Beşiktaş Türkiye liglerinde "zemin" sorunsalı

Türkiye liglerinde "zemin" sorunsalı

11.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen hafta oynanan Fenerbahçe-Sivasspor maçında Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda gün yüzüne çıkan zemin sorunu TT Arena'da da baş gösterdi. "Profesyonel" lig maçlarının oynandığı alt liglerde ise durum çok daha ciddi...

Türkiye liglerinde zemin sorunsalı

BURAK AKIN / SKORER ÖZEL

Haberin Devamı

Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray'ın TT Arena'da M.P. Antalyaspor'u konuk ettiği maçta zemindeki yer yer bozukluklar dikkat çekti.

Devre arasında iyileştirme çalışmalarını başlatan sarı kırmızılı kulüp, yaklaşık 2,5 ayda tamamlanması öngörülen projeyi 4. haftanın sonunda tamamlamış ve Türk Telekom Arena zemini Beşiktaş ile oynanacak maça yetiştirilmişti. Ancak hafta sonu oynanan M.P. Antalyaspor maçında tıpkı Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda olduğu gibi zeminde yer yer bozulmalar, çukurluklar göze çarptı.

Türkiye liglerinde zemin sorunsalı

EMRE BELÖZOĞLU'NUN İSYANI

Fenerbahçe'nin 3 Şubat tarihinde Kadıköy'de oynadığı maçta zemindeki yer yer bozukluklar, köşe atışı kullanan futbolcuları oldukça etkilemişti. Durumdan en çok şikayet eden oyuncu ise Emre Belözoğlu'ydu.

Haberin Devamı

Köşe gönderinin bulunduğu bölgede çimde oluşan açılmalar sebebiyle atışları istediği gibi kullanamayan tecrübeli futbolcunun bu duruma tepki gösterdiği gözlemlenmişti.

Türkiye liglerinde zemin sorunsalı

BİR ÖRNEK DE 2. LİG'DEN...

Alt liglerde ise durum daha da vahim. Statlarda bakım için gereken özenin gösterilmemesi profesyonel lig maçlarının oynandığı sahaları futbol oynanmayacak hâle getiriyor.

Bu hafta sonu Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup'ta oynanan Gaziosmanpaşaspor-Ofspor maçının oynandığı G.O.Paşa Stadı adeta bir patates tarlasını anımsatıyordu.

Türkiye liglerinde zemin sorunsalı

BEŞİKTAŞ'TAKİ SAKATLIKLAR...

Bu sezon sakatlıklardan yana başı en çok ağrıyan kulüp olan Beşiktaş'ta sakatlıkların yaşanma sebeplerinden biri olarak "yumuşak zemin" gösteriliyor. İsmail Köybaşı, Mehmet Akgün, Uğur Boral, Almeida ve Fernandes’in Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri’ndeki çalışmalarda sorun yaşaması ve son olarak Dentinho’nun da sakatlıklar kervanına katılması, “Sağlık ekibi mi yetersiz ya da saha zemini mi sorunlu?” sorularını akıllara getirmişti.

Konuyla ilgili görüşlerini belirten A Milli Takımı eski doktoru Yrd. Doç. Cengiz Dinç, Beşiktaş’taki sakatlıklara dışarıdan bir yorum getirmek güç olduğunu fakat zeminin de bu faktörlerden biri olduğuna vurgu yapıyor. İnönü Stadı ve tesislerdeki sahaların sorumlusu Turgut Akhan ise zeminde hiçbir sorun yaşanmadığı görüşünde...

Haberin Devamı

Tesislerde sakatlıkları hatırlayalım:

İsmail Köybaşı: Çapraz bağları 2. kez koptu.
Uğur Boral: Çapraz bağları koptu.
Mehmet Akgün: Arka baldırında iki defa yırtılma oldu.
Almeida: Alt baldırında iki kez yırtılma ile karşılaştı.
Fernandes: Kıkırdak problemleri yaşadı.

Uzmanlar ne diyor? (Aksiyon dergisi - 2010)

Futbol sahalarında kullanılan çimler Türkiye ve Avrupa’da farklılık göstermiyor. Çim kullanımı tamamen sahanın bulunduğu bölgenin ve sahanın şartlarına göre belirleniyor. Fatih Şen, İstanbul’da stadyumların serin iklim çimleri dediğimiz (lollium, poa, festuca vs.) türlerle yapılmasını; ancak güneyde sıcak iklim çimlerinin (Paspalum, Bermuda vs.) kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Futbol sahalarının zemini nasıl olmalı?

"Sağlam ve düzgün tesviye edilmiş bir zemin oluştururken; doğru planlanmış drenaj sistemi, gronometrisi doğru seçilmiş toz ve tuzdan arındırılmış drenaj çakılı, tane büyüklükleri doğru seçilmiş kum, özel gübre ve organik malzemeler gerekiyor. İnşaat aşamasında yüzey eğimleri aynen tabanda verilmeli. Taban ve ara katmanlar yüzeydeki eğimlere göre çıkmalı. Çok doğru sıkıştırma yapılmalı. Sıkıştırma yapılırken kum kompakt olmalı. Çim büyüme tabakasında asidite oranı nötr olan homojen yapılı turf kullanılmalı. Bütün bunların yanında homojen bir sulama sistemi ve doğru seçilmiş tohumlardan oluşan çim bu işin olmazsa olmazı. Hava sirkülasyonu, taban suyu, sahanın dere yatağına yakınlığı, denize yakınlığı gibi kriterler çim kalitesini etkileyen diğer faktörler. Bu şartlarda yapılmış bir futbol sahası temelde doğru inşa edilmiş olur. Bundan sonraki aşama ise sahanın bakımına dair. Bu işin çim uzmanınca yapılması lazım geliyor. Golf kulüplerinde green-keeper veya superintender denen bu unvan futbol sahalarında groundsman (çim doktoru) olarak geçiyor. "

Yazarlar