Almanya Bundesliga Ya Türkiye’de olsaydı?

Ya Türkiye’de olsaydı?

20.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hoffenheim-Bayer Leverkusen maçında, delik olan yan ağlardan kaleye giren topun gol olarak değerlendirilmesi üzerine maçın tekrarı istendi. Ancak böyle bir durumda Türkiye’deki talimatlara göre karşılaşmanın yeniden oynanması mümkün görünmüyor

Ya Türkiye’de olsaydı

Almanya Birinci Futbol Ligi’nde önceki akşam oynanan Hoffenheim-Bayer Leverkusen maçında hakemin delik olan yan ağlardan kaleye giren topu gol olarak değerlendirilmesi yeni bir tartışmayı başlattı. Birçok kişi, “Maç tekrar edilsin” derken, acaba bu durum Türkiye’de yaşansa ne olurdu?

Haberin Devamı

‘Hakem kararı değişmez’
Türkiye Futbol Federasyonu’nun talimatlarına bakıldığında, tekrarın mümkün olmadığı görünüyor. Futbol Müsabaka Talimatı’nın 28. maddesinde, “Hakemlerin müsabakaların teknik sonuçları hakkındaki kararları kesindir” derken, Futbol Disiplin Talimatı’nda ise, 85. maddede de hakemin kararının tek durumda değişebileceğine hükmediyor:
* Disiplin Kurulu müsabaka esnasında meydana gelen olaylarla ilgili hakem kararlarının hiçbirini değiştiremez veya bozamaz.
* Disiplin Kurulu, hakemin saha içerisindeki futbolculara ilişkin disiplin uygulamalarını (sarı kart ve kırmızı kart uygulamalarını) ve sonuçlarını ancak şahısta hata hallerinde ortadan kaldırabilir.
Hoffenheim Teknik Direktörü Markus Gisdol maçın tekrarlanacağına inandığını dile getirirken, Lig TV yorumcusu Markus Merk de şöyle konuştu: “Hukukçu değilim ama bir futbol adamı olarak oyunda adaletten yanayım. Maçın tekrarlanmasından başka bir karar olmaz.”

Haberin Devamı

Özür diledi
Öte yandan ‘hayalet gol’ olarak adlandırılan golün kahramanı Kiessling pozisyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Durumdan son derece üzgün olduğunu söyleyen Alman futbolcu, “Herkesin tepkisini anlıyorum. Oyunun ortasında gol olup olmadığını tam olarak anlamadım. Topu kalenin içinde gördüm. Ben de karışık duygular yaşıyorum. Bunun için herkesten özür diliyorum. Bu şekilde kazanmak hem benim için hem de kulübüm için hoş bir durum değil” diye konuştu.

***

Leverkusenli Stefan Kiessling’in yaptığı kafa vuruşunda top direğin yanından auta çıkmasına karşın, filelerde bulduğu bir delikten kalenin içine giriyor. Alman futbolcu, ellerini başının üzerine götürerek ‘Bu golü nasıl kaçırdım’ mesajı içeren bir beden hareketi yapmasına karşın hakem pozisyonda gol kararı veriyor.

FIFA’ya gidiyorlar
Almanya Futbol Federasyonu, tartışmalı gol pozisyonundan doğan tartışmalarla ilgili futbolun patronlarına danışacaklarını açıkladı. FIFA’dan böyle bir durumda ne yapılabileceği konusunda görüş alacakları belirtilen federasyonun yol haritasını ona göre çizeceği belirtildi. Federasyon başkanvekili Rainer Koch, “Maçın tekrar edilmesi yönündeki çağrılar anlaşılabilir şeyler. Ancak FIFA’nın hakem kararlarını koruyuculuğu konusundaki hassasiyetini de biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de farklı yaşandı
22 Kasım 1992’de Ankaragücü-Gaziantepspor maçında, Almanya’dakinin tersi bir durum yaşanmıştı. Maçın hakemliğini yapan eski Tahkim Kurulu Başkanı Adnan Türkkan, yardımcısının uyarısı üzerine Gaziantep’in golünü iptal etmişti. Ancak yan ağları koparan, Ankaragücü oyuncusu Taner idi ve maç 1-1 olacakken, Başkent ekibinin üstünlüğüyle devam etti ve Ankaragücü karşılaşmayı 2-0 kazandı. Burada maç tekrar edilmedi ama Taner, sportmenliğe aykırı hareketten 4 maç cezayla karşı karşıya kaldı.

Yazarlar