Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son zamanlarda izlediğim en iyi belgesel Colette’in hikayesi.
Hayır, Oscar ödüllü belgeselden bahsetmiyorum.
20 yıl boyunca moda ve tasarım dünyasına yön veren, sokak kültürü ile lüks moda evlerini bir araya getiren ilk iş birliklerinin yapıldığı konsept mağaza Colette’den söz ediyorum.
Hatırlayacaksınız, tam 20 yıl boyunca dünyada yeni ne çıkmışı takip etmek için tek adresti Paris’teki Colette. Sadece moda dünyasındaki gelişmeleri değil, en son teknolojik oyuncakları da en yeni kitapları da burada takip etmek mümkündü.
Üstelik Colette’in sahipleri Colette Roussaux ve kızı Sarah Andelman moda dünyasında o kadar etkiliydi ki Paris Moda Haftası’nda en ön sırada otururken de sırf onları izleyerek moda dünyasında nelerin yükseleceğiyle ilgili ipuçları elde etmek mümkündü.
Ayrıca anne-kız birçok önemli tasarımcı ve markayla iş birlikleri de yaptılar.

Haberin Devamı

Colette’e yazılmış bir aşk mektubu

Lüks bir markanın ürününün üstüne bir sanatçının resim yaparak kişiselleştirilmesini de ilk Colette’te gördük.
Her güzel şey gibi ne yazık ki Colette’in de sonu geldi, çattı.
Dijital çağın yükselişiyle, alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle Colette de yerini korumak için büyük bir mücadele verdi ama aralık 2017’de kapandı.
Onun yerine yeni bir konsept mağaza çıkar mı, o kadar güçlü başka bir marka yaratılır mı diye çok konuşuldu, ama tam beş yıl sonra şimdi görüyoruz ki bu imkansız.
Hugues Lawson-Body’nin yönettiği ve La Pac ve Highsnobiety’nin ortak yapımcılığını üstlendiği ‘Colette Mon Amour’, filmi aslında Colette’e yazılmış bir aşk mektubu.
Film, Colette’in moda dünyası üzerindeki yadsınamaz etkisini Pharrell Williams, Virgil Abloh, Kanye West, Futura 2000 ve daha pek çok kişinin ağzından anlatıyor ve aslında bir daha böyle bir konsept yaratılamayacağını da açıkça ortaya koyuyor.

İnternetten önce internetti

Zirvede bırakabilmek başka bir şey

Film için yönetmen Lawson-Body, Kanye West, Virgil Abloh, Pharrell Williams, Chitose Abe ve Kaws adıyla bilinen Brian Donnelly’den referanslar ve elbette Colette ekibinin üyelerinden anekdotlar almış.
En akılda kalıcı bölüm ise Kanye West’in “Colette internetten önce internetti” diye anlatmaya başlarken gözlerinden süzülen yaşlar.
Pharell Williams ise “Geleceği satın almak istiyorsan buraya gel” diye özetliyor Colette’i.
Çok genç yaşta hayata veda eden Virgil Abloh, kendi adına, insanların Colette ile olan yoğun bağlarının, bir mağazanın yokluğunda bile yaşamasına izin verdiğini anlatıyor.
“Geçen gece fiziksel mağazanın hâlâ orada olmamasının ne kadar üzücü olduğunu söylüyordum, ama belki bu ilkel bir düşüncedir. Belki Colette hâlâ burada ve eskisinden daha büyük. Evrenseldir; fiziksel alanın orijinal dört duvarından daha büyük bir topluluktur. Ve şimdi o daha büyük alanda yaşayabiliriz” diyor belgeselde.
Spot ışıklarından her zaman kaçan, mağazanın kurucusu Colette Roussaux ise yanında kızı, kreatif direktör Sarah Andelman’la Colette’i kapatmaya nasıl karar verdikleri sorusunu yanıtlıyor: “Bence bu bir aşk hikayesi. Tüm çalışmalarımız ve bağlılığımızdan sonra, mağazanın düşüşünü görmekte çok zorlanırdım.”
İşte zirvede bırakabilmek başka bir şey.