Futbol U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU 3

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU 3

17.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

C GRUBU...

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU 3

HAZIRLAYAN: ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

TÜRKİYE

Haydi gençler!

Organizasyonda ev sahibi sıfatıyla mücadele edecek olan Türkiye 20 Yaş Altı Milli Takımı, geçmişte en fazla son 16 turunu gördüğü turnuvada bu kez yukarıları hedefliyor. Genç yetenekleri bünyesinde barındıran Ay Yıldızlılar, basamakları çıkmak için gerekli güce sahip

Türkiye geçmişte iki kez, 1993 ve 2005’te yer aldığı organizasyona tarihinde üçüncü kez katılıyor. 93’te grup aşamasını geçemeyen Ay Yıldızlılar, 2005’teki organizasyonda ise daha başarılı bir performans sergiledi. Grubunu üçüncü sırada tamamladı, turnuvayı son 16 turunda İspanya’ya yenilerek noktaladı. Türkiye ev sahipliğini yaptığı 2013 U-20 Dünya Kupası’nda bir ilke imza atarak tarihinin en başarılı turnuvasını yaşamak istiyor.
Ay Yıldızlılar’ın, hedeflediği başarıya ulaşabileceği, önemli oyunculardan kurulu bir kadrosu bulunuyor. Bu sezon Fenerbahçe formasıyla ligde ve Avrupa’da başarılı maçlar çıkaran Salih Uçan, Karlsruhe’deki performansıyla Almanya 3. Ligi’nin en iyi oyuncusu seçilen ve sonrasında Hamburg’a transfer olan Hakan Çalhanoğlu, Kayserispor’da geride bıraktığımız sezonda Süper Lig’de 24 maçta forma giyen Okay Yokuşlu ve Fulham’da forma giyen, A Milli Takım’da da oynayan Kerim Frei Koyunlu gibi oyuncular öne çıkan isimler olarak dikkat çekiyor.
Son hazırlık maçında Paraguay’a karşı alınan mağlubiyet takımda moralleri biraz bozdu. Ancak teknik kapasitesi yüksek ekipte, taktik oyuna bağlılık, takım ruhu gibi faktörler de öne çıkarken, seyirci avantajını da arkasına alacak olan Ay Yıldızlılar’ın C Grubu’nun favorilerinden olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Ne kadar oynadılar

Türkiye U-20 Milli Takımı Teknik Direktörü Feyyaz Uçar, milli takımdaki oyuncuların kulüplerinde yeterince süre bulamamasının kendileri için bir handikap oluşturabileceğini söyledi. F Stats’tan Tolga Kuru’nun incelemesi, U-20’nin yaş grubuna dahil oyuncular konusunda bazı sezon istatistiklerini gözler önüne serdi. Buna göre:
* Toplamda Süper Lig maçlarında oynayan 1993 ve sonraki yıllar doğumlu oyuncu sayısı: 34
(33 tanesi yerli, 1 tanesi yabancı)
* Toplamda resmi maçlarda oynayan 1993 ve sonraki yıllar doğumlu oyuncu sayısı: 39
(38 tanesi yerli, 1 tanesi yabancı)
* En çok Süper Lig maçı oynayan 1993 ve sonraki yıllar doğumlu oyuncular:
Okay Yokuşlu (Kayserispor - 24 maç 637 dakika), Taşkın Çalış (G.Antepspor - 20 maç 801 dakika)
* En çok resmi maçta süre alan 1993 ve sonraki doğumlu oyuncular:
Salih Uçan (Fenerbahçe - 26 maç 1342 dakika), Taşkın Çalış (G.Antepspor - 23 maç 1047 dakika), Artun Akçakın (Gençlerbirliği - 20 maç 774 dakika), Okay Yokuşlu (Kayserispor - 24 maç 637 dakika)
* En başarılı takım: Bursaspor.
1993 ve sonraki yıllar doğumlu 7 oyuncuya resmi maçta süre veren Bursaspor bu alanda en başarılı takım oldu. Beşiktaş ve Gaziantepspor 5’er oyuncu, Gençlerbirliği ve Mersin İdman Yurdu 4’er oyuncusuna Süper Lig, Z.Türkiye Kupası veya Avrupa kupası maçlarında (resmi maçta) görev verdi.
* 1993 ve sonraki yıllar doğumlu oyuncuyu resmi maçta oynatamayan Süper Lig takımı: 5
Galatasaray, Trabzonspor, S.B.Elazığspor, Akhisar Belediyespor ve Karabükspor 1993 ve sonraki yıllarda doğmuş oyuncularına bu sezon A takım resmi maçlarında şansı veremedi.
* 1993 ve sonraki yıllarda doğan oyuncuların toplam bu sezon Süper Lig maçı sayısı: 148 (ortalama 4,35 maç)

Haberin Devamı

4 galibiyet, 3 yenilgi

Haberin Devamı

Turnuvaya ev sahibi sıfatı ile direkt katılım hakkı elde eden Türkiye’nin, dev organizasyona zorlu eleme mücadelelerinden çıkarak gelen rakiplerine göre farklı bir durumda olduğu görülüyor. Maç eksiğini kapatmak için geçtiğimiz yıldan bu yana bir çok özel karşılaşma oynayan Ay Yıldızlılar, 2012 Eylül’ünden bu yana 9 karşılaşma oynadı. Türkiye bu maçlarda 4 galibiyet, 3 yenilgi ve 2 beraberlik elde etti.

