Milli Takım Türkiye-İskoçya maçı sonrası milli yıldıza övgü: Deneyimi ve kalitesi ile tam bir lider

Türkiye-İskoçya maçı sonrası milli yıldıza övgü: Deneyimi ve kalitesi ile tam bir lider

17.11.2022 - 07:55 | Son Güncellenme:

EURO 2024 Elemeleri'ne hazırlık kapsamında İskoçya'yı konuk eden A Milli Takımımız, rakibini 2-1 mağlup etti. Spor yazarları ay-yıldızlı ekibimizin galibiyetini değerlendirdi.

Türkiye-İskoçya maçı sonrası milli yıldıza övgü: Deneyimi ve kalitesi ile tam bir lider

EURO 2024 Elemeleri'nde hazırlanan A Milli Futbol Takımımız, İskoçya'yı Diyarbakır'da ağırladı. Ay-Yıldızlılar, Ozan Kabak ve Cengiz Ünder'in golleriyle karşılaşmadan 2-1 galip ayrıldı. Ada temsilcisinin tek sayısı McGinn'den geldi. A Milli Takımımız Dünya Kupası nedeniyle liglere verilen aradaki ikinci hazırlık maçında cumartesi günü Gaziantep'te Çekya ile karşılaşacak. Spor yazarları Türkiye-İskoçya maçını analiz etti...

Haberin Devamı

TEK DEVRELİK OYUN - CEMAL ERSEN (MİLLİYET)

Malum, Dünya Kupasını es geçen ülkeler arasındayız. Amaç, Avrupa şampiyonası grup elemeleri öncesi A Milli Takımın kişilik kazanması ve sistem kurgusunu oluşturmasıydı elbette. Tartışılan ve eleştirilen teknik direktör Stefan Kuntz açısından da önemli bir sınavdı aslında. Soru şu; günlük başarılarla övünmeyi alışkanlık haline getirmiş bir takım mı izleyeceğiz, yoksa uzun vadeli yatırımlar mı?

İskoçya karşısında mazeretsiz bir kadro vardı Kuntz’un elinde. Yaş ve deneyim itibarıyla bakarsak, belki birkaç küçük dokunuş hariç orta vadede bu oyuncu grubuyla yola devam edeceğiz. Skordan bağımsız söylüyorum; İskoçya küçümsenecek bir rakip değildi. Ama biz iki farklı yarı oynadık. İlk yarıda hem savunma hem hücum anlamında kontrolü elimizde tuttuk. İlk andan itibaren Hakan Çalhanoğlu ile üç yoklamamız oldu, kaleciyi geçemedik. 18. dakikada bir duran top organizasyonunda Ozan Kabak’ın kafa vuruşunda top direği buldu.

Haberin Devamı

Türkiye-İskoçya maçı sonrası milli yıldıza övgü: Deneyimi ve kalitesi ile tam bir lider

'HAKAN ÇALHANOĞLU TAM BİR LİDER'

Aynı Ozan bu kez 40. dakikada öyle güzel yükseldi ki İskoçya kalecisi topu sadece kalesinde gördü. Hakan Çalhanoğlu deneyimi ve kalitesi ile tam bir lider. Adının yanına kaptanlık sözcüğü çok yakışıyor. Çıkana dek sahanın her yerinde o vardı. Kuntz’un ligdeki performanslarına bakarak ilk on birde forma verdiği Cenk Tosun, İrfan Kahveci ve şanssız bir sakatlık yaşayarak çıkan Ferdi katkı sağlayacaklar kuşkusuz ama, dün akşam beklentilerin gerisinde kaldılar. Ve Cengiz Ünder. Hayalet gibi, öyle beklenmedik anlarda sahneye çıkıyor ki, herkesi şaşırtıyor, rakip ne olduğunu anlamıyor. İkinci golde topla buluşması, rakibi şaşırtması ve kaleciyi çaresiz bırakması harika idi. Hazırlık maçı da olsa oyuncuların psikolojisini görmek adına fırsattır bu tarz sınavlar. İki farkı öne geçtikten sonra yediğimiz gol de öyle bir sonuç yarattı.

