapur, kendilerinin çok güzel ağırladıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

TTF Başkanı Cengiz Durmuş: Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu

‘Nadal acı gerçek Alcaraz kazanır’

Paris’te başlayan yılın ikinci grand slami ile ilgili düşüncelerini de açıklayan Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı, Rafael Nadal’ın turnuvada olmamasının kendisini üzdüğünü dile getirdi: “Federer hayranı olarak takip ettim grand slamleri, arkasından Nadal hayranlığına dönüştü. Roland Garros Rafael Nadal ile birebir özdeşleşen bir turnuva. Onun olmadığı bir turnuvayı hayal edemiyorum işin doğrusu. Maalesef bu acı gerçekle karşılaştık. Yetenekli genç sporcular var. Alcaraz kazanır diye düşünüyorum.”

TTF Başkanı Cengiz Durmuş: Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu

Cudi Cup, üniversite kampüsü içerisinde 2’si kapalı 4’ü açık olmak üzere 6 kortta gerçekleştirildi.

TTF Başkanı Cengiz Durmuş: Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu

Turnuvanın açılışı Gabar Dağı’nda İlay Yörük ve Melis Sezer’in gösteri maçıyla yapıldı.

‘Zenginlik merkezinde sporcularla birlikte’

TTF Başkanı, turnuvanın açılış maçının, Gabar Dağı’nda petrol rezervlerinin bulunduğu bölgede yapılması fikrini anlattı. Cengiz Durmuş konuyla ilgili şunları söyledi: “Ülkemizin zenginliklerini biliyoruz, kültürel zenginliklerini biliyoruz. Anadolu insanının ev sahipliğinin zenginliklerini biliyoruz. Dünyada zenginliğin sembolü olan petrolün de özellikle Gabar’da son kuyularda çok sevindirici haber ile yansıdı. Biz de Şırnak’taysak böyle bir zenginliğe de sahipsek Gabar’da tenis oynayıp, açılışı milli sporcularımızla orada yapmak, orada olabilmek, ülkemizin bu değerli zenginlik merkezinde sporcularımızla orada sorumluluğu yerine getirmek, bize çok büyük onur verdi. Çok da güzel bir açılış yaptık böylece. Tenisle özdeşleşen Şırnak’ta bu zenginlikle tenisin de zenginleştiğini bu sene de gördük.”

‘Keşke her hafta tenis olsa’ duygusu

Tenis faaliyetleriyle ilgili halktan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten TTF Başkanı Durmuş, bunun mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Şırnak ile tenisin özdeşleştiğine vurgu yapan Cengiz Durmuş, turnuvaya olan seyirci ilgisini de değerlendirdi.

Durmuş “Bölge halkı turnuvadan ve yarattığı etkilerden çok mutlu. Bu konuda son derece olumlu geri dönüşler alıyoruz. Eskiden tenis desen belki pek bilinmez ve hatta tenisle anılmasın da isterdi ama tenisin kişisel gelişime, toplumsal gelişime ve tanıtıma ne kadar katkı sunduğunu gördükleri için artık ‘Keşke her hafta tenis olsa da, oynansa, gelip de seyretsek duygusu hakim Şırnak’ta. O açıdan artık tenissiz kalmayalım anlayışına döndü” dedi.

TTF Başkanı Cengiz Durmuş: Şırnak’tan Grand Slam’e gidebilecek sistem kuruldu



Cengiz Durmuş şöyle devam etti: “Seyirci turnuvaya çok ilgiliydi. Herkes merakla takip etti. Tenis oynamaya başlayan çok insan var. Oynamaya başlamak için gelip izleyip anlamaya çalışan çok insanımız var. Her anlamda tenisin reklamı oldu, bu sporun gelişimi açısından çok değerli bir iş oldu.”

Tanıtıma katkı

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, organizasyonun sportif yanının dışında başka açılardan olan katkısına da dikkat çekti. Durmuş, “Şırnak turnuva boyunca tenisle yatıp kalktı. Bölgedeki herkesin en büyük ilgi odağı bir süreliğine Cudi Cup oldu. Ekonomik ve sosyal olarak da bölgeye katkısı oldu. Şırnak’ın tanıtımı açısından da fayda sağladı” ifadelerini kullandı.

Yazarlar