İspanya La Liga Yeni Messi yükleniyor: Yusuf Demir

Yeni Messi yükleniyor: Yusuf Demir

29.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaşayan efsanesi Lionel Messi’yi PSG’ye yolcu eden Barcelona’da Yusuf Demir vitrine çıkmaya başladı. “Yeni Messi” yakıştırması yapılan 18 yaşındaki Türk asıllı oyuncu yakaladığı şansı çok iyi kullandı, Arjantinli yıldızın veliahtı olabileceğini kanıtladı

LEVENT KALKAN

Haberin Devamı

Kimler geldi, kimler geçti rüya kulüp Barcelona’dan... Efsane Johan Cruyff’dan, Lionel Messi’ye uzanan süreçte onlarca süper yıldız top koşturdu İspanyol devinde. Maradona, Romario, Koeman, Rivaldo, Ronaldinho, Ronaldo, Eto’o, İniesta, Xavi, Puyol, İbrahimovic, Neymar, Luis Suarez ve elbette Messi kulübün tarihine isimlerini yazdırdılar, Barça’nın dünya devi olmasında başrolü oynadılar.
Son olarak kariyerini Barcelona’da noktalamasına kesin gözüyle bakılan Lionel Messi arkasında adeta bir müze bırakarak ayrıldı kulüpten ve PSG’nin yolunu tuttu.
Messi, 10 Ağustos’ta Paris’e uçmuştu. Barça ise 9 Temmuz tarihinde sessiz, sedasız bir transfere imza attı ve Rapid Wien’den Avusturya vatandaşı olan Türk yıldız adayı Yusuf Demir’i renklerine bağladı. Ekonomik kriz yaşayan Barcelona, 18 yaşındaki Yusuf’u 10 milyon euro satın alma opsiyonuyla birlikte 1 yıllığına kiraladığını duyurdu.

Altın tepsideki fırsat
Rapid Wien forması altında gösterdiği sıra dışı performansla çok sayıda dev kulübün transfer listesine giren Yusuf ilk etapta 3. ligdeki Barcelona B takımı için düşünülmüştü. Ancak genç oyuncuları çok seven Ronald Koeman, Yusuf’u hazırlık kampının kadrosuna dahil etti ve A takım için yeterli olup, olmadığını bizzat görmek istedi. Koeman’ın bu kararı Yusuf’a altın tepsiyle sunulmuş bir fırsattı ve genç yetenek bu şansı kaçırmadı...
Barcelona’nın sosyal medya hesaplarından sık sık antrenman videoları paylaşılan ve yavaş yavaş parlatılan Yusuf Demir, Stuttgart ile oynadıkları ilk hazırlık maçında golünü attı.
Juventus karşılaşmasında ise Memphis Depay’a asist yapan yetenekli futbolcu, Barça kariyerine harika bir başlangıç yaptı, alkışları topladı.
Yusuf’un bu görkemli başlangıcının ardından tüm gözler Koeman’a çevrilirken, Hollandalı teknik patron beklenen açıklamayı yaptı: Çok yetenekli genç oyunculara sahibiz. Yusuf Demir de bunlardan biri ve A takımda kalacak...
Bu açıklamayla birlikte Messi’nin Barcelona’da bıraktığı dev boşluğu kimin dolduracağı sorusu da büyük ölçüde cevabını bulmuş oldu. Evet, o isim Yusuf Demir’den başkası değil...
Gurur duyacağız fakat...
Artık 34 yaşına giren Messi’nin veliahtı olarak gösterilen Yusuf, adeta futbol için yaratılmış saf bir yetenek. Sihirli sol ayağı, müthiş hızı ve cesaretiyle valsin başkenti Viyana’dan topla dans ederek Barcelona’ya gelen bu Türk asıllı oyuncu basamakları hızla tırmanıyor. İzleyen herkes onda Messi’nin gençlik yıllarını görüyor. Dünya futboluna bir Messi daha gelir mi bilenmez ama Yusuf Demir için kader büyülü pembe ağlarını örmeye başladı, taşlar da teker teker yerine oturuyor.
Biz Türkler, Yusuf Demir’in gelecekteki olası başarılarıyla her zaman gurur duyacağız. Ancak potansiyeli bu kadar yüksek bir oyuncuya, Türk Milli Takımı forması giydirememiş olmanın üzüntüsünü de öyle görünüyor ki fazlasıyla hissedeceğiz...

Haberin Devamı

Haberin Devamı

10 milyon ödeyip bonservisini alıyorlar
Barcelona, Rapid Wien’den satın alma opsiyonuyla birlikte kiraladığı Yusuf Demir’in bonservisi için harekete geçiyor. Sezon sonuna kadar istediği bir dönemde 10 milyon euro ödeyerek, genç yeteneğin bonservisini satın alma hakkı bulunan İspanyol kulübünün kısa süre içinde Avusturya ekibine bu parayı ödeyeceği iddia edildi. Teknik Direktör Ronald Koeman’ın Yusuf’u bonservisiyle birlikte kadrosunda görmek istediği ve bu konuda kulüp yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirdiği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı

Biz seyrettik Foda affetmedi
Avusturya Milli Takımı Teknik Direktörü Franco Foda daha önce sinyallerini verdiği gibi Yusuf Demir’i geçtiğimiz mart ayında Danimarka ve Faroe Adaları ile oynadıkları 2022 Dünya Kupası eleme grubu maçlarının kadrosuna davet etti. Yusuf, Danimarka maçında kadroda yer aldı ama şans bulamadı. Zaten Foda’nın asıl hedefi o tarihte henüz 17 yaşında olan Yusuf’u Faroe Adaları karşılaşmasında oynatmak ve devleri peşine takan genç futbolcunun Türk Milli Takımı’nı seçme ihtimalini ortadan kaldırmaktı. Yusuf, Faroe maçında 85. dakikada Louis Schaub’un yerine oyuna dahil olurken, Türkiye defterini de çok yüksek ihtimalle kapatıyordu.

