Futbol Yabancı oyuncu sınırlaması kalktı mı? Kaç yabancı oynatılabilecek?

Yabancı oyuncu sınırlaması kalktı mı? Kaç yabancı oynatılabilecek?

06.01.2015 - 08:23 | Son Güncellenme:

Yabancı oyuncu sınırlaması artık çok farklı bir hal alacak. Gelecek sezondan itibaren geçecek olan yabancı oyuncu sınırlaması kuralı kalktı. Yeni kurala göre takımlar 28 kişilik takım kadrosunda 14 yabancı bulundurabilecek. Yabancı oyuncu oynatma hakkı ise 11 olacak. Yani ilk 11'de 11 yabancı oyuncu oynatılabilecek.

Yabancı oyuncu sınırlaması kalktı mı Kaç yabancı oynatılabilecek

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig’de gelecek sezondan itibaren uygulanacak yeni yabancı kuralını dün Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantı sonrası açıkladı. Devrim niteliğinde kararlar alan federasyonun bazı yaptırımlar getirdiği de ortaya çıktı.

Değişimin adımı

TFF Başkanı Yıldırım Demirören toplantı sonrası yaptığı açıklamada Spor Toto Süper Lig’de gelecek sezondan itibaren kulüplere, 28 kişilik takım kadrolarında 14, 18 kişilik maç kadrolarında ise tamamı ilk 11’de oynayabilecek şekilde 11 yabancı oyuncu bulundurma hakkı verildiğini bildirdi.

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ve TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı ile birlikte medya mensuplarının karşısına çıkan Demirören, federasyon olarak başlattıkları değişimin en büyük adımlarından birinin, altyapıdan gelen genç yeteneklere şans yaratmak olduğunu vurgulayarak, “Bu amaçla yürürlükte olan yabancı kuralında değişikliğe gitme kararı aldık. Bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. Bu nedenle yeni uygulamaya, ‘yabancı kuralı’ değil, ‘yerli kuralı’ diyoruz” diye konuştu.

18 kulüpten onay

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’in yaklaşık 1 yıldır bu konuda çalışma yürüttüğünü kaydeden Başkan Demirören, “Pek çok kişiyle görüştük, pek çok değerlendirme yaptık. Kulüplerimizin mali yapılarını değerlendirdik. Ona göre belli çalışmalar yaptık. Yönetim kurulumuzun, ardından Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle görüştük. Burada olamayan kulüp başkanlarından da telefonla onay alındı. Kararı 18 kulübümüzün onayıyla aldık” dedi. Demirören, şöyle devam etti:

“Kararlar, 2015-2016 sezonunda geçerli olacaktır. Öncelikle 28 oyuncuya lisans hakkı vereceğiz. Oyuncuların 14’ü yerli, 14’ü yabancı olacak. 14 yerli oyuncunun içinde, 2 tane alt yapıdan, 4 tane Türkiye’de yetişmiş olacak. 14 yabancının isterse 11’i de ilk 11’de forma giyebilecek. Yabancı ülke milli takımlarının formasını giyen yerli oyuncular, yabancı statüsünde kabul edilecek. Maç kadrosundaki 18 oyuncunun 7’si yerli, 11’i yabancı olabilecek. Bir tane Türk kaleci olma mecburiyeti bulunuyor.”

Türk futbolu için devrim gibi kararlar aldıklarını kaydeden Demirören “Umarım hep birlikte futbolumuzu daha iyi yerlere taşırız” diyerek sözlerini tamamladı.

İŞTE 5 KRİTER

1-Vergi borcu olmayacak
2-Sigorta borcu olmayacak
3-Futbolcuya borcu olmayacak
4-UEFA’ya borcu olmayacak
5-FIFA’ya borcu olmayacak

Borcu olmayana transfer serbest

Yerli oyuncular için kulüplere teşvik sistemi getirildi. Teşvik sistemine uyacak kulübün, sezon sonunda 10 milyon liraya kadar prim alabileceği bildirildi. Kulüplerin yabancı transferi yapabilmeleri için ise vergi, sigorta, oyuncu borcu olmayacak. UEFA’ya veya FIFA’ya kesinleşmiş borçları bulunmayacak. Aksi halde yabancı transferi yapamayacaklar.

Eskilerde sorun yok

Yabancı milli takımları tercih eden oyuncuların yabancı statüsüne girmesine toplantı sonunda TFF Başkanı Yıldırım Demirören açıklık getirdi. Demirören, Erkan Zengin, Veli Kavlak gibi oyucuların, daha önce bu hakkı kazanmaları nedeniyle etkilenmeyeceklerini, bundan sonra tercihini farklı kullanan oyuncuları etkileyeceğini vurguladı.

