Süper Lig Türkiye'den Avrupa'ya kaç takım gidecek? UEFA ülke sıralamasında alarm

Türkiye'den Avrupa'ya kaç takım gidecek? UEFA ülke sıralamasında alarm

15.04.2022 - 10:41 | Son Güncellenme:

Süper Lig ekipleri için Avrupa sezonu tamamlanırken UEFA ülke puanı sıralaması belli oldu. Önümüzdeki sezon Avrupa'ya gönderilecek takım sayısı ortaya çıkarken Türk kulüplerini bir tehlike bekliyor.

Türkiyeden Avrupaya kaç takım gidecek UEFA ülke sıralamasında alarm

SKORER

Haberin Devamı

UEFA ülke puanı sıralaması 2021-2022 sezonunda Türkiye'nin yeri belli oldu.

UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek finalinde Bodo Glimt, Roma'ya elenmesine rağmen Roma'yı ilk maçta 2-1 mağlup etti. Norveç ekibinin bu galibiyetiyle Türkiye, ülke puanı sıralamasında 20. sıraya geriledi.

Avrupa kupalarındaki organizasyonda puan sıralamasındaki arkamızda temsilcisi olan bir ülke kalmadığından Türkiye bu sezonu 20. basamakta tamamladı.

Son 31 yılın en kötüsü
Böylelikle Avrupa’da son 31 yılın en kötü derecesine de gerilemiş olduk. Son olarak 1990-91 sezonunun sonunda 11.665 puanla 23. sırada yer alan Türkiye o tarihten bu yana bir futbol sezonunu 18. sıranın altında hiç tamamlamamıştı.

Bonus puanı artık cepte değil

Haberin Devamı

UEFA Ülke Puanı için gelecek sezon Türkiye’yi bekleyen bir diğer handikap ise bir önceki sezonun ülke puanlarıyla oluşan tablodan kaynaklanıyor. Süper Ligi bu sezon zirvede tamamlayacak ekip, Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılamayacak. Süper Lig şampiyonu, gruplara direkt katılım sağlayamayacağı için, UEFA Ülke Puanı için verilen otomatik 4 puanlık bonus katkısını peşinen elde edemeyecek.

Türkiyeden Avrupaya kaç takım gidecek UEFA ülke sıralamasında alarm

Elemeleri geçip gruba kalmak gerek

Süper Lig şampiyonu, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne 3. ön eleme turundan başlayıp, zorlu rakiplerin yer alacağı iki elemeyi art arda geçtiği takdirde grup aşamasına kalabilecek. UEFA Ülke Puanı son 5 sezonun ortalaması ile hesaplanıyor. Bu bağlamda da bir handikap Türkiye’nin ülke puanına etki edecek.

UEFA ülke puanı sıralaması 2021-2022 sezonunda Türkiye'nin yeri belli oldu.

 

İyi puanlı sezon hesaptan düşülüyor

Gelecek sezonki hesaplamada, 2016-17 sezonu hesaplamadan düşülecek. Türkiye’nin sıralamada yakın olduğu tüm ülkelerden fazla puanı olan (9.700) bu sezon hesaplamadan düşünce, sıralamadaki asıl rakipleri karşısında otomatik gerilemesi durumu ortaya çıkacak. Bu açığı kapamak için her zamankinden de iyi sonuçlar almak gibi bir zorunluluk ortaya çıkacak.

Ghezzal'ın Montpellier'e Attığı Müthiş Frikik Golü

İşte UEFA ülke puanı sıralaması:

15- Yunanistan: 28,200

Haberin Devamı

16- Çekya: 27,800

17- Norveç: 27,250

18- Danimarka: 27,175

19- Hırvatistan: 27,150

20- Türkiye: 27,100

21- Güney Kıbrıs: 26,375

Bu sezon 4 takım Avrupa'ya gidecek
UEFA Ülke Puanı Klasmanında ilk 15 dışında kalan Türkiye, 2023-2024 sezonundan itibaren Avrupa'ya 4 takım gönderebilecek.

Söz konusu ekiplerden 1'i UEFA Şampiyonlar Ligi'nde, diğer 3'ü ise UEFA Konferans Ligi'nde Türkiye'yi temsil edebilecek.

Türkiyeden Avrupaya kaç takım gidecek UEFA ülke sıralamasında alarm

 

 

2022-23 sezonu

Önümüzdeki sezon (2022/23) Süper Lig'i ikinci bitirecek olan takım Şampiyonlar Ligi'ne değil UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne gidecek.

Şampiyon takım ise direkt olarak gruplara kalamayacak ve ön eleme oynayacak.

 

 

2023-24'te 4 takımlayız

İlk 15’in dışında kalacağımız, alınan kötü sonuçların ardından kesindi. Ancak Avrupa’daki üç kulvarda da son 16 turundan öteye gidemeyince 20. sıraya kadar geriledik. Türkiye, 2023-2024 sezonundan itibaren Avrupa’ya 4 takım gönderebilecek.

Şampiyon olan takım UEFA Şampiyonlar Ligi’ne gidecek. Yıllardır Süper Lig’de şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılıyordu. Artık 1. Ön Eleme Turu’ndan başlayacak ve sezonu Temmuz ayında açacak.

Haberin Devamı

Türkiye Kupası şampiyonu, Süper Lig’de 2 ve 3. sırada yer alan takımlar ise UEFA Konferans Ligi’ne 2. Ön Eleme Turu’ndan başlayacak.

Ne yazık ki Avrupa’nın iki numaralı organizasyonu olan UEFA Avrupa Ligi’ne takım gönderemeyeceğiz.

4 takımı 5'e çıkarmak kolay değil

Türkiye UEFA Ülkeler Sıralaması’ndaki gerilemesi sonrasında bir sonraki sezon 2023-24'te Avrupa kupalarına 5 yerine 4 takım gönderecek. Bu durumu tersine çevirmek için gelecek sezon takımlarımızın sergileyeceği performans ve toplayacağı puanlar büyük önem taşıyor. Bu bağlamda Galatasaray’ın yokluğu, güçlü bir temsilciden mahrum kalmayı beraberinde getirecek.