'DEĞİŞİKLİKLERİ ELEŞTİREMEM'

Düzenimiz bozuldu, ilk yarıdakinden çok farklı bir takım izledik. Kuntz’un yaptığı oyuncu değişikliklerini eleştiremem, lakin bu seviyeye gelmiş isimlerin milli formayı angarya görmemesi gerek. O fırsatı buldu iseniz hakkını vereceksiniz. Adamlar da özel maç oynuyor. Bizden farkları, yaptıkları işe duydukları saygı. Eksiğimiz mi? Henüz takım olamadık. Bir oyun kurgumuz ve planımız yok. Kazandık diye sevinelim mi, yoksa tek devrelik oyunla övünelim mi? Galiba bir fırın ekmeğe ihtiyacımız var. Kuntz ve öğrencileri sınıfı geçti mi? Hayır, günü kurtardı ve daha ciddi sınavlar öncesi yine kafa karışıklığı yarattı.

Haberin Devamı

Türkiye-İskoçya maçı sonrası milli yıldıza övgü: Deneyimi ve kalitesi ile tam bir lider

KALİTE FARKINI GÖSTERDİK - ERMAN ÖZGÜR (FANATİK)

"Milli Takım maçın ilk yarısında karekteristik olarak İskoçya’nın en önemli özelliği olan yüksek toplar da dahil olmak üzere hemen her ayrıntıda üstündü rakibinden. Akan oyunda Hakan Çalhanoğlu’nun iyi yönlendirdiği, 3’lü savunma ile başladığımız maçın gole yakın tarafı hep bizdik. Hakan, Cengiz Ünder, Eren Elmalı, İskoç kaleci Gordon’u geçemezken Ozan Kabak kulüp kariyerinde en çok skor yaptığı dönemi Milli Takım’a da yansıtmayı başardı. 2 denemenin biri direğe diğeri ise fileye olunca oynadığımız üstün oyun tabelaya da yansımış oldu. Soyunma odasından dönüşümüz de yine kaliteli oldu. Cengiz Ünder’in akıl dolu plasesi ile 2. golü bulduk. Oyunun ve topun kontrolünü 15 dakika daha elimizde tuttuk. Ancak savunmada Çağlar ile yaptığımız ilk büyük hata McGinn ile gol olunca bir anda oyunu kaybettik.

Haberin Devamı

GORDON FARKI ÖNLEDİ

İştahı ve güveni artan İskoçya daha cesaretli bir 15 dakikalık bölümde Hendry ile gole de yaklaştı ancak şans yanımızdaydı. Kuntz’un art arda hamleleri ile oyunu tekrar lehimize çevirerek skoru tutmayı başardık ve hazırlık maçı da olsa kazanmayı bildik. İskoç kaleci Gordon farklı kazanmamızı engelleyen isimdi. Kalite olarak çok daha iyi gözüktüğümüz maçta Hakan Çalhanoğlu, Cengiz Ünder, Ozan Kabak, Cenk Özkaçar oynadıkları oyunla ön plana çıkmayı başardı."

Türkiye-İskoçya maçı sonrası milli yıldıza övgü: Deneyimi ve kalitesi ile tam bir lider

GALİBİYET ÖZ GÜVENDİR - İLKER YAĞCIOĞLU (TAKVİM)

"İskoçya ile oynadığımız hazırlık maçı geleceğin milli takımını görmek açısından önemliydi. Taraftar desteği güzeldi.
Artılarımız ve geliştirmemiz gereken yönlerimiz de var.
Topa sahip olmak, rakibi kendi ceza sahamıza çok sokmamak, geçiş hücumlarını iyi yapmak, artılarımızdı. Ama yerleşik hücumu yapmakta ve kapanan takımları açmakta halen zorlanıyoruz.
Mesela ilk 45 dakikada santrforumuz Cenk'i rakip ceza sahasında topla buluşturamadık.
Hakan, Orkun ve İrfan Can'ın rakip ceza sahasında topla buluşma sayısı sadece 1'di. Yani; hücumumuzu rakip sahaya yerleştirip rakibin göbeğinden yapamıyoruz.

Haberin Devamı

EN ETKİLİSİYDİ...
En etkili oyuncumuz Cengiz Ünder'di. Rakibi en çok zorlayan ve ceza sahasına en çok ayak basan oyuncu Cengiz oldu. Diğer kanattan da aynı etkinliği göstermemiz gerekiyor. Bir de artık Enes Ünal'ın İspanya'daki formuna ihtiyacımız var. Eksiklerimiz var. Sonuçta adı üstünde bir hazırlık maçıydı."

Yazarlar