NE DEDİLER?

Duygun Yarsuvat (Galatasaray Başkanı): Türk futbolcularının yetişmesi için düzenlenmiş bir karardır. Yabancıların sınırlı olmasının doğru olmadığı düşünülmüştür.

Tolunay Kafkas (Karabükspor Teknik Direktörü): Ben sınırsız olmasından yanayım. Sınırlamadan dolayı haksız bir şekilde Türk futbolculara çok fazla para harcamak zorunda kalınıyordu.

Yılmaz Vural (Osmanlıspor Teknik Direktörü): Ben bu uygulamaya ılımlı bakıyorum. Yabancı azlığından dolayı yerlilere inanılmaz bir rakam yükselmesi söz konusu.

Haberin Devamı

Okan Buruk'tan yabancı kuralı yorumu
Gaziantepspor Teknik Direktörü Okan Buruk, TFF tarafından İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 23.Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri öncesi basın mensuplarına Süper Lig'in ilk yarısını değerlendirdi.

Okan Buruk ligin ilk yarısı için hedeflerinin 20 puanın üzerine çıkmak olduğunu söyleyerek 21 puan topladıklarını ve hedefe ulaşmayı başardıklarını belirtti.

Okan Buruk, "Ligin başında hedefimiz ilk yarıyı 20 puanın üstünde tamamlamaktı ve 21 puan toplayarak bunu başardık. Aslında bakıldığında çok basit puanlar kaybettik. Ama bizim gibi yeni kurulmuş, genç bir takım için iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum" dedi.

"DEVRE ARASI YAPACAĞIMIZ TAKVİYELER VAR"
Devre arasında takviye yapacaklarını da belirten Okan Buruk "Takımımızı daha da kuvvetlendirerek ikinci yarı daha iyi bir performans gösterip takımımızı daha da üst sıralara çıkarmayı hedefliyoruz. İkinci devre takımımdan en büyük beklentim ise alt sıralardan kurtulup, üst sıralara çıkarak sıkıntı yaşamadan ligi bitirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

"TÜRK FUTBOLU İÇİN HAYIRLISI OLSUN"
TFF tarafından açıklanan yeni yabancı oyuncu kuralını da değerlendiren Okan Buruk , TFF'nin aldığı kararı hemen yargılanmaması gerektiğini belirtti. Buruk "TFF sonuçta bu kararı çok büyük emek vererek aldı. Hemen sayı üzerinden yargılamamak lazım. Doğruları yanlışları, artıları, eksileri olabilir ama bunu görerek yargılamak lazım. Bence Türk futbolunda ana sorun yabancı sayısı değil. Bunu da zaten herkes biliyor ve konuşuyor. Bundan önceki 5 yabancı kuralı ile Türk futbolu ilerimi gitti dersek tabi ki yanılmış oluruz. Bu yüzden bekleyip görmek lazım ve asıl sorunların aşağıda olduğunu bilip onları halletmek lazım. Ama inşallah Türk futbolu için hayırlısı olur" ifadelerini kullandı.

"İSTİKLAL MARŞI AÇISINDAN SIKINTI OLACAK"
"11 tane yabancı futbolcunun aynı anda sahada olması sıkıntı yaratır mı ?" sorusuna Okan Buruk " İstiklal Marşı açısından sıkıntılı olur" cevabını verdi. Okan Buruk "Tabi ki alışık olmadığımız bir şey. Deminde dediğim gibi yaşayıp görmek lazım. Bu karar Türk futbolcusunu ilerimi götürecek, geriye mi götürecek , rekabet mi yaratacak görmek lazım" dedi.

Haberin Devamı


Bu kararın Süper Lig kulüplerini nasıl etkiyeceğini de değerlendiren Okan Buruk "Zaten şu an içinde bir çok kulüpte sıkıntı var. Ama ilerleyen dönemlerde daha büyük sıkıntılar olacak bence. Takımlarımız transfer politikalarını maddi yönden düşünerek adım atması lazım. Biz Gaziantep olarak bunları düşünerek takımımızı gençleştirdik. Bütçemizi baya düşürdük ve borçlarımızı ayarladık. Bence tüm kulüplerimizin artık küçülmesi gerekiyor. Artık bu yeni kural ile oyuncu izleme komiteleri kurulup genç ve başarılı oyuncuların takımlara kazandırılması lazım. Bence artık herkes ayağını yorganına göre uzatarak o şekilde transfer yapması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Hamzaoğlu'ndan yabancı kuralı değerlendirmesi
Galatasaray Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, "Yeni yabancı kuralı bence olumlu olacak ama bunu zaman içinde daha net göreceğiz" dedi.

