Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Netflix’te ‘The Valhalla Murders’ adlı bir İzlanda dizisi izledim. Benzer cinayetleri araştıran polis, öldürülenlerin çocukluğunun aynı yetimhanede geçtiğini tespit edince bir televizyoncu, orada büyüyenlerden birini ekrana çıkardı. Onlardan biri yetimhanede başlarına gelenleri anlatırken şöyle dedi:
“Gazozumuza ilaç katıp, bize tecavüz ediyorlardı.”
Duyduğuma inanamadım.
Diziyi geri alıp o sahneyi bir daha izleyince yanlış duymadığımı anladım. Yeşilçam filmlerinde Nuri Alço’nun oynadığı gazozlarına ilaç atarak genç kızları ağına düşüren adamın aynısı İzlanda dizisinde... Alço’nun o filmleri 80’li yıllarda çekildi, üzerlerinden 40 yıl geçti. İzlanda dizisi 2019 yapımı, ama orada da bahsi geçen zaman 30 sene öncesi...

Haberin Devamı

Gazoza ilaç atan adam İzlandada

‘Gazozcu sapık’ bizden sonra İzlanda’ya gitmediyse var bu işte bir tuhaflık deyip, Türkçe dublaj seçeneğini kapatıp, aynı sahneyi önce orijinal dilinden, sonra İngilizce dublajlı ve Türkçe altyazılı izledim. Meğer “Gazoz” değil, “İçeceklerimize” diyor adam...
Türkçe dublajını yapanların hafızasında Nuri Alço ve gazoz esprisi nasıl bir iz bırakmışsa, İzlandalı oyuncunun “İçecek” deyince bizimkiler anında “Gazoz”a çevirdi onu!

1 LİRALIK MANEVİ TAZMİNAT DAVASI

Star TV’de birlikte yaptıkları ‘Benzemez Kimse Bize’ adlı program iki bölüm sonra kaldırılınca Mustafa Keser’in Bülent Ersoy aleyhine yaptığı açıklamalardan sonra Diva’dan da peş peşe karşı hamleler geldi.

Ersoy önce, Keser’in aleyhinde açıklamalar yaptığı YouTube’daki video’nun, kişilik haklarına saldırı ve hakaret içerdiği gerekçesiyle engellenmesi için mahkemeye başvurdu.

Mahkeme, Keser’in sözlerinde hakaret ve kişilik haklarına saldırı olmadığına karar verip, talebi reddetti. Diva, ardından canlı yayına çıkıp, Keser’in suçlamalarına yanıt verdi. Bunlarla yetinmeyen Ersoy, Keser hakkında manevi 1 liralık manevi tazminat davası açtı. Daha yeni bir mahkeme, ‘Kişilik haklarına saldırı ve hakaret yok’ kararı verip, talebini reddetti.

Hal böyleyken bir başka mahkeme, aynı açıklamalar için tazminata hükmeder mi?Ne gerek var böyle ucuz kavgalar yüzünden mahkemeleri boş yere meşgul etmeye!

Haberin Devamı

Diva, kendisine “Seni Diva değil; divan diyen Keser’e açtığı bu davayı kaybederse Diva’lığı mı gidecek, kazanırsa ‘Yüce Diva’ mı olacak?

Gazoza ilaç atan adam İzlandada
TİKTOK FENOMENLERİ ŞİRKET OYUNCUSU ÇIKTI

Sosyal medyaya dair ha bire ilginç gerçekler çıkıyor ortaya…Gerçek kişiler ve bilgilerin yanı sıra sahte isimle hesap açıp her yola başvuranlar, yalan, kurgu, kandırmaca, olmayanı olmuş gibi lanse etme; kısacası her türlü oyun ve oyuncu var sanal alemde…Bu konudaki en yeni ve en çarpıcı örnek.

TikTok’taki bazı fenomenlerin oyuncular tarafından canlandırılan kurgusal karakterler olduğu ortaya çıktı.

TikTok kullanıcıları ya da medya mı ortaya çıkardı bunu?

Hayır.

22 kurgusal karakterin yaratıcısı olan sosyal medya ve eğlence şirketi FourFront açıkladı bunu.

Şirketin kurucu ortağı Ilan Bejamin, karakterlerin şirket tarafından oluşturulan senaryoları canlandırdığını video’ların #fictional hashtag’ini kullandığını, takipçilerin fenomeninin gerçek bir kişi olmadığını anlamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kimseyi aldatmayı amaçlamadıklarını söyleyen Bejamin, “Sinema filmlerinin yaşayan filmlere evrimi diyoruz biz buna” dedi.

Şirketin sosyal medya içeriğine yaklaşımını, ‘televizyon dizilerindeki geleneksel pilot sezon modeli’ olarak özetleyen Bejamin, kimin tam sezon için seçilmeye layık olduğuna karar vermeninse kullanıcılara kaldığını söyledi.

Kullanıcılar, sosyal medyadaki bu senaryolu ve kurgulu oyunun farkında mı?

Asıl mesele bu...

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsan seviyorsa iki şeyi asla yapmaz: Aldatmaz ve ağlatmaz. Çünkü aldatmak insan onuruna, ağlatmak ise insan yüreğine yapılmış en çirkin saldırıdır.” (Erich Fromm)