Futbol TÜRKİYE 3. OLMAZ!

TÜRKİYE 3. OLMAZ!

05.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Şampiyonası elemelerinde birincilik şansımızın ne olduğunu, Hollanda’nın Dünya Kupası’ndaki performansıyla göreceğiz. Biz Türkiye olarak varsak, rakibin kim olduğu önemli değil, Türkiye, Türkiye gibi olursa bu gruptan çıkar. İkinci olduğunda direkt gidiyorsun. Ben Türkiye’nin üçüncü olabileceğini düşünmüyorum

TÜRKİYE 3. OLMAZ

BİLAL MEŞE / ÖZEL RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Türk futbolunun iki bileninden biridir Mustafa Denizli... Fatih Terim ile hem milli takımlar, hem de kulüpler düzeyinde devrim niteliğinde işler başarmışlardır. Bundan dolayı Türk futboluyla ilgili en çok konuşmaya hakkı olan isimlerin başında gelir Mustafa hoca...
Hocam, Terim ve sen futbolumuzun ‘iki bileni’siniz. Ama ne görevdeyken, neyimizin eksik olduğunun adını koyabiliyorsunuz, ne de görev beklerken veya dinlenirken... Futboldaki düzen ikinize de fren yaptırıyor. Şimdi uzaktayken, özeleştirimizi yapar mısınız?
* “Bu soruna cevap vermek için Mustafa Denizli olmaya gerek yok. Futbolu takip eden, seven herkes cevap verebilir. Şu anda kötü bir futbol ortamındayız. Ligde oynadığımız maçlarda çok kaliteli, çok da kalitesiz maçlar oynuyoruz. Balans olmadığı için herkes manyağa dönüyor. Türkiye’de herkes futbolu çok sever. Futbol yayıldıkça rekabet İstanbul’da kaldı. Diğer şehirler derbilerini kaybetti. Derbiler bir yerde odaklanınca insanlar da orada kaldı.
İstanbul dışına çıkış
Türkiye, futboldaki ayrışım yıllarını 90’ların sonunda yaşamaya başladı. Ben milli takımın başındaydım. Türkiye futbol tarihinin en önemli maçlarını İstanbul dışında oynadım. Aptal mıyım; sayısal olarak fazla, kulüp takımlarının tezahüratları olağanüstü, üç büyüklerin taraftarları duvarları yıkıyor. Ama kulüp takımlarının tezahüratlarını ben milli maçlarda yakalayamıyorum. Dolayısıyla dışarıya almak durumunda kaldım. Sadece milli takıma odaklanan Federasyon, İstanbul’da stat seçemiyordu. Böyle bir şey olabilir mi? Onun için bir yürek çıkacak.
Türkiye’de takım çalıştırırken, bizden biri olduğunuz için ‘yabancı’ hocaya tanınan avantajlardan yararlanamıyorsunuz. Diğer yandan da kariyeriniz sebebiyle ‘bizden hocalara’ bol keseden gösterilen hoşgörü sizden esirgeniyor. İşiniz yabancıdan da, yerliden de zor oluyor galiba?
* “Teknik adamların görevleri belli. Kulüpte ya da Milli Takım’da. Türk futbolu ile ilgili tabii ki düşüncelerim var. Futbola katkıda bulunuyoruz. Ama futbolu planlamak, bizlerin işi değil. Buradan federasyona ahkam mı kesiyim? Fatih Terim dışarıda gördüğü eksikleri söyleyebilirdi, ama şimdi giderme imkanına sahip. Buraya geleli 2,5 ay oldu. Önümüzdeki hafta Azerbaycan Federasyonu beni toplantıya çağırdı. Ben Türkiye’de 25 yılda federasyondan ‘hocam görüşünüz nedir?’ gibi bir soru almadım. Mutlaka akıllarına gelmemiştir. Bizde hep şu oldu, federasyon milli takımın aldığı sonuçlarla, kulüpler de aldığı şampiyonluklarla yürüdü. Bir Allah’ın kulu ‘hep beraber bir fikir çıkaralım’ demedi. Şimdi federasyona ‘niye benim fikrimi almıyorsun?’ mu di yeyim. Başkasının boynundaki davula tokmak vuramam. Senin görüşlerine inanıyorsa zaten onlar davet eder.”
‘Rakip önemli değil!’
Milli Takım’ın Avrupa Şampiyonası elemelerindeki şansı nedir?

* Milli Takım’ın çektiği kura iyi. Bu grupta bizim birincilik şansımızın ne olduğunu Hollanda’nın Dünya Kupası’ndaki performasıyla göreceğiz. Nerelere geldiğimizi görüyorsun. Hollanda’yı yensek belki o turnuvada biz vardık. Biz Türkiye olarak varsak, rakibin kim olduğu önemli değil. Türkiye, Türkiye gibi olursa bu gruptan çıkar. İkinci olduğunda direkt gidiyorsun. Bu işimizi kolaylaştıracaktır. Ben Hollanda hariç diğer takımları es geçiyorum. Bir İzlanda bizi zorlayabilir. İklim olarak çok güzel bir dönemde oynayacağız.

Haberin Devamı

Başlangıçları Türkiye genelde iyi yapar. Ben Türkiye’nin üçüncü olabileceğini düşünmüyorum.”

Haberin Devamı

Hiç yenilmesen de düşersin!

Haberin Devamı

Hocam, ‘Yenemiyorsan, yenilme’ konusundaki söylemleriniz ortada:
*
“Yenemiyorsan yenilme’ benim söylediğim bir söz değildir. Öyle maçlar vardır ki seni sonuca götürüyorsa gayet tabii yenemiyorsan yenilmeyeceksin. O zaman doğru bir kelime. Ama bir felsefe değil. İkisi farklı. Türkiye, algısı zayıf bir ülke. Bunun böyle algılanacağını da biliyordum. Bu bir felsefe değil, günlük bir iştir. Yenemiyorsan yenilmeyip bu da sana yetiyorsa doğru ve günlük bir yaklaşımdır. Ama felsefe değildir. Ligde hiçbir maçında yenilmeyip berabere kalırsan küme düşersin. 34 haftada 34 puan toplar düşersin. Onun için bu bir felsefe değildir. Biz Hollanda ile grup birinciliği için oynuyoruz, beraberlik bize yetiyor. İşte bu anlık bir düşüncedir. Felsefe olarak bakarsan böyle bir mantık yoktur. Yenerek ve berabere kalarak hedefe gidiyorsam, ilk amacım yenmektir.”