Galatasaray Yusuf Demir'e Fatih Terim engeli! Okan Buruk tepki göstermişti

Yusuf Demir'e Fatih Terim engeli! Okan Buruk tepki göstermişti

12.09.2022 - 12:04 | Son Güncellenme:

Galatasaray'ın Rapid Wien'den transfer ettiği Yusuf Demir'in Türk Milli Takımı'nda oynama ve yerli statüsünde olma şansı son günlerde tartışma konusu olurken Fatih Terim detayı ise dikkatlerden kaçmadı.

Yusuf Demire Fatih Terim engeli Okan Buruk tepki göstermişti

Galatasaray 'ın Rapid Wien'den 6 milyon Euro bonservis bedeli ile transfer ettiği Yusuf Demir, Süper Lig'deki ilk maçına Kasımpaşa karşısında çıktı. Sarı kırmızılı takımın 3-2 kazandığı maçta Yusuf, 77. dakikada İtalyan yıldız Dries Mertens'in yerine oyuna girdi. Genç oyuncu, uzatmalarla birlikte yaklaşık 18 dakikada iyi kumaşını hemen belli etti ve sosyal medyanın da en çok konuşulan isimlerinden oldu. Yusuf, klas pasları ve adam eksiltme becerisiyle izleyenlerin beğenisini kazandı. Demir, kiralık oynadığı Barcelona tarafından satın alma opsiyonunu kullanılmayınca yolu Türkiye'ye düştü.

Haberin Devamı

Yusuf Demire Fatih Terim engeli Okan Buruk tepki göstermişti

TÜRK MİLLİ TAKIMI'NDA OYNAYABİLİR Mİ?

Avusturya'nın başkenti Viyana'da dünyaya gelen 19 yaşındaki gurbetçi futbolcu Yusuf Demir, Kasımpaşa maçında gösterdiği performansla beğeni kazandı. Yusuf Demir, altyapılar dahil olmak üzere A takımda da milli takım tercihini Avusturya'dan yana kullanmıştı.

Türk oyuncu, toplam 4 kez Avusturya Milli Takım formasıyla sahaya çıktı. FIFA'nın talimatlarına göre genç bir oyuncu 3 kezden fazla bir milli takımın formasını giyerse bir başka milli takımı seçemiyor. Avusturya ile 4 maça çıkan Yusuf Demir bu nedenle Türk Milli Takımı'nda oynama şansını kaybetti. 

Yusuf Demire Fatih Terim engeli Okan Buruk tepki göstermişti

YABANCI OYUNCU STATÜSÜNDE OYNUYOR

Yusuf Demir, 2015-2016 sezonundan sonra milli takım tercihini Avusturya'dan yana kullandığı için yerli statüsü hakkını kaybetti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 7 yıl önce çıkardığı talimatta, gurbetçi futbolcuların milli takım tercihinde 2015-16 sezonunu sınır olarak koymuştu.

Haberin Devamı

Dolayısıyla Yusuf Demir, Galatasaray'da yabancı futbolcu statüsünde oynuyor.

Haberin Devamı

Yusuf Demire Fatih Terim engeli Okan Buruk tepki göstermişti

OKAN BURUK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, GS TV'de yaptığı açıklamalarda Yusuf Demir'in yabancı statüsünde oynamasına tepki göstermişti. Okan Buruk, "Yusuf Demir, Türk oğlu Türk. Ailesi Türk, Türkçe konuşuyor ama buraya yabancı olarak geliyor. Bu kuralın değişmesi gerekiyor. Türkiye'de Türk olma hakları alınmış oluyor. Bu hakkı vermemiz gerekiyor." sözlerini kullanmıştı.

Okan Buruk, Kasımpaşa maçının ardından da Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynaması gerektiğini vurgulayarak "Yusuf Demir çok kaliteli, çok yetenekli. Keşke Türk olarak oynatabilsek. Ailesi Türk, her anlamda Türk. Milli takım tercihi nasıl olmuş bilmiyorum. Biz mi tercih etmedik, o mu tercih etmedi? Yusuf gibi Türk bir oyuncu, Türkiye'de Türk olarak oynamalıdır. Bu sadece Yusuf için değil, benzer durumdakiler için de böyle olmalı." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yusuf Demire Fatih Terim engeli Okan Buruk tepki göstermişti

FATİH TERİM DETAYI 

Ajansspor'un haberine göre; Galatasaray'ın yeni transferi Yusuf Demir ve onun gibi 2015-16 sezonundan sonra başka milli takımları tercih eden gurbetçilerin Türkiye'de yerli statüsünde oynamasının yolunu Fatih Terim kapattı. Terim, Türkiye Futbol Direktörü olduğu dönemde, 14 yerli ve 14 yabancı kuralını getirmiş ve bunu Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) onaylatmıştı. Terim, Haliç Kongre Merkezi'nde yaptığı sunumda "Yapılan düzenlemeyi 14 yabancı değil 14 yerli kuralı olarak görmek lazım" demişti. Kulüpler aldıkları her yabancı için yerli teşviği adı altında TFF'ye ödeme yapacaktı ama kısa süre sonra bu uygulama da kaldırıldı.

Yusuf Demire Fatih Terim engeli Okan Buruk tepki göstermişti

VELİ KAVLAK YERLİ STATÜSÜNDE OYNADI

Buna karşın 14 yabancı kuralına dair talimat, 2015-16 sonrası milli takım tercihi yapan oyuncuların yabancı statüsünde sayılacağı şeklinde düzenlendi. Örneği o dönem Beşiktaş 'ta oynayan ve Avusturya Milli Takımı'nı seçen Vel Kavlak, bu tercihi söz konusu tarihten önce yaptığı için yerli statüsünde sayıldı. Futbolun bir cilvesi olarak Yusuf Demir'in Galatasaray'da yerli statüsünde oynamasının yolunu bir yerde Galatasaray'ın efsanesi Fatih Terim kapatmış oldu. Ancak bir çok yorumcu ve otorite bu kuralın değiştirilmesi gerektiğini de savunuyor.

Haberin Devamı

Yusuf Demire Fatih Terim engeli Okan Buruk tepki göstermişti

Yazarlar