Rapid Wien’in tarihine geçti
Viyana’da 2 Haziran 2003 tarihinde dünyaya gelen Yusuf Demir, 10 yaşında Rapid Wien altyapısına geçti. Ancak burada fazla kalmadı ve kısa süre sonra U-13 takımına alındı. 2019’da katıldıkları Mercedes-Benz Junior Cup’ta yeteneklerini konuşturdu ve adından söz ettirmeye başladı.
Ardından Rapid Wien A takımına dahil oldu ve ilk kez Aralık 2019’daki Admira Wacker maçında şans buldu. Yusuf bu maçla birlikte kulübün tarihine de geçti. Yaşamında henüz 16 yıl 196 gün geride kalmıştı ve Rapid Wien formasıyla lig maçına çıkan en genç oyuncu oluyordu.

Haberin Devamı

Bilbao maçında rekora yaklaştı
Yusuf Demir, Barcelona formasını La Liga’da ilk kez geçtiğimiz cumartesi günü Atletic Bilbao deplasmanında giydi. Ronald Koeman’ın son 28 dakikada şans tanıdığı genç futbolcu, Lionel Messi’nin rekoruna da yaklaştı. Yusuf bu müsabakada 18 yıl 80 günle Barcelona tarihinin en genç ikinci oyuncusu oldu. Messi, İspanyol ekibiyle ilk maçına 17 yaşındayken çıkmıştı.

Hedefinde Ballon d’Or var
Rapid Wien’de güneş gibi parıldayan Yusuf Demir’in tek talibi Barcelona değildi. İspanyol devinin yanı sıra Manchester United, Real Madrid, Bayern Münih, Borussia Dortmund, Ajax ve Red Bull Salzburg gibi kulüpler de genç yıldızı kadrolarına katmaya çalıştı. Ancak Yusuf çocukluk hayali Barça’yı seçti...
Messi gibi kariyerine sağ kanatta başlayan Yusuf Demir, hücum hattının tüm bölgelerinde görev yapıyor. Hatta merkez orta sahada bile oynayabiliyor. Yetenekli oyuncunun elbette büyük hayalleri var. Birincisi Barcelona ile Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak.
Yusuf hayallerini şöyle anlatıyor: “Mümkün olduğu kadar kupa kazanmak, hatta Şampiyonlar Ligi’nde zafere ulaşmak gibi hedeflerim var. Ayrıca küçüklüğümden beri bir gün FIFA Ballon d’Or’u kazanacağımın hayaliyle büyüdüm.”
Menajeri Emre Öztürk, Yusuf’un büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyor. Öztürk geçtiğimiz günlerde Alman basınına verdiği bir röportajda Yusuf’un Messi hayranı olduğunu şu sözlerle açıklamıştı: “Yusuf çok yaratıcı bir oyuncu, driplingleri iyi ve harika bir sol ayağı var. Tekniği ve vizyonu olağanüstü. Oyun tarzıyla Messi’yi anımsatıyor. Yusuf, Messi’nin büyük bir hayranı. Messi’nin yaptığı her şeye bayılıyor. Eskiden onun formasını giyip futbol oynardı.”

Hofmann’ın rolü büyük
Rapid Wien altyapısında top koşturduğu dönemde Yusuf Demir’e en çok destek veren isimlerin başında kulübün eski oyuncusu ve scoutu Steffen Hofmann geliyordu. Yusuf’la gelişimi için birebir ilgilenen Hofmann, Avusturya medyasına verdiği bir röportajda, “Yusuf’un inanılmaz bir potansiyeli var. Onu futbol oynarken izlemek büyük keyif. Antrenmanlarda sıra dışı bir futbolcu olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Bu yaşta onun gibisini daha önce görmedim” ifadelerini kullanmıştı.

Ercan Kara da kaçtı
Türkiye’nin son dönemde Avusturya’nın elinden koparamadığı ikinci önemli isim Ercan Kara oldu. Rapid Wien’de top koşturan 25 yaşındaki golcü futbolcu, geçtiğimiz mart ayında ilk kez Avusturya A Milli Takımı forması giydi. Danimarka maçında 15 dakika görev yapan Ercan’ın, Yusuf Demir gibi Türkiye’yi seçmek için bir şansı daha bulunuyor. Ancak Yusuf ve Ercan’ın, FIFA’nın milli oyunculara geçtiğimiz yıl verdiği ikinci seçme hakkını kullanmaları bu aşamada çok zor görünüyor.

Yazarlar