Galatasaray Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) açıkladığı yeni yabancı oyuncu kararına olumlu baktıklarını söyledi.

TFF tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 23. Uluslararası Antrenör Eğitim Semineri'ne katılan Hamza Hamzaoğlu, gelecek sezon uygulamaya sokulacak yeni yabancı kuralının hayırlı olması dileğinde bulundu.

"Bence olumlu olacak ama bunu zaman içinde daha net göreceğiz. Bu kararın olumlu yansıması tamamen bizim nasıl hareket edeceğimize bağlı" diye konuşan Hamzaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Galatasaray'a nasıl yansıyacağına gelirsek, biz zaten çizgimizi belirledik. Her şey serbest de olsa, ihtiyacımız kadar alacağız. Gereksiz yere kadromuzu doldurmayı düşünmüyoruz. İhtiyacımız olan yerli ya da yabancı oyuncu varsa kadromuza dahil edeceğiz. Devre arasında çok fazla transfer yapmayı da düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Sahada 11 yabancının aynı anda oynayabilecek olması" yönündeki soru üzerine sarı-kırmızılı teknik adam, "Sahada 11 yerli de olabilir. Ben yerlilere engel olacağını düşünmüyorum. Oyuncu eğer iyiyse, mutlaka oynayacaktır. Eskiden genç ve yaşlı diye ayrım yapılırdı. Futbolda asında böyle bir ayrım yoktur, iyi veya kötü oyuncu vardır. Şimdi de öyle. Yerli veya yabancı ayrımı yok. İyi veya kötü ayrımı var. Kim iyiyse o oynar" diye konuştu.

"Futbolcularımız yurt dışında oynamaya sıcak bakacaktır"


Hamzaoğlu, yeni uygulamanın Türk oyuncuların yurt dışında oynamaya sıcak bakmasına sebep olacağını kaydetti.

Yeni kuralla yerli oyuncuların alacağı sürelerin değişebileceğini dile getiren Hamzaoğlu, "Bizim oyuncularımız da artık yurt dışında oynamaya sıcak bakacaklardır. Ülkemizdeki maddi imkanlar nedeniyle oyuncularımız yurt dışına gitmeye çekiniyor. Şimdi hedefler değişecek, oynama ihtiyacı doğacak. Bu durum milli takıma da olumlu yansıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu şekilde milli takıma daha kaliteli oyuncuların çıkacağına inandığını dile getiren Hamzaoğlu, şunları söyledi: "Sınırlamalar, mecburiyetler yok. Herkes daha rahat hareket edecek. Rekabetçi ve adil bir ortam olacak. Her şey bizim nasıl hareket edeceğimize bağlı. Eğer iyi kullanırsak, çok olumlu bir karar ama kötü kullanırsak bazı kulüplerin de sonunu hazırlayabilir. Eğer biz bilinçli olursak, ülkemizin gençlerini yetiştirmekte, onlara şans vermekte istekli olursak, hiçbir şekilde engel teşkil etmeyecektir. Kimse bize 'gençleri veya yerlileri oynatmayın' demiyor. Eğer iyi ve kazanılması gereken bir oyuncu varsa, onu kazanmak bize düşüyor."

İlk yarı değerlendirmesi

Hamzaoğlu, ligde devre arasına girilirken Galatasaray olarak durumlarını değerlendirirken, "Şu anda zirveden kopmamış durumdayız. Bizim açımızdan ilk yarının olumlu geçtiğini söyleyebiliriz. İkinci yarıda kendimizi geliştirip daha da kızışacak yarışta sonuna kadar gitmeyi ve hedefe ulaşmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Göreve geldiği günden itibaren kimseye şampiyonluk sözü vermediğini ama bu hedef için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söylediğini aktaran Hamzaoğlu, devre arasında takımdan göndermeyi planladıkları yabancı oyuncu da bulunmadığını vurguladı.

Sneijder de dahil olmak üzere takımdan ayrılmak isteyen futbolcu olması halinde konuyu değerlendirebileceklerinin altını çizen sarı-kırmızılı çalıştırıcı, transfer yapma ihtimallerinin de düşük olduğuna değindi.

Dünya Kupası sırasında Sneijder'le ilgili yaptığı bir eleştirinin hatırlatılması ve bu durumun oyuncuyla aralarında nasıl bir etkiye neden olduğu sorusuna ise Hamzaoğlu, "Sneijder'in bizi sevdiğini düşünüyoruz. Biz de kendisini seviyoruz" ifadelerini kullandı.