HAZIRLIK MAÇLARI
Ukrayna-Türkiye: 1-0
Ukrayna-Türkiye: 5-0
Türkiye-Danimarka: 1-1
Türkiye-Hırvatistan: 3-0
Türkiye-Hırvatistan: 1-0
Türkiye-Özbekistan: 5-2
Türkiye-Portekiz: 2-1
Türkiye-Portekiz: 1-1
Türkiye-Paraguay: 0-1

Haberin Devamı

‘Hak ettiğimizi göstermeliyiz’

“U-20 takımı olarak iyi bir jenerasyon yakaladık. Turnuvanın ev sahibi olduğumuz için seyirci avantajımız olacak. Tabi diğer takımlar gibi zorlu eleme sürecinden geçmedik ama maç eksiğimizi hazırlık karşılaşmaları ile kapatmaya çalıştık. Çalışmalarımızın meyvesini aldık. Umarım bu durum turnuvaya da yansıyacak. Oynayacağımız futbolla bu turnuvayı hak ettiğimizi göstermeliyiz. Grupta bizi en çok zorlayacak takım Kolombiya. Onlarla liderlik mücadelesi yapacağımızı düşünüyorum. El Salvador hareketli bir takım, Avustralya ise çok kaliteli oyuncuları kadrosunda barındırmıyor.”

YILDIZI: SALİH UÇAN

Fenerbahçe’nin eski kaptanına atıfta bulunularak ‘Yerli Alex’ yakıştırması yapılan Salih Uçan bu sezon sarı lacivertli forma ile kendisini gösterme fırsatı yakaladı. Süper Lig’de 10 maçta şans bulurken, bu karşılaşmalarda toplam 424 dakika forma giydi ve 3 gol kaydetti. Avrupa Ligi’nde 7 maçta 1 gol atan Salih, Türkiye Kupası’nda da 9 karşılaşmada görev aldı. Oyunun iki yönü savunma ve hücumda etkinlik gösterebilen yetenekli futbolcu tekniği, arkadaşlarına dağıttığı pasları, oyunu okuma özelliği ve bitirici vuruşlarıyla dev turnuvada performansıyla Türkiye’nin başarısına etki edecek en önemli isimlerden birisi olacak.

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU 3

AVUSTRALYA

FIFA U-20 Dünya Kupaları’nın tecrübeli takımı Avustralya, 1991 ve 93 yıllarında üst üste yarı final oynadı. Kangurular, 1989 yılından itibaren 2007 hariç tüm finallere katıldı. Geçtiğimiz yıl Asya Elemeleri’nde yarı final oynayarak Dünya Kupası’na bir kez daha katılma hakkı elde eden Avustralya, topa sahip olmayı seven, hızlı bir oyun karakteri ile oynuyor.
Mevcut kadro, güven veren defans hattı, teknik becerisi yüksek futbolcuları barındırıyor. Kadroda yer alan futbolcuların önemli bir kısmı Avustralya Spor Enstitüsü mezunu ve futbol hayatlarını Avrupa’da sürdürüyor, diğer bölümü ise Avustralya Ligi’nde forma giyiyor. Geçtiğimiz günlerde Yeni Zelanda ile karşı karşıya gelen Kangurular rakibini 5-0 mağlup ettiler. FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nda grup aşamasını on yıldır geçemeyen Okyanusya temsilcisi, bu hasretine Türkiye’de son vermek istiyor.

YILDIZI: Corey Gameiro

İngiliz Fulham kulübünün oyuncusu olan ve Yeni Zelanda’nın Wellington Phoenix takımında kiralık olarak forma giyen yetenekli forvet, dev turnuvada takımının gole en yakın ismi durumunda. Avustralya’nın U-20 Dünya Kupası’na katılma vizesi aldığı Asya elemelerinde muhteşem bir performans sergileyen yetenekli golcü, tam 6 gole imza attığı bu turnuvada organizasyonun en golcü ikinci ismi oldu.

NASIL GELDİLER?

Okyanusya ülkesi, Türkiye’deki Dünya Kupası’na gelebilmek için Asya’daki turnuvada şansını denedi. Asya U-19 Futbol Şampiyonası’na D Grubu’nda başlayan Avustralya, Suriye, Suudi Arabistan ve Katar’ın yer aldığı grubu ilk sırada tamamladı. Çeyrek finalde Ürdün’ü 3-0 ile geçtiler ve son 4 takım arasına kalarak Türkiye vizesi aldılar. Avustralya yarı finalde Irak’a 2-0 yenildi.

