Euro2016 Zaferin mimarı Sporting altyapısı

Zaferin mimarı Sporting altyapısı

13.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarihinde ilk defa büyük bir kupa kazanan Portekiz’in başarısının gizli kahramanı Sporting Lizbon oldu. Fransa’ya karşı oynanan finalde sahada süre alan 14 futbolcunun 10’u aynı altyapıdan yetişti.

Zaferin mimarı Sporting altyapısı

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

EURO 2016’da tarihi bir başarıya imza atarak şampiyon olan Portekiz’de kadronun detayları büyük ilgi topladı. Fransa ile oynanan final mücadelesinde Fernando Santos tarafından süre tanınan 14 futbolcudan tam 10 tanesinin Sporting Lizbon altyapısından çıkması, başarıyı özetledi. Aynı altyapı sisteminden geçen bu isimler, Portekiz’in oyun yapısı, taktik yapısı ve futbolunu şekillendirdi.

Özellikle kırmızı-yeşillilerin en güçlü isimleri Nani-Quaresma-Ronaldo’nun aynı dönemde yetişmeleri de en büyük detay olarak dikkat çekti.

2000 yılından itibaren Sporting altyapısından çıkan Nani, Quaresma ve Ronaldo, bugünlerin zeminini hazırladı. Yine bu isimlerin dışında stoper Pepe, kaleci Rui Patricio ve orta sahada Moutinho ile Adrien Silva da aynı dönemde yetişti.

Haberin Devamı

Ayrıca orta sahadaki ikiliden 21 yaşındaki Joao Mario ve 22 yaşındaki William Carvalho da Sporting’in Avrupa futboluna sunduğu yeni isimler olarak ön plana çıkıyor.

Takımın turnuva boyunca gol yükünü çeken Nani-Quaresma-Ronaldo üçlüsü ise sadece kupaya değil, dünya futboluna damgasını vurmayı başardı.

Figo ve diğerleri

Portekiz’in tarihi başarısına büyük katkı veren Sporting Lizbon altyapısı dünyaca ünlü futbolcular yetiştirdi. En başında da Luis Figo ismi dikkat çekiyor. Her zaman başarılı kanat oyuncuları çıkarmasıyla öne çıkan Sporting, hem ülke futboluna hem de dünya futboluna Figo gibi bir ismi sundu. Figo’dan sonra ise adeta yağmur gibi yıldızlar başladı. Cristiano Ronaldo, Ricardo Quaresma ve Luis Nani, dünya çapında kanatlar yetiştirildi.

Ronaldo’dan 548 gol

Kupanın şampiyonu Cristiano Ronaldo, turnuva ile beraber kariyerindeki gol sayısını 548’e çıkardı. Hem milli takım hem de kulüp bazındaki golleri toplanan futbolcu, tarihi bir rakama ulaştı.