Fenerbahçe Uğur Meleke: Üçlü savunma oynatabilir

Uğur Meleke: Üçlü savunma oynatabilir

06.06.2013 - 09:46 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'nin renklerine kattığı Bruno Alves transferini yazarımız Uğur Meleke değerlendirdi. İşte Meleke'nin bu transfer için yaptığı yorum

Uğur Meleke: Üçlü savunma oynatabilir

"Dünyanın herhangi bir ülkesindeki herhangi bir sporsevere Alves’i sorsanız, sert-dayanıklı ve hava toplarına hakim, sorumlu bir stoper olduğunu söyler. 2 buçuk sene önce Zenit’i seçmesi büyük ölçüde parayla ilgili, çünkü o gün rahatlıkla Premier Lig veya La Liga’nın yolunu da tutabilirdi. Bugün market değerinin 22’lerden 8’lere gerilemesi ise yaşlanması ve biraz da ağırlaşmasıyla alakalı. Bu kontrat, Alves’in muhtemelen Avrupa’da imzaladığı son sözleşme. Ve Türk takımları bu tarz “son sözleşme oyuncuları”nı almakta nedense ısrarlılar.
Geçtiğimiz yaz onu Polonya-Ukrayna’da üç maçta çıplak gözle izleme şansı bulmuştum. Pepe’yle çok iyi bir ikililerdi, ama savunmadan topu çıkarma işini Veloso’ya bırakıyorlardı. Yine de her geçen yıl top tekniği gelişmiş: Önceleri çok gol atan bir oyuncu da değildi, ama 2-3 yıldır hem kafa ile hem uzaktan şutlarla kaleyi yoklayan stopere dönüştü. Son 1 yılda tamamı kafayla (3’ü milli takımda olmak üzere) toplam 5 gol atmış. İstikrarlıdır, çok fazla sakatlık yaşamaz (bu yıl sadece iki kez 15’er gün adale sorunları olmuş). Takımını yalnız bırakma nedeniyse genelde çok sarı kart görmesidir, Rusya’da da 4 sarı kart cezası uygulaması var ve geçtiğimiz sezon 3 kez bu sınıra ulaşmış!
Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü bazı maçlarda üçlü savunma kumarı oynamak isterse Alves’in Zenit’ten bu konuda ciddi bir tecrübesi var: Sağında Gökhan, solunda Egemen’le pekala üçlü de oynayabilirler. Dörtlü savunmadaysa muhtemelen Egemen’le sert ama oyun kurma işini Topal’a bırakan bir ikili olacaklar."

Haberin Devamı

Müthiş kariyer
27 Kasım 1981 tarihinde ülkesi Portekiz’in Povoa de Varzim kentinde dünyaya gelen Bruno Eduardo Regufe Alves, futbol kariyerine doğduğu kentin takımı olan Varzim’de başladı. 1998 yazında Porto altyapısına transfer olan Bruno Alves, 2002-2003 sezonunu Farense, 2003-2004 sezonunu da Vitoria Guimaraes’te kiralık olarak geçiren başarılı savunma oyuncusu, 2004-2005 sezonundaysa Yunanistan 1. Lig ekiplerinden AEK Atina’da kiralık olarak geçirdi.
2005-2006 sezonundan itibaren Porto savunmasının değişilmez oyuncuları arasında bulunan Bruno Alves, 2010 yılına kadar forma giydiği takımda 163 maça çıktı ve savunma oyuncusu olmasına rağmen 15 gole imza attı. Porto’da 4 lig, 3 Portekiz Kupası, 2 Portekiz Süper Kupası Şampiyonluğu yaşayan Bruno Alves, Zenit’e 22 milyon euroya transfer oldu. Zenit’te 2010 ve 2011-2012 sezonlarında Rusya Premier Ligi Şampiyonluğu yaşayan 1.89 boyundaki oyuncu, Portekiz Milli takımındaysa 2007 yılından bu yana forma giyiyor. 31 yaşındaki oyuncu, 63 kez forma giydiği Milli takımda 8’de gole imza attı. Yıldız oyuncu duran toplardaki hava üstünlüğü, çevikliği, sürati ve topu oyuna sokma becerileri ile ön plana çıkıyor.