Futbol U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU

14.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

A GRUBU...

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU

HAZIRLAYAN - ONUR?DİNÇER

Haberin Devamı

ABD

Klinsmann’ın yaktığı ateş

Alman hocanın tavsiyesi üzerine Latin kökenli oyunculara yönelen ABD U-20 Takımı, Türkiye’ye belki de en iyi jenerasyonuyla geliyor

Oynadıkça açılan bir takım görüntüsü veren ABD U-20 Milli Takımı’nı izlerken ABD yerine daha çok bir Orta ya da Güney Amerika ekibini izliyor gibi oluyorsunuz. Bu durum son derece normal, çünkü takımda birçok latin kökenli oyuncu bulunuyor. CONCACAF Şampiyonası’nın finalinde Meksika karşısındaki ilk 11’lerinde kökenleri Amerika’nın güneyine dayanan 7 oyuncu vardı. Alman Teknik Adam Jürgen Klinsmann, iki yıl önce ABD A Milli Takımı’nın başına getirildiğinde ülkede futbolun latin kökenli futbolcular üzerine kurularak gelişebileceği tezini ortaya atmıştı. U-20 takımının bugünkü durumu da biraz sanki bu projenin ürünü.
Kısa ve sahayı dolanan çabuk pasları uzun topa tercih eden İspanyol modeli bir oyun yapısına sahipler. Benji Joya, Jose Villarreal, Luis Gil ve Daniel Cuevas takımın öne çıkan oyuncuları olarak dikkat çekiyor. Futbolcu havuzunun hep kısıtlı olageldiği bir ülkede aslında iyi bir jenerasyon yakalamış durumdalar. Ölüm Grubu olarak nitelendirilebilecek A Grubu’nda, Fransa, İspanya ve Gana gibi güçlü ülkeler arasında hayatını kaybetmeye en yakın takım olarak görülebilirler belki ancak yakaladıkları iyi havayla sürpriz de yapabilirler.

Haberin Devamı

NASIL GELDİLER?

ABD, Türkiye’deki Dünya Kupası’na 4 takım gönderen CONCACAF Elemeleri’ni geçmeyi başardı. Her birinde 3 ülkenin bulunduğu 4 grupta mücadele eden ekipler arasında, kendi grubunda Kosta Rika ve Haiti’nin önünde 1. sırayı alarak, çeyrek finalde eşleştiği Kanada’yı da 4-2 ile geçtiler. Yarı finalde de Küba’yı 2-0 mağlup ederek finale yükseldiler. Meksika ile finalde şampiyonluk mücadelesi veren Amerika, 1-1 sona eren karşılaşmanın uzatma bölümünde rakibinden iki gol birden yiyince turnuvayı ikincilikle noktaladı.

Yıldızı: Danıel Cuevas

Meksika’nın Santos Laguna takımında oynayan Cuevas, Amerika Birleşik Devletleri’nin hücumdaki en önemli silahlarından. Meksika kulübüyle 2011’de 3 yıllık sözleşme imzalayan Cuevas, Laguna’dan takım arkadaşı Benjamin Joya ve LA Galaxy’den Jose Villarreal ile birlikte CONCACAF U-20 Şampiyonası’nda ABD’nin önemli parçalarından birisi oldu ve 2 gol kaydetti. Bu üç ismi Türkiye’de de kritik bir görev bekliyor.

Haberin Devamı

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU

FRANSA

Kaliteden başarıya...

Yıllardır yetenekli oyuncu havuzu ile dikkat çeken Horozlar, bu potansiyele layık olan dereceleri artık Türkiye’de yakalamak istiyor

Fransa’nın genç milli takımları, her zaman gelecek vaadeden isimlere sahip olmuştur. Ülkenin futbolcu yetiştirmedeki geleneği ve Afrika ülkeleri tarafından sık göç alan bir yer olması bu zenginliği besleyen en önemli unsurlar olsa gerek. Yetenek ve beceri konusunda sıkıntı yaşamayan Horozlar’ın bu zenginliği sonuca dönüştürebilmek konusunda ise istediklerini yakalayabildiğini söylemek zor.
18 FIFA U-20 Dünya Kupası’nın dördüne katılmayı başarabilen Fransa hiç şampiyonluk sevinci yaşayamadı. 1977’de Tunus’ta grupları geçmeyi başaramazken, 1997’de Malezya’da ve 2001’de Arjantin’de ise çeyrek finalde elendiler. Son U-20 Dünya Kupası olan Kolombiya’daki organizasyona 10 yıllık bir aranın ardından katılmayı başardılar. Burada üçüncülük maçı oynarken Meksika’ya yenilerek turnuvayı 4. bitirdiler. Tarihinde ilk kez arka arkaya iki defa FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası finallerine kalmayı başaran Fransa, turnuvanın ölüm grubu olarak nitelendirilen A Grubu’nda yer alacak. Yetenekli oyuncuları ve önemli takımlarda oynayan isimlerinin getireceği tecrübe ile rakiplerinin bir adım önüne çıkmayı hedefleyen Fransa U-20 takımı, A Milli düzeyinde elde edilen Dünya Kupası’nı gençlerde de ülkeye kazandırmak istiyor.

Haberin Devamı

NASIL GELDİLER?

U-20 Dünya Kupası’nın Avrupa elemeleri niteliği taşıyan 2012 Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası’na 4’erli iki gruba ayrılan toplam 8 ülke katıldı.
Gruplarını ilk 3 sırada bitiren 6 takımın Türkiye vizesi alacağı organizasyonda Fransa, B Grubu’nu 2. bitirip yarı finale yükseldi. İspanya ile karşılaşan Horozlar 90. dakikada bulduğu golle skoru 2-2’ye getirerek maçı uzatmalara taşıdı.
Bu bölüm de 3-3 sona erdi ve penaltılarda 4-2 ile rakibine boyun eğen Fransa final şansını kaçırdı.

Haberin Devamı

Yıldızı: PAUL POGBA

Pogba 2011’de Manchester United akademisinden, Ferguson’un isteğiyle A Takıma yükselen 4 oyuncudan biri oldu. Geçtiğimiz yaz Juventus tarafından transfer edildi. 2012-2013 sezonunda Serie A’da 27 maça çıktı, 5 gole imza attı. Şampiyonlar Ligi’nde 8, İtalya Kupası’nda da 2 maçta oynadı. Pogba, etkili bir performans sergilediği Avrupa U-19 Şampiyonası’nda da Fransa forması ile 2 gole imzasını attı. Kaptan, uzun boyu, güçlü fiziği, atletik yapısıyla takımının önemli orta saha oyuncularından.

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU

İSPANYA

Boğalar’a gün doğdu

Oynadığı 3 finalin birini kazanan, ikisinde Brezilya’ya yenilen İspanya, Sambacılar’ın yokluğunda kupaya uzanmanın hesaplarını yapıyor

20 Yaş Altı Dünya Kupası tarihinin en başarılı iki takımı Brezilya ve Arjantin’in, Türkiye’deki turnuvada yer alamayacak olmasına en çok hangi takım sevinmiştir diye sorulacak olsa herhalde İspanya başlarda gelirdi. Özellikle de Sambacılar’ın yokluğu onlara derin bir nefes aldıracak. 1999’da şampiyonluğa ulaşan Boğalar, iki kere de kupayı kıl payı kaçırdı. 1985 ve 2003’te U-20 Dünya Kupalarında final oynasalar da ikisinde de Brezilya’ya kaybettiler.
İki güçlü ekibin bu turnuvada bulunmaması, son yılların dünya futbolunu domine eden ülkesi olan, İspanya’nın iştahını kabartıyor. 20 Yaş Altı Dünya Kupası gibi önemli bir organizasyonda da şampiyonluğa ulaşarak bu başarılarına bir yenisini eklemek isteyen ülke futbolu, bu hedef doğrultusunda gerekli adımları da attı. Boğalar’ın A Milli Takım Teknik Direktörü Vicente del Bosque’nin kararı ile bazı 21 yaş altı milli takımında oynayan isimlerin, Türkiye’de düzenlenecek turnuvada İspanya U-20 kadrosuna dahil edilmeleri bu arzunun en önemli göstergesi olsa gerek. FIFA U-20 Dünya Kupası’na 14. defa katılacak İspanya için 14 yıllık hasreti dindirmek adına doğru zaman olabilir.

NASIL GELDİLER?

İspanya, Estonya’da düzenlenen Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası’nda yer aldığı A Grubu’nu ilk sırada tamamladı. Yarı finalde Fransa ile karşılaşan Boğalar penaltılarla da olsa finale çıkmayı başardı. Yunanistan ile oynadığı final mücadelesini 1-0 kazanan İspanya, hiç yenilgi almadığı turnuvada şampiyonluk ipini göğüsledi.

YILDIZI:JESE RODRIGUEZ

Real Madrid’in oyuncusu olan Jese Rodriguez, U-19 Avrupa Şampiyonası’nı zirvede bitiren İspanya Milli Takımı’nın parlayan yıldızı oldu. Estonya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda 4 maçta tam 5 gol atan genç oyuncu, turnuvayı gol kralı olarak tamamladı. Yunanistan ile oynadıkları ve 1-0 İspanya lehine sonuçlanan final maçının tek golünü atarak kupayı getiren isimdi. Forvet arkası, sol kanat ve forvet pozisyonlarında oynayabilen Jese, Türkiye’de de Boğalar’ın en önemli ismlerinden olacak.

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU

GANA

Sürprizlerin takımı: Gana

Afrika’dan çıkan tek şampiyon olan Gana, geri gelen hocası Sellas Tetteh ile birlikte güçlü rakiplerini tekrar şaşırtmanın peşinde

A Grubu ölüm grubuysa bunda Gana’nın da payı var. Afrika elemelerinde final oynayarak Türkiye’ye gelen Gana, aynı zamanda U-20 Dünya Kupası tarihinde şampiyonluk yaşayan tek Afrika takımı unvanına sahip. 1993 ve 2001’de de Dünya Kupası’nda final oynadılar. 2011’de Kolombiya’da mücadele edemediler ve ara verdikleri organizasyona Türkiye ile geri dönüyorlar.
Son turnuvada yer alamayan Gana’da yardımcı antrenörlük görevi yapan, eski Fenerbahçeli futbolcu Yaw Preko, bu yüzden dev mücadeleye büyük bir iştahla geldiklerini söylüyor.
Atletik ve mücadeleci
Afrika ülkesini umutlandıran bir başka nokta da 2009’daki şampiyonluğun ardından takımın başında olan ancak sonrasında ayrılan Teknik Direktör Sellas Tetteh’in takımın başına dönmesi. Elemelerde iyi bir performans ortaya koyan Gana, Tetteh’in yönetiminde yine eski havayı yakalamış bir görüntü veriyor.
Atletik, güçlü ve mücadeleci oyunculardan kurulu olan takım, bu özelliklerini çabuk oynayan bir takım yapısında birleştiriyor. Ancak hücum varyasyonlarının sınırlılığı ve geride az adamla yakalanmaları en önemli eksileri. Oyun disiplinleri oturmuş Avrupa takımları karşısında işleri zor olsa da; Gana denildiğinde hiçbir şeyin önceden kestirilemeyeceğini artık biliyoruz.

NASIL GELDİLER?

Afrika U-20 Şampiyonası’nda Mısır, Benin ve Cezayir ile birlikte A Grubu’nda yer alan Gana, Mısır’ın ardından 2. sırayı alarak üst tura yükselmeyi başardı.
Böylece statü gereği Türkiye’deki U-20 Dünya Kupası’na katılma biletini cebine koyan Gana, yarı finalde diğer grubun birincisi Mali ile eşleşti. 0-0’ın sonunda penaltılara giden karşılaşmada rakibini eleyen Gana finalde Mısır’ın karşısına çıktı.
Yine penaltılara giden maçta bu kez rakibine yenilen Gana turnuvada ikinciliği elde etti.

YILDIZI: EBENEZER ASSIFUAH

Ebenezer Assifuah ülkesinin Liberty Professionals takımında forma giyiyor. Afrika U-20 Şampiyonası’nda final oynayan ülkesinin başarısında önemli pay sahibi oldu. Bu turnuvada iki gol kaydeden Assifuah, Mısır ile oynanan ve penaltılara giden final karşılaşmasında bir de penaltı golüne imza attı. Başarılı forvet, turnuvanın en iyi 11’inde de kendisine yer buldu.

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU

Yazarlar