Geri Dön
Bir yılbaşı ritüeli: Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konseri

Bir yılbaşı ritüeli: Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konseri

Yılbaşı gecesi piyango sonuçlarını beklemek, tombala oynamak, dost sohbeti ve müzik programları izlemek nasıl ki bir ritüelse, 1 Ocak sabahı  Viyana Filarmoni Orkestrası’nın Yeni Yıl Konseri bu seramoninin bir devamıdır. 1941’den beri süren bu geleneğin mimarı olan Viyana Filarmoni Orkestrası, bu sene Christian Thielemann yönetiminde olacak.

İhsan Dindar
İhsan Dindar

1 Ocak sabahı uyandığınızda hayatınızda pek de değişen bir şey olmadığını çabucak idrak ediyorsunuz. Tabii matematiksel olarak bir yıl daha yaşlanmak dışında... Ancak bu can sıkan ayrıntıyı bertaraf etmek, hayata dair taze bir umutla yeni bir seneyi karşılamak da ayrı bir güzel... Bu dönem için kendi adıma edindiğim en şahane ritüel, 1 Ocak sabahını Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konseri ile karşılamak.

Haberin Devamı

Dünyanın en prestijli orkestralarından kabul edilen -haydi açık söyleyeyim- dünyanın en iyi üç orkestrasından biri olarak görülen Viyana Filarmoni, 1941 yılından bu yana yeni yıl konseriyle müzikseverlerin karşısına çıkıyor. Yeni yıl konserleri vermeye başladıktan sonra dünyaca ünlü şeflerle sahne alan Viyana Filarmoni’nin bu seneki şefi Christian Thielemann oldu.

Staatskapelle Dresden’in de şefliğini üstlenen Thielemann, orkestra tarafından bu yıl şef olarak seçildi. Seçildi diyorum; çünkü Viyana Filarmoni’de neredeyse tüm kararlar orkestranın oylaması doğrultusunda alınıyor. Otto Nicolai’nin girişimiyle 1842’de kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası, başlangıcında Haydn, Mozart, Beethoven gibi kentte yaşayan ve beste yapan müzisyenlerin eserlerini icra etmek için kurulmuştu. Dünyaca ünlü bu saygın orkestra, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleştirdiği düzenli yeni yıl konserleriyle de bu alanda apayrı bir şöhrete sahip oldu.

Haberin Devamı

Sezon boyunca konserlerini başta Viyana’nın en önemli salonlarından olan Musikverein, hem de dünyanın değişik kentlerinde veren orkestranın yeni yıl konserinin biletleri 364 gün öncesinden satışa çıkar ve birkaç saatte tükenir. Üstelik bu konseri izlemek için çoğu kez kurada da şanslı olmanız gerekir.

Günümüzde ağırlıklı olarak Strauss ailesinin yetenekli müzisyenlerine ait vals ve polkaları seslendiren Viyana Filarmoni Orkestrası geleneksel konserin sonunda Mavi Tuna ve Radetzky Marşı’nı çalar. Tabii bu sırada da klasik müzik konserlerinde pek de alışkın olmadığımız bir şey gerçekleşir ve seyirci, bilhassa Radetzky Marşı’nda alkışla tempo tutar. Tahmin edeceğiniz üzere geleneklerine bağlı olan Viyana Filarmoni’nin 2019 Yeni Yıl Konseri'nde de tüm bu süreçler yaşandı. Yer yer Viyana ve Avusturya'nın farklı yerlerinden çekilmiş görüntülerle de süslenen yeni yıl programında bu sene Mozart'ın operalarının yanı sıra bale sanatçılarının dansları da yer aldı.

Geleneklerine bağlı olan Viyana Filarmoni Orkestrası'nda bir yeniliğin gerçekleşmesi de biraz zaman alıyor. Kadın müzisyenleri son 22 yıldır orkestraya dahil etmeye başlayan Viyana Filarmoni’nin bu tutucu tavrı uzun süredir eleştiriliyordu. Ancak son yıllarda eleştirilere kulak veren orkestra, bu konuda bazı adımlar atmaya da başladı.

Haberin Devamı

2020 Viyana Filarmoni Yeni Yıl Konser biletleri, 2019'un ilk günü müzikseverlerin akınına uğrayacak. Önümüzdeki yıl batonu eline alacak olan isim ise Boston Senfoni Orkestrası’nın da şefliğini üstlenen Letonyalı Andris Nelsons olacak. Sizin de benim gibi hayattaki hedeflerinizden biri bu tarihi konsere tanıklık etmekse, bilet için hem acele etmeniz hem de şanslı olmanız gerek. Bol şans!

ihsan.dindar@milliyet.com.tr
https://instagram.com/ihsandinovski

Benzer İçerikler