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU 3

El Salvador

El Salvador ya da Speedy Gonzalez

Küba gibi 20 Yaş Altı Dünya Kupası’na Amerika’dan ilk kez katılan bir diğer takım da El Salvador. 1970 ve 1982’de iki kez FIFA Dünya Kupası finallerine katılan A Milli Takımın ardından ülke futbolunun CV’sine yeni bir başarı ekleyen gençler, son yıllarda yükselişe geçen Orta Amerika ülkesinde gelecekte daha önemli işlere imza atılabileceğinin işaretlerini verdiler.
Her ne kadar dev organizasyonda tecrübesizlikle boğuşmak zorunda kalacak olsalar da dinamik ve mücadeleyi bırakmayan oyun tarzları ile rakiplerini zorlayacakları kesin. El Salvador kendi yarı sahasından hızlı çıkan, hareketli oyuncuları ile hızlı top çeviren ve rakip savunmanın arkasına adam kaçırarak gol bulmaya çalışan bir takım.

NASIL GELDİLER?

2013 CONCACAF U-20 Şampiyonası’na El Salvador D Grubu’nda Meksika ve Curaçao ile eşleşerek başladı. Grubu ikinci tamamladılar ve çeyrek finalde Panama’nın karşısına çıktılar. Burada 3-1’lik skorla yarı finale çıktılar ve U-20 Dünya Kupası’na katılma hakkı kazandılar. Yarı finalde Meksika’ya 2-0’lık skorla yenilerek, üçüncülük dördüncülük maçına çıktılar. Küba’yı 1-0 yenerek turnuvayı 3. olarak tamamladılar.

YILDIZI: Jairo Henriquez

El Salvador’un en çok dikkat çeken isim Henriquez. Kanattan bindirmeleri ve kısacık boyuyla topu rakiplerin sağından atıp solundan geçerken yeşil sahada bir gelincik gibi süzülüyor. Ayaklarına hakimiyeti, sürati ve aniden vites artırmasıyla futbolseverlere Overmars ve Walcott gibi isimleri hatırlatıyor. Elemelerde Panama maçında attığı 2 kritik gol unutulmuyor.

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU 3

KOLOMBİYA

Brezilya ve Arjantin’in elendiği turnuvayı şampiyon bitirerek Türkiye’ye gelen Kahveciler lakaplı Kolombiya, Türkiye’nin en önemli rakibi olacak gibi görünüyor. Kolombiya, ev sahipliği yaptığı son U-20 Dünya Kupası bir yana, 2005 yılından bu yana ilk kez turnuvaya kendi çabası ile katılıyor. Kolombiya, şimdiye kadarki en iyi turnuva performansını ise 2003 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen turnuvada üçüncü olarak sergiledi.
Türkiye’deki turnuva ile birlikte FIFA U-20 Dünya Kupası’na sekizinci kez katılacak olan Kolombiya’nın Teknik Direktörü Carlos Restrepo, “Türkiye’de iyi bir performans ortaya koymak ve önemli başarılar kazanmak istiyoruz. Düzeltmemiz gereken bazı sorunlu yanlarımız var. İyi bir jenerasyon yakaladık ve ülkemize iyi bir sonuçla” dönmek istiyoruz diyerek iddialı olduklarını ortaya koyuyor.

NASIL GELDİLER?

2013 Güney Amerika U-20 Şampiyonası’na Kolombiya A Grubu’nda başladı. Grubu Şili’nin ardında 2. sırada tamamladılar. 6 takımlı Final Grubu’nu ise lider tamamlayan Kolombiya, turnuvanın şampiyonu oldu . Özellikle final grubunda çok iyi bir performans gösteren Kolombiya, Ekvador’u ve Paraguay’ı 2-1, Uruguay’ı ve Peru’yu 1-0’lık skorlarla yendi. Kolombiya’nın hem ilk grupta hem de final grubunda Şili karşısında iki maçta da kaybetmesi ise dikkat çekti.

YILDIZI: Juan Quintero

Hücumu seven golcü bir takım görünümündeki Kolombiya’nın en etkili gol silahı QuinteroÖ Çabuk, teknik ve bitirici bir oyuncu. İleriye dönük orta saha olarak görev alan süper solak, Güney Amerika elemelerinde forma giydiği 9 maçta, 5 gol, 4 asistlik bir performans sergileyerek takımını sırtlarken, turnuvanın da en iyi oyuncusu seçildi.

U-20 DÜNYA KUPASI’NA DOĞRU 3

YARIN:?D GRUBU (Meksika, Yunanistan, Paraguay, Mali)

